NEED TO KNOW

Bloomberg: Η ΕΕ ετοιμάζει ψηφιακή ευρωπαϊκή ταυτότητα σε μορφή εφαρμογής στο κινητό

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Πέμπτη την δημιουργία των λεγόμενων «ψηφιακών πορτοφολιών», τα οποία θα προσφέρουν στα 450 εκατομμύρια πολίτες του μπλοκ των 27 χωρών πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών στην ΕΕ, πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα προς την βαθύτερη ολοκλήρωση, στον απόηχο της πανδημίας.

«Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας θα είναι διαθέσιμο για όλους», σύμφωνα με το προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg. Το ψηφιακό πορτοφόλι θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να ταυτοποιούνται ψηφιακά μεταξύ τους και να αποθηκεύουν στοιχεία ταυτότητας και επίσημα έγγραφα όπως διπλώματα οδήγησης, ιατρικές συνταγές ή εκπαιδευτικούς τίτλους.

Πολλά κράτη μέλη ήδη παρέχουν στους πολίτες τους ψηφιακές μορφές ταυτότητας, οπότε η προτεινόμενη νέα εφαρμογή θα αλληλεπιδρά με ήδη υπάρχοντα συστήματα, ενώ θα παρέχει στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα για χρήση μιας υπηρεσίας στο σύνολο των χωρών του μπλοκ. Η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού δεν θα είναι υποχρεωτική.

Η πανδημία έχει επιταχύνει την διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ, με τα κράτη μέλη να συμφωνούν το 2020 σε ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης, με άξονες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, το οποίο βασίζεται σε κοινή έκδοση χρέους.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών εκχώρησαν επίσης στην Κομισιόν την αρμοδιότητα να παραγγείλει εμβόλια κατά του Covid-19 για λογαριασμό τους και συμφώνησαν να τα διανείμει αναλογικά προς τον πληθυσμό κάθε χώρας. Παράλληλα, παρουσίασαν πρόσφατα το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 που επιτρέπει τα ταξίδια εντός της ΕΕ, για όσους έχουν εμβολιαστεί, για τους ανθρώπους με αρνητικό τεστ ή για αυτούς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Με τις νέες ταυτότητες – πορτοφόλια, οι οποίες θα έχουν τη μορφή εφαρμογής όμοιας εκείνων που υπάρχουν στα κινητά με λειτουργικό σύστημα Android ή σε αυτά της Apple, οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να ενοικιάζουν αυτοκίνητα και εκτός της χώρας τους, να αποδεικνύουν την ηλικία τους, να κάνουν αίτηση για δάνειο, να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό, να πραγματοποιούν φορολογική δήλωση ή να εγγράφονται σε πανεπιστήμιο.

Η Κομισιόν θέτει ως στόχο να έχει καταλήξει στην εργαλειοθήκη που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή της εφαρμογής έως τον Οκτώβριο του 2022.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Έτοιμη η Eλλάδα να δοκιμάσει το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ αποκτά τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της

Κορονοϊός: Πόσοι και ποιοι εμβολιάζονται στην ΕΕ – Το προφίλ των εμβολιασθέντων σε κάθε χώρα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση