NEED TO KNOW

H Σοφία Μπεκατώρου Πρέσβειρα του Αθλητισμού για την HOPEgenesis

Σοφία Μπεκατώρου
Σοφία Μπεκατώρου

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, στο πλαίσιο της δράσης της με στόχο την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, επιλέγει να ορίσει ως πρέσβεις της, καταξιωμένες Ελληνίδες γυναίκες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού, του επιχειρείν, των τεχνών, της δημοσιογραφίας-ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς ανακήρυξε την δις Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου πρέσβη από τον χώρο του αθλητισμού.

Σοφία Μπεκατώρου, Στέφανος Χανδακάς

Στην κλειστή (λόγω συνθηκών) συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, παρουσία του κ. Σπύρου Καπράλου, μέλους της ΔΟΕ και Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Δρ. Χανδακάς τόνισε: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας χρειάζεται συνέργειες και έχει ανάγκη από δυναμικές γυναίκες όλων των ιδιοτήτων. Η κα Σοφία Μπεκατώρου έχει αποδείξει με την πολυετή και εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία της στον τομέα του αθλητισμού ότι είναι μία γυναίκα που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο να μεταφέρουμε το μήνυμα μας».

Ο κύριος Σπύρος Καπράλος από την πλευρά του επεσήμανε: “Οι Ολυμπιονίκες οφείλουν να είναι πρότυπα για την κοινωνία και να προσφέρουν σε αυτήν και κυρίως στη νέα γενιά.  Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επελέγη η Σοφία Μπεκατώρου, μια από τις πιο σπουδαίες αθλήτριες και προσωπικότητες στον χώρο του αθλητισμού, για να συμβάλλει στο σημαντικό έργο της HOPEgenesis».

Στέφανος Χανδακάς, Σοφία Μπεκατώρου, Σπύρος Καπράλος

Η κα Σοφία Μπεκατώρου από την πλευρά της τόνισε πως η πρόσκληση της HOPEgenesis να συνδράμει με τις δυνάμεις της στο σπουδαίο έργο που επιτελεί, αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ξεχωριστή ευθύνη. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Το μεγαλύτερο δώρο για μια γυναίκα είναι η μητρότητα και νιώθω εξαιρετικά τυχερή που βιώνω καθημερινά την αλληλεπίδραση με τα παιδιά μου. Η HOPEgenesis στηρίζει όλες εκείνες  τις μητέρες  που λόγω των συνθηκών διαβίωσης τους μέχρι σήμερα φαντάζονταν τη μητρότητα ως ένα άπιαστο  όνειρο. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας λοιπόν με τη HOPEgenesis για να σταθούμε δίπλα στη νέα γενιά και να αλλάξουμε αυτό που μέχρι σήμερα φαινόταν ακατόρθωτο. Προχωράμε σαν ομάδα και στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας για να ανατρέψουμε το φαινόμενο της υπογεννητικότητας».

Μαρίνα Κουταρέλλη, Στέφανος Χανδακάς, Σπύρος Καπράλος, Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου υπήρξε η πρώτη σημαιοφόρος σε ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016 και συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες αθλήτριες με δύο ολυμπιακά μετάλλια: 1 χρυσό στην Αθήνα το 2004 και ένα χάλκινο στο Πεκίνο το 2008 καθώς και 10 παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Παράλληλα έχει ανακηρυχθεί δύο φορές η καλύτερη ιστιοπλόος του κόσμου από τη διεθνή ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Έχει αγωνιστεί σε 4 διαφορετικές  Ολυμπιακές κατηγορίες, ενώ την περίοδο 2018- 2019 προετοιμάστηκε για την 5η κατά σειρά και δυσκολότερη κατηγορία που έχει αγωνιστεί, το ιπτάμενο καταμαράν Nacra 17. Μετά την αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκυο λόγω του COVID19, η Σοφία αποφάσισε να επιστρέψει στο σκάφος που έφερε τις μεγαλύτερες αθλητικές της επιτυχίες, το 470, ως πλήρωμα όμως αυτή τη φορά, με κυβερνήτη την πολλά υποσχόμενη αθλήτρια Δήμητρα Παγίδα, ώστε να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση της ως κυβερνήτης. Πάνω από όλα η Σοφία είναι μητέρα 2 παιδιών (11, 8) και αγωνίζεται καθημερινά για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής και να εμπνεύσει με το παράδειγμά της.

Λίγα Λόγια για την HOPEgenesis:

Η HOPEgenesis είναι μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

 Στόχος της είναι η γνωστοποίηση, ανάλυση και μελέτη  των αιτιών του ζητήματος της υπογεννητικότητας,  με σκοπό να δημιουργηθούν ενέργειες και δράσεις που θα ανατρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας , τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό  μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 380 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.

Η ΗΟPEgenesis  πραγματοποιεί τους στόχους της κινούμενη στους παρακάτω πυλώνες δράσης:

α. Με την δωρεάν παροχή πλήρους ιατρικής  κάλυψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ακριτικών νησιών και απομονωμένων περιοχών,  που κυοφορούν ή επιθυμούν να κυοφορήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

β. Με την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών θεραπείας υπογονιμότητας σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα.

γ. Με την συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς φορείς για τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και την εκπόνηση ερευνών με σκοπό  την στοιχειοθέτηση του προβλήματος και τη μεγιστοποίηση των λύσεων του.

δ. Με την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και εκπαίδευση των φορέων για τους λόγους και τις συνέπειες της υπογεννητικότητας.

ε. Μέσω πρωτοπόρων εφαρμογών τηλεϊατρικής απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης ωφελούμενων του προγράμματος.

στ. Με τον σχεδιασμό πρωτοποριακών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οικογένειας και των δομών υποστήριξης της.

 

Περισσότερες πληροφορίες www.hopegenesis.org

Website: www.hopegenesis.org

 

Photo credit: Panoulis Press

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση