NEED TO KNOW

Christine Lagarde: Η ΕΚΤ ανοιχτή στο ενδεχόμενο υπέρβασης του πληθωρισμού

πηγή: Facebook

Bloomberg

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας στρατηγικής που θα επιτρέπει προσωρινά την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον τρέχοντα στόχο.

Η πολιτική σύμφωνα με την οποία οι κεντρικές τράπεζες δεσμεύονται να αντισταθμίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό εάν έχουν χάσει για λίγο τον στόχο τους «θα μπορούσε να εξεταστεί», ως μέρος της στρατηγικής αναθεώρησης της ΕΚΤ, δήλωσε η Lagarde σε διάσκεψη στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη.

«Εάν είναι αξιόπιστη, μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της νομισματικής πολιτικής να σταθεροποιεί την οικονομία όταν βρίσκεται στο κατώτερο όριο», είπε. «Αυτό συμβαίνει επειδή η υπόσχεση υπέρβασης του πληθωρισμού αυξάνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και επομένως μειώνει τα πραγματικά επιτόκια».

Δεν σχολίασε τις άμεσες προοπτικές για τη νομισματική πολιτική, αν και σημείωσε ότι η διατήρηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό με βάση την αγορά ενδέχεται να «μαλακώσουν».

Η κεντρική τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ξεκίνησε την πρώτη ολοκληρωμένη αναθεώρησή της σε σχεδόν δύο δεκαετίες στα τέλη του περασμένου έτους, ωστόσο λόγω της πανδημίας υπήρξαν καθυστερήσεις. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του στόχου για τον πληθωρισμό – προς το παρόν «κάτω, αλλά κοντά στο, 2%» – καθώς και την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann – μιλώντας στην ίδια εκδήλωση – προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν αλλαγές στη στρατηγική της ΕΚΤ. Επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του ότι οι αγορές ομολόγων μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να θολώσουν τη γραμμή μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συμφώνησε νωρίτερα αυτό το έτος να αρχίσει να στοχεύει ένα μέσο ρυθμό πληθωρισμού 2%, δίνοντάς του περιθώριο υπέρβασης για να αντισταθμίσει την προηγούμενη χαμηλή απόδοση.

Επίσης, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, έχει ήδη υπογράψει ότι είναι ανοιχτός στο να αφήσει τον πληθωρισμό να αυξηθεί πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Ενώ η ΕΚΤ αγωνίστηκε εδώ και πολύ καιρό για να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει, η ύφεση ρεκόρ που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας έκανε ακόμη πιο δύσκολη την πρόκληση αυτή. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανακοίνωσε την πιο απότομη πτώση των τιμών καταναλωτή εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, την Τρίτη.

Η Lagarde παραδέχθηκε ότι οι τιμές της ζώνης του ευρώ θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, αλλά ανέφερε ότι θα πρέπει να επανέλθουν ξανά στις αρχές του 2021. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για περισσότερα νομισματικά κίνητρα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράσει έως και 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας δείχνουν τον μέσο όρο του πληθωρισμού μόλις στο 1,3% το 2022, πολύ κάτω από τον στόχο για διαμόρφωση του λίγο κάτω από το 2%.  Η ανατίμηση του ευρώ φέτος καθιστά το έργο πιο δύσκολο, επιβαρύνοντας τις τιμές εισαγωγών.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς η σχολή του Bauhaus θα επηρεάσει το σχέδιο για την οικονομική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης

«Το μέλλον του ευρώ σας ανήκει»: H Christine Lagarde καλεί τους νέους να συμμετάσχουν στην οργάνωση της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης

Ο δισεκατομμυριούχος Mike Bloomberg δίνει 100 εκατ. δολάρια για να ενισχύσει τον Biden στη Φλόριντα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση