BUSINESS OF FASHION

Elizabeth von der Goltz: Οδηγεί το Net-a-Porter στην κορυφή

Μετά το χτύπημα που δέχθηκε από την πανδημία, ο κολοσσός επιστρέφει δυναμικά

Photo by Christian Vierig/Getty Images/Ideal Image
Photo by Christian Vierig/Getty Images/Ideal Image

Στο τέλος του Μαρτίου, το διαδικτυακό κατάστημα πολυτελών ειδών Net-a-Porter διέκοψε τη διανομή προϊόντων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.  Ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της πανδημίας και τώρα επιστρέφει δυναμικά.

«Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως είμαστε ανοιχτά και μπορείτε να επιστρέψετε στις αγορές σας», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα. «Οι πελάτες μας  βρίσκονται στην καρδιά των προσπαθειών μας. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την υπομονή σας.»

Πίσω από τον κολοσσό, βρίσκεται μία γυναίκα: Η buying director, Elizabeth von der Goltz. Αυτό που κάνει, είναι να εντοπίζει brands και σχεδιαστές, να κλείνει συμφωνίες ώστε να πουλήσει τις δημιουργίες τους – να κάνει, ουσιαστικά, τα πάντα που αφορούν την τεράστια επιτυχία της επιχείρησης.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth von der Goltz (@elizabethvdg) on

Ο ρόλος της απαιτεί ταλέντο και διορατικότητα, πρέπει να φαντάζεται τις τάσεις πριν ακόμη εμφανιστούν. Η ίδια, θεωρείται μία ήρεμη δύναμη του χώρου της μόδας. Κι όμως, όπου εμφανίζεται τραβάει την προσοχή. Οι street-style φωτογράφοι την παρακαλούν για μία λήψη όπου κι αν τη δουν – να περπατά αμέριμνη στο δρόμο, να περιμένει στο αεροδρόμιο μέχρι να επιβιβαστεί. Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία να δει τις κινήσεις της, ώστε να τη μιμηθεί.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth von der Goltz (@elizabethvdg) on


«Η μόδα έχει πραγματικά αλλάξει. Δεν ξέρω αν κάποιος από εμάς το περίμενε. Εγώ πάντως όχι. Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν πριν. Ακόμη και όταν ήμουν στο σχολείο, δεν αναρωτήθηκα ποτέ πώς η μόδα φτάνει στο κατάστημα. Τώρα, σκέφτονται: ‘Ποιος είναι πίσω από αυτό; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;’ Και δεν είναι μόνο η μόδα. Ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στη Guardian.

Η Elizabeth von der Woltz είναι γνωστή για το «μάτι» που έχει. Ξέρει πολύ καλά πού και πώς θα επενδύσει. Και φυσικά, η επιτυχία δεν ήρθε τώρα, με τη Net-a-Porter. Πριν από αυτό, εργαζότα για 16 χρόνια ως designer buyer στο ιστορικό Bergdorf Goodman της Πέμπτης Λεωφόρου όπου, όπως η ίδια έχει αναφέρει, ακόμη και μεγάλοι σχεδιαστές την προσέγγιζαν για να ζητήσουν μία συμβουλή.

Πέρα από τις πωλήσεις, είναι υπεύθυνη και για την ύπαρξη ορισμένων οίκων. Οι ιδρυτές του Monse και καλλιτεχνικοί διευθυντές στον Oscar de la Renta, επισκέφθηκαν πρώτα την ίδια για να δείξουν τα σχέδιά τους. Τώρα, η δουλειά τους βρίσκεται στα highlights των Εβδομάδων Μόδας! Και, φυσικά, δε σταματάμε εκεί. Έπεισε το Valentino να ξεκινήσει τις pre-fall και cruise κολεξιόν! «Συνεργαστείτε μαζί μου, το χρειαζόμαστε. Αν πιάσει, ευχαρίστως να το πουλήσετε κι εσείς σε όλο τον κόσμο. Τώρα, είναι τεράστια επιχειρηματική κίνηση», είπε στους υπεύθυνους – και τα κατάφερε.

Αυτή τη στιγμή, η van der Goltz κάθεται στην πρώτη σειρά των επιδείξεων και όλοι θέλουν την έγκρισή της. Ήταν μπροστά σε κάθε σημαντική στιγμή του χώρου, την τελευταία εικοσαετία και συνεχίζει δυναμικά.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, όμως οι γονείς της ήθελαν να γυρίσουν τον κόσμο. Μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, πήγε σε γερμανο-ελβετικό σχολείο και σπούδασε ιστορία τέχνης στην Washington. Συνέχισε κάνοντας την πρακτική της στο Christie’s του Λονδίνου και γρήγορα κατάλαβε πως μία καριέρα στην τέχνη δε θα την έκανε ποτέ ευτυχισμένη. Αυτό που πραγματικά ήθελε, ήταν  να συνδυάσει τη δημιουργικότητα με το επιχειρηματικό της πνεύμα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth von der Goltz (@elizabethvdg) on

«Είναι ανάγκη να χρησιμοποιείς και τις δύο πλευρές του μυαλού σου για να πετύχεις ως buyer, καθώς ένα τεράστιο μέρος της δουλειάς είναι οικονομικό και αναλυτικό. Πρέπει να αυξάνουμε τα κέρδη μας κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται ένστικτο, καλό γούστο και δημιουργικότητα, επειδή εσύ αποφασίζεις τι είναι τάση και τι όχι», ανέφερε στη Guardian. Και όλο αυτό, να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες πριν κυκλοφορήσει η κολεξιόν.

Πήγε στη Νέα Υόρκη, λοιπόν. Εργάστηκε με προσωρινή σύμβαση στο Barneys, τη Μέκκα της, όπως έχει πει χαρακτηριστικά. Αποφασισμένη να πετύχει, έβαλε το κεφάλι κάτω και δούλεψε σκληρά, μέχρι που έγινε assistant buyer. Ήταν η ευκαιρία που χρειαζόταν για να ανοίξει τα φτερά της.

«Δεν αγόραζες απλώς, ξεκινούσες από το μηδέν. Στα πάντα, από την παραγγελία των δειγμάτων για τα υφάσματα μέχρι το τελείωμα. Ήταν ένα τέλειο μέρος για να ξεκινήσω, γιατί έμαθα τόσο πολλά για την παραγωγή, πόσο ύφασμα χρειάζεται για ένα jacket, τι γίνεται στην Ιταλία, όλα αυτά. Ακουμπάω υφάσματα σήμερα και οι σχεδιαστές λένε πως ‘είναι ακριβό γιατί φτιάχτηκε στο τάδε υφαντουργείο’ κι εγώ καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοούν», σημείωσε.

Έχοντας φτάσει όσο ψηλότερα μπορούσε στο Barney’s, πέρασε για λίγο από την εταιρεία Henri Bendel, που πλέον έχει κλείσει. Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με τις δύο σχεδόν δεκαετίες της στο Bergdorf, έκαναν την Elizabeth von der Goltz μία από τις δυνατότερες παίκτριες του χώρου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth von der Goltz (@elizabethvdg) on

Είναι η γυναίκα που αποφασίζει τι θα φορέσουν οι γυναίκες. Λατρεύει να ετοιμάζεται, να σχεδιάζει τα σύνολά της και να πειραματίζεται. Ακόμη κι όταν πηγαίνει στο γυμναστήριο, φαντάζεται ένα outfit και θέλει να νιώθει όμορφη. Θέλει το ρούχο της να της προσφέρει δύο πράγματα, πάνω απ’ όλα: άνεση και αυτοπεποίθηση. Για εκείνη, η μόδα είναι τρόπος ζωής – ίσως γι’ αυτό και να έχει πετύχει.

Ένας ακόμη λόγος, είναι ότι δε φοβάται να ρισκάρει. Λέει πράγματα που, δέκα χρόνια πίσω, θα θεωρούνταν «ιεροσυλίες» για το επάγγελμά της, όπως ότι τα χρήματα δε συνεπάγονται το στιλ. «Δεν υπάρχει κάτι που να ορίζει τι είναι στιλάτο και τι όχι – απλώς, αν έχεις τους οικονομικούς πόρους, έχεις και πρόσβαση στα πιο high καταστήματα», υποστηρίζει.

Κι έπειτα, θεωρεί πως δεν υπάρχουν κανόνες. «Ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο που πλέον δε χρειάζεται να ακλουθείς τις τάσεις για να εκφράζεσαι», σημειώνει.