NEED TO KNOW

Εστίαση: Ο «γρίφος» της επανεκκίνησης και οι ελπίδες για δυναμικό rebound

Ανοίγει η εστίαση
Photo by Alisa Anton on Unsplash

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι άνθρωποι της εστίασης την επόμενη έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία –όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινώσει την πιθανή ημερομηνία επανεκκίνησης του κλάδου.

Η αγωνία είναι μεγάλη καθώς οι αντοχές των επιχειρήσεων ύστερα από πέντε και πλέον μήνες κλειστών καταστημάτων έχουν σε αρκετές περιπτώσεις εξαντληθεί, παρά την στήριξη που συνεχίζει να προσφέρει η κυβέρνηση μέσα από μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή των ενοικίων.

Το βασικό ζητούμενο υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος είναι η επαναλειτουργία των εστιατορίων, τονίζοντας πως αρκετοί επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν ανήμποροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επισημαίνει δε πως το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία στην εστίαση θα αποκαλυφθεί όταν αρθούν οι περιορισμοί και τερματισθεί το σημερινό πλέγμα προστασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη».

Θεωρεί μάλιστα πως κάποιες επιχειρήσεις μοιραία θα αναγκαστούν να κατεβάσουν οριστικά ρολά καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα συσσωρευμένα χρέη (τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις υπολογίζεται πως ξέμειναν από ρευστό). Η κατ’ οίκον διανομή (delivery), επισημαίνει αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που έχουν ενταχθεί σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού ενώ το take away είναι «δώρον άδωρον» όσο παραμένουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα που βοηθούν στην τόνωση της κίνησης.

Η υιοθέτηση ενός «γενναίου» πακέτου μέτρων στήριξης για κάποιο διάστημα μετά την λήξη της υγειονομικής κρίσης και έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς «μονόδρομος» για την επιβίωση της εστίασης, με δεδομένο πως για κάποιο διάστημα θα διατηρηθούν κάποιοι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων. Ένα πακέτο που θα πρέπει να περιλαμβάνει τη ρύθμιση του «κορονοχρέους» και τη μείωση των ενοικίων, τα οποία θεωρούνται τα μεγαλύτερα βαρίδια στον αγώνα για την επιβίωση.

Η αγορά πάντως ελπίζει πως μετά την «λήξη συναγερμού» -τουλάχιστον το πρώτο διάστημα- θα υπάρξει δυναμική ανάκαμψη της κατανάλωσης (rebound), εξαιτίας της ανάγκης των καταναλωτών να επιστρέψουν στις συνήθειες που είχαν πριν το ξέσπασμα της Covid-19. Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, είναι ενδεικτικό πως παρόλη τη «μαυρίλα» που επικρατεί, κάποιοι επαγγελματίες προετοιμάζονται να ανοίξουν νέα καταστήματα μόλις δοθεί το σύνθημα της επαναλειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό

Λιανεμπόριο: Στο «ραντάρ» μεγάλων παικτών η ελληνική αγορά – Τα σενάρια για Courir, Primark και Ocado

Ίλια Θεοτοκά: Περισσότερα τα αρνητικά από τα θετικά της πανδημίας για την ψυχική υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση