NEED TO KNOW

Ebru Timtik: Πάλεψε για μία δίκαιη δίκη κι έφυγε από τη ζωή μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας

πηγή: Instagram @faustofillovacca

Στις 28 Αυγούστου 2020, έπειτα από 238 ημέρες απεργίας πείνας, Ebru Timtik άφησε την τελευταία της πνοή. Ήταν μία από τους δεκαοχτώ δικηγόρους που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, έχοντας παραβεί τους γενικευμένους αντιτρομοκρατικούς νόμους της κυβέρνησης Erdogan. Απαιτούσε μία δίκαιη δίκη που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη yusuf (@yfkdk_) στις


«H σημερινή αποφαση είναι παρωδία της δικαιοσύνης και αποδεικνύει πως, για μία ακόμη φορά, τα δικαστήρια είναι ανίκανα να αντισταθούν στην πίεση που δέχονται από τους πολιτικούς, κι αρνούνται το δικαίωμα για μία δίκαιη δίκη», δήλωσε η Milena Buyum από τη Διεθνή Αμνηστία πέρσι, έπειτα από την ακρόαση που οδήγησε στη φυλάκιση της Timtik. «Μετά από ένα χρόνο προφυλάκισης, και τρεις υποτυπώδεις ακροάσεις από τις οποίες η δικαιοσύνη απείχε, η διαδικασία αυτή έφτασε στο παράλογο τέλος της. Οι δικηγόροι αυτοί θα έπρεπε να είχαν αφεθεί αμέσως ελεύθεροι και η καταδίκη τους να αναιρεθεί.»

Αποφασίστηκε, όμως, πως η Embru θα περνούσε 13 χρόνια κι 6 μήνες στη φυλακή. Οργισμένη, βλέποντας τα δικαιώματά της να καταπατώνται, το Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησε απεργία πείνας. Ο συνάδελφός της, Aytac Unsal, που καταδικάστηκε σε περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκισης, ακολούθησε το παράδειγμά της ένα μήνα αργότερα.

Οι δυο τους μεταφέρθηκαν ακούσια στο νοσοκομείο στις 30 Ιουλίου,  από τη φυλακή Silivri της Κωνσταντινούπολης. Φίλοι της Timtik λένε πως είχε φτάσει σε σημείο να ζυγίζει 30 κιλά. Ο Unsal βρίσκεται ακόμη στη ζωή και συνεχίζει την απεργία.

Εθνικές και διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους κι ο Σύγχρονος Δικηγορικός Σύλλογος, έκαναν έκκληση για την απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των συναδέλφων της, ενώ μιλούσαν ανοιχτά για την παντελή έλλειψη αμεροληψίας των δικαστών, οι οποίοι δρουν υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και, πλησιάζοντας νεκροταφείο στα βόρεια της Κωνσταντινούπολης, φώναζαν «Η Embru είναι αθάνατη». Η αστυνομία τους απάντησε με δακρυγόνα. 


Νωρίτερα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αστυνομικοί επιτέθηκαν στους υποστηρικτές της. Προσπάθησαν, επιπλέον, να διαλύσουν τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από την Ένωση Δικαστών της Κωνσταντινούπολης, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον ένα δικηγόρο.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες της Τουρκίας υποφέρουν: Κάθε μέρα, τουλάχιστον μία χάνεται στα χέρια του συντρόφου της

Ο λόγος που δε θα γεννηθούν 6.8 εκατομμύρια κορίτσια στην Ινδία

Nameless and Friendless: Ένας πίνακας για τα δικαιώματα των γυναικών

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση