BUSINESS OF FASHION

Η καρδιά της ιταλικής μόδας είναι έτοιμη να ξαναχτυπήσει

Ακόμη κι αν ο εγκλεισμός πήρε παράταση μέχρι τις 3 Μαΐου

Photo by Raden Prasetya on Unsplash
Photo by Raden Prasetya on Unsplash

Η εξάπλωση του κορονοϊού ήταν καταστροφική για την Ιταλία. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, Giuseppe Conte, ανακοίνωσε το Σάββατο παράταση του εγκλεισμού μέχρι τις 3 Μαΐου.

Τα μεγαλύτερα εργοστάσια του χώρου της μόδας έχουν πάψει να λειτουργούν από τις 9 Μαρτίου, με μοναδικές εξαιρέσεις εκείνες των Gucci,  Armani και Prada, που διατίθενται στην παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού για γιατρούς και νοσηλευτές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci (@gucci) on

Οι άνθρωποι της μόδας, όμως, απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Conte, δηλώνοντας έτοιμοι να ξεκινήσουν ξανά. Όπως ανέφερε η εφημερίδα Corriere Della Sera, τρεις οργανισμοί  που εκπροσωπούν και τις 65 χιλιάδες βιομηχανίες της χώρας – ανάμεσά τους κι εκείνες που παράγουν το 80% των πολυτελών ειδών παγκοσμίως και παρέχουν εργασία σε 600 χιλιάδες ανθρώπους – λένε πως η καρδιά της μόδας έχει σχεδόν πάψει να χτυπά. Ο Claudio Marenzi από την Herno, τόνισε πως «Εάν δεν ανοίξουμε σύντομα, το 50% των εταιρειών μας ίσως καταρρεύσει.»

Όμως, το «σύντομα» δεν προσδιορίζεται. Κανείς δε γνωρίζει πότε θα μπορεί ο κόσμος να εργαστεί με ασφάλεια. Ο Carlo Capasa, διευθυντής της Camera Della Moda, ανέφερε το εξής: «Γνωρίζουμε πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να διατηρούμε τηναπαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Έχουμε ήδη κάποιους κανόνες για τα εργοστάσια που είναι ακόμη ενεργά.»

Αυτό που εννοεί, είναι πως εκείνοι που αυτή τη στιγμή παράγουν προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν βρει έναν τρόπο ασφαλούς εργασίας, τους οποίους θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Φυσικά και θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των υπαλλήλων, θα φορούν μάσκες και γάντια, ενώ θα έχουν κάνει όλοι τεστ για να βεβαιωθούν πως κανείς δεν θα  κινδυνεύσει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milano Fashion Week (@cameramoda) on

Εκείνες που φοβούνται περισσότερο, είναι οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν στο δυναμικό τους λιγότερους από εκατό ανθρώπους. Εάν δεν επανέλθουν σύντομα, θα αναγκαστούν να κλείσουν οριστικά πριν το φθινόπωρο.