NEED TO KNOW

Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε παράνομα τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού – Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες

Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε παράνομα τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού - Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες
Photo by lucia on Unsplash

Οι γυναίκες του Πακιστάν βιώνουν στιγμές ιστορικής σημασίας. Δικαστήριο της χώρας πήρε απόφαση να κρίνει παράνομη την υποβολή των θυμάτων βιασμού σε τεστ παρθενίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το Δικαστήριο της Λαχώρης, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, αποφάσισε πως όχι μόνο το συγκεκριμένο τεστ είναι παράνομο, αλλά «προσβάλλει την  προσωπική αξιοπρέπεια της γυναίκας».

«Το τεστ παρθενίας είναι ιδιαίτερα παρεμβατικό, δεν έχει καμία ιατρική ή επιστημονική βάση, κι όμως είναι μέρος τις ιατρικής εξέτασης στις υποθέσεις βιασμού. Πρόκειται για μία ταπεινωτική πρακτική, η οποία ρίχνει ευθύνες στο θύμα αντί να επικεντρώνεται στο θύτη και το περιστατικό σεξουαλικής βίας», δήλωσε σύμφωνα με την Guardian η δικαστής Αΐσα Μαλίκ.


Όπως αναφέρει έρευνα του 2018 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τα τεστ παρθενίας επιτρέπονται σε είκοσι χώρες και μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη κι αν το θύμα βιασμού ή μία γυναίκα που κατηγορείται για «ηθικό» έγκλημα – όπως το προγαμιαίο σεξ – δε συναινέσει.

«Το τεστ είναι μέρος μίας μεγαλύτερης πατριαρχικής δομής που θυματοποιεί το χαρακτήρα των γυναικών και διαιωνίζει το μύθο του τέλειου θύματος» δήλωσε στη Guardian η δικηγόρος και ακτιβίστρια Νιγκάτ Νταντ. «Τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες για να καταγγείλουν το βιασμό τους παραμένουν ανυπέρβλητα, όμως αυτή η ιστορική απόφαση είναι το πρώτο βήμα για την κατάρριψή τους.»

Τον Οκτώβριο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέταση που λαμβάνει χώρα για χρόνια στο Πακιστάν, βασίζεται στην άποψη ότι μια γυναίκα «συνηθισμένη στη σεξουαλική πράξη» έχει μικρότερη πιθανότητα να βιαστεί. Αστυνομία και συνήγοροι υπεράσπισης έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές το επιχείρημα αυτό, με αποτέλεσμα τα θύματα να θεωρούνται οι πραγματικοί εγκληματίες.

Τώρα πια, η πολιτεία Παντζάμπ του Πακιστάν θα γίνει πιο φιλική κι ασφαλής προς τις γυναίκες.

 

Διαβάστε επίσης:

Ντάλιτ: Οι γυναίκες της κατώτερης κάστας της Ινδίας στη μάχη για την ισότητα

Το Σουδάν βάζει «τέλος» στους παιδικούς γάμους και απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Unicef: Ας «χτίσουμε» έναν ασφαλέστερο, πιο υγιή κόσμο για τα παιδιά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση