NEED TO KNOW

CNN: Η Κίνα απέκρυπτε στοιχεία για τον κορονοϊό – Ανακοίνωνε λιγότερα κρούσματα

Photo by cheng feng on Unsplash

Εργαζόμενος στο κινέζικο σύστημα υγείας συνεργάστηκε με το αμερικανικό CNΝ, δίνοντάς του την είδηση του μήνα – ίσως και ολόκληρης της χρονιάς. Η Κίνα απέκρυπτε κρίσιμες πληροφορίες για τον κορονοϊό μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι οποίες αποδείκνυαν πως η χώρα απέτυχε να διαχειριστεί τα πρώτα στάδια της επιδημίας, με αποτέλεσμα εκείνη να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο εργαζόμενος αυτός, έστειλε στο CNN 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων, τα οποία επιβεβαιώνουν πως το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα δεν ανέφερε τα πραγματικά κρούσματα της Γουχάν, απ’ όπου πιστεύεται πως ξεκίνησε η διάδοση του νέου κορονοϊού Sars-Cov-2.

Στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Όμως αναφορά με τίτλο εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο» από τις αρχές της επαρχίας Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με τα 2.345 να είναι «επιβεβαιωμένα», τα 1.772 «κλινικά διαγνωσμένα» και τα 1.796 «ύποπτα».

Έκθεση από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση ανέρχεται σε 23 περίπου ημέρες. Ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι αυτό θα δυσκόλεψε τους ειδικούς να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το 2019. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Γουχάν, αλλά περισσότερο τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ.

Σύμφωνα με το CNN, η επιδημία της γρίπης και το ξέσπασμα του κορονοϊού δεν συνδέονται, αν και ειδικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η πρώτη είναι πιθανό να δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν και να δώσουν προσοχή σε νέους ιούς.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη –και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό–, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν την επιδημία», τόνισε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ  από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα.»

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Με αισιοδοξία η πρώτη μέρα παράτασης του lockdown – Η έκκληση των επιστημόνων

Η «απομόνωση» στις Μαλδίβες μας κάνει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ο κορονοϊός

Πανδημία: Η λέξη του 2020 σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση