NEED TO KNOW

Εγκαινιάστηκε το Stavros Niarchos Foundation Library στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library – NYPL) εγκαινίασε επίσημα την 1η Ιουνίου την πλήρως αναδιαμορφωμένη κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη της, τη Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL).

Η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στη γωνία της 40ης Οδού και της 5ης Λεωφόρου, πρώην Mid-Manhattan Library, ανακαινίστηκε και αναδιαμορφώθηκε πλήρως με την υποστήριξη της πόλης της Νέας Υόρκης και τη δωρεά ύψους $55 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)—πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά στην 126ετή ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.

Αυτή η εξαιρετικά σημαντική δημόσια υποδομή, η οποία σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρία Mecanoo, σε συνεργασία με τη Beyer Blinder Belle, προσφέρει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση σε βιβλία, υπολογιστές και πλήθος άλλου υλικού και συλλογών, καθώς και χώρους για παιδιά και εφήβους, ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, ένα επιχειρηματικό κέντρο και έναν ανοιχτό χώρο στην ταράτσα – τον μοναδικό δημόσιο, υπαίθριο χώρο στο Μανχάταν -,  όλα στην καρδιά του Midtown.

Η ανακαίνιση και λειτουργία της Stavros Niarchos Foundation Library, με συντονισμένη προσπάθεια από την ίδια τη Βιβλιοθήκη, τους συνεργάτες της και την πόλη της Νέας Υόρκης, με τη δωρεά του ΙΣΝ, αποδεικνύει περίτρανα τη θέση του ΙΣΝ πως, σημαντικά έργα για το ευρύτερο κοινό καλό μπορούν να επιτευχθούν πολύ πιο αποδοτικά, γρήγορα και με διαφάνεια εάν αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας γόνιμης συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή: ένας πραγματικά ανοιχτός, δημόσιος χώρος, προσβάσιμος σε όλους, όπου οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και καταβολών μπορούν να βιώσουν κάτι υπέροχο, να μάθουν και να κατανοήσουν περισσότερα για τον κόσμο μας, να χαράξουν νέους δρόμους που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

«Ένας ζωντανός δημόσιος χώρος, είναι ένας χώρος που οι άνθρωποι νιώθουν πραγματικά δικό τους. Είναι ένας κοινός τόπος, όπου όλοι αισθάνονται πως ανήκουν πραγματικά, και η SNFL είναι ιδανικά σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει ακριβώς αυτό. Ως πολίτες του κόσμου και ως μέρος αυτής της πόλης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι και χαρούμενοι για όλα όσα έχει να προσφέρει η SNFL μέσα στα επόμενα χρόνια».

«Η Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL) είναι η κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη που η Νέα Υόρκη χρειαζόταν, ήθελε και έπρεπε να έχει εδώ και καιρό», δήλωσε ο Πρόεδρος της NYPL,  Anthony W. Marx. «Καθώς όλοι έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, είναι σημαντικό οι δημόσιες υποδομές να είναι ισχυρές και να υπάρχει εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες.

Δεν υπάρχει σημαντικότερο δημόσιο έργο από αυτό, μεγαλύτερη δημόσια υποδομή, για την επίτευξη τούτων των στόχων. Στην καρδιά του Midtown, αυτό το κτίριο θα είναι ένας φάρος μάθησης και ανάπτυξης, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των νεαρότερων Νεοϋορκέζων και αυτών που θα ακολουθήσουν. Περιμέναμε πολύ καιρό για να δώσουμε αυτό το μεγάλο δώρο στους πολίτες της Νέας Υόρκης. Είμαστε τόσο περήφανοι που το μοιραζόμαστε τώρα που οι ανάγκες είναι τόσο επιτακτικές».

«Η αναδιαμορφωμένη Stavros Niarchos Foundation Library δείχνει ότι η πόλη μας επιστρέφει καλύτερη από ποτέ», δήλωσε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio«Η πόλη επένδυσε σε αυτόν τον θεσμό-ορόσημο, επειδή γνωρίζουμε ότι θα είναι ένας τόπος που θα φέρει κοντά τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και θα τους συνδέσει με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα της ανάκαμψης για όλους εμάς».

«Οι βιβλιοθήκες είναι απίστευτα μοναδικοί χώροι, είναι οίκοι γνώσης και δημιουργίας που πρέπει να εμπνέουν, να καλωσορίζουν και να εξυπηρετούν όλους τους ανθρώπους», δήλωσε η αρχιτέκτονας Francine Houben της εταιρίας Mecanoo.

«Είναι οι πιο δημοκρατικοί, σημαντικοί δημόσιοι χώροι, κάθε ένας υπηρετεί μια συγκεκριμένη κοινότητα και κάθε ένας πρέπει να είναι ισχυρός για να διαχειριστεί τον αριθμό των ανθρώπων που τον επισκέπτονται καθημερινά. Σε αυτήν την περίπτωση, μας ανατέθηκε ένα ιστορικό κτίριο στη Νέα Υόρκη, ένα κτίριο που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αλλά δεν χτίστηκε ποτέ για να γίνει βιβλιοθήκη.

Έπρεπε να πάρουμε τον σκελετό του κτιρίου και να ανασχεδιάσουμε τον χώρο για να δημιουργήσουμε την απόλυτη βιβλιοθήκη: μια βιβλιοθήκη που έπρεπε σίγουρα να είναι όμορφη και γεμάτη φως αλλά, πάνω απ’ όλα, μια βιβλιοθήκη ικανή να καλύψει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της NYPL και των Νεοϋορκέζων που εξυπηρετεί.

Δημιουργήσαμε έναν φιλόξενο δημόσιο χώρο που θα είναι όμορφος και λειτουργικός και τώρα και σε 100 χρόνια από τώρα, με έναν μεγάλο χώρο, το Long Room, το οποίο διαθέτει οροφή εξαιρετικής ομορφιάς και τραπέζια μεγάλου μήκους που θυμίζουν την εμβληματική ερευνητική βιβλιοθήκη στην Πέμπτη Λεωφόρο.


Υπάρχει επίσης ένας νέος χώρος για παιδιά και εφήβους και μια μοναδική και εντυπωσιακή δομή που μοιάζει με καπέλο μάγου, το Wizard’s Hat, στην κορυφή του κτιρίου με μια ελεύθερη δημόσια ταράτσα. Υπάρχει κάτι που εμπνέει κάθε επισκέπτη στην πιο ποικιλόμορφη πόλη του κόσμου και είμαι περήφανη γι’ αυτό».

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.nypl.org/spotlight/snfl

 

Διαβάστε επίσης:

Ο κόσμος του Τakis στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας ελεύθερα στο διαδίκτυο -Από την Monumenta με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Οι σπουδαίοι ανώνυμοι ήρωες του Ξένου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση