NEED TO KNOW

«Έχουμε ευθύνη να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»: Φοιτητές Ιατρικής πηγαίνουν εθελοντικά στο «μέτωπο» του κορονοϊού

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Η πανδημία έφερε μεγάλες δυσκολίες στη ζωή μας. Έδειξε, όμως, πως στις δυσκολίες, δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς. Οι πραγματικοί ήρωες, γιατροί και νοσηλευτές, παλεύουν καθημερινά για να σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων μας, ενώ πολλοί πηγαίνουν εθελοντικά στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό.

Φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν, αποφάσισαν να βοηθήσουν τους μελλοντικούς τους συναδέλφους.

«Θέτουμε άμεσα τους εαυτούς μας στη διάθεση των νοσοκομείων της πόλης, των αυριανών συναδέλφων που δίνουν την “μητέρα” των μαχών ενάντια στον κορονοϊό», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους.

«Καλούμε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια που βρίσκεται στο 4ο, 5ο και 6ο έτος, να συνεισφέρουμε στον αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας».

Η συγκινητική πρωτοβουλία των φοιτητών, μαζί μ΄ εκείνη των νοσηλευτριών που ξεκίνησαν από την Κρήτη, τα Γιάννενα και κάθε μέρος της Ελλάδας για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν δυνατά παραδέιγματα προς μίμηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των φοιτητών:

Αφουγκραζόμαστε την κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι συνάδελφοι υγειονομικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Τώρα που στην πόλη μας ο πόλεμος ενάντια στην πανδημία κλιμακώνεται, οι φοιτητές Ιατρικής, μελλοντικοί γιατροί έχουμε ευθύνη να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θέτουμε άμεσα τους εαυτούς μας στη διάθεση των νοσοκομείων της πόλης, των αυριανών συναδέλφων που δίνουν την “μητέρα” των μαχών ενάντια στον κορονοϊό. Καλούμε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια που βρίσκεται στο 4ο, 5ο και 6ο έτος, να συνεισφέρουμε στον αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας. Λαμβάνουμε υπόψη την περιορισμένη πείρα, θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που διαθέτουμε, την ανάγκη να προστατευτεί η υγεία όλων μας.

Επιλέγουμε να μην μείνουμε αμέτοχοι μπροστά στην οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχουμε διάθεση να συμβάλλουμε πλάι στους εργαζόμενους. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη πάρει τα σωματεία και η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ).

Οι φοιτητές Ιατρικής δε θα σιωπήσουμε στο έγκλημα που εξελίσσεται. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις μεγάλες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες υγειονομικών που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ζωής. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει έστω και τώρα σε:

Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Υγεία.

Μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζόμενων και πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων που υπερβαίνουν τις 30000.

Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη που έβαλαν λουκέτο το 2013.

Μέτρα για την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ. Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.

Δεν διαπραγματευόμαστε την προστασία της υγείας μας. Απαιτούμε, προηγουμένως, να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας των φοιτητών που θα συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Ιατρικών Σχολών όλης της Ελλάδας για τον συντονισμό της δράσης μας σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Συγκεντρώνουμε τις συμμετοχές των συμφοιτητών μας που επιθυμούν να συμβάλλουν και προχωράμε στην κατάθεση των δηλώσεων στo Τμήμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Δέκα γενναίες νοσηλεύτριες ΜΕΘ πήγαν εθελοντικά από τη Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στη μάχη με τον κορονοϊό

Θεσσαλονίκη: Το ξενοδοχείο Electra Palace φιλοξενεί τους νοσηλευτές που πήγαν εθελοντικά στις ΜΕΘ

«Άθελά σας, μας φυλάτε. Και γι’ αυτό σας ευγνωμονούμε»: Ο Αύγουστος Κορτώ για τα θύματα του κορονοϊού

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση