NEED TO KNOW

Η Νέα Υόρκη τιμά τρεις πρωτοπόρους των γυναικείων δικαιωμάτων με ένα μνημείο

Το μνημείο, αφιερωμένο στις Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton και Sojourner Truth στη Νέα Υόρκη

Ένα επιβλητικό μνημείο, ύψους 4,2 μέτρων κοσμεί πλέον την πόλη της Νέας Υόρκης, ως φόρος τιμής σε τρεις σημαντικές γυναίκες, πρωτοπόρους του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το μνημείο, αφιερωμένο στις Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton και Sojourner Truth αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, οπότε και τοποθετήθηκε στο Central Park της Νέας Υόρκης.

«Κάθε γυναίκα που ψηφίζει, διαδηλώνει ή υπηρετεί σε κρατική θέση σήμερα, το κάνει στηριζόμενη σε ό,τι έκαναν αυτοί οι τρεις γίγαντες» δήλωσε στον χαιρετισμό που απηύθυνε σχετικά η γερουσιαστής Kirsten Gillibrand, στο πλαίσιο της τελετής που μεταδόθηκε μέσω livestreaming.

Στην τελετή συμμετείχε, μάλιστα και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, όπου απήθυνε με την σειρά της χαιρετισμό. Στη συνέχεια, οι ηθοποιοί Meryl Streep, Viola Davis και America Ferrera διάβασαν αποσπάσματα κειμένων των Stanton, Truth και Anthony αντιστοίχως.

Το μνημείο, αφιερωμένο στις Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton και Sojourner Truth στη Νέα Υόρκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική στιγμή της τοποθέτησης του μνημείου δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την υπογραφή της περίφημης 19ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία αναγνωρίστηκε δικαίωμα ψήφου σε ένα τμήμα του γυναικείου πληθυσμού των ΗΠΑ. Το μέρος του γυναικείου πληθυσμού που απέκτησε δικαίωμα ψήφου ήταν κυρίως οι λευκές Αμερικανίδες, καθώς οι μη λευκές εξακολουθούσαν να παραμένουν αποκλεισμένες από το δικαίωμα του εκλέγειν.

Το γλυπτό είναι καρπός εκστρατείας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Monumental Women, η οποία ιδρύθηκε το 2014, με στόχο να αναδείξει το πρόβλημα ότι το 2011 μόνο το 8% των δημόσιων υπαίθριων αγαλμάτων σε όλες τις ΗΠΑ απεικόνιζαν γυναίκες, στοιχείο που προέκυψε από σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Smithsonian American Art Museum. Το 2019, η ΜΚΟ πήρε την απόφαση να συμπεριλάβει στο σύμπλεγμα και τη Μαύρη υπέρμαχο της κατάργησης της δουλείας, Sojourner Truth.

Στο μνημείο που κοσμεί πλέον το κεντρικότατο και διάσημο Central Park, οι τρεις γυναίκες απεικονίζονται γύρω από ένα τραπέζι σαν να εργάζονται μαζί. Μιλώντας στους New York Times, η δημιουργός του γλυπτού, Meredith Bergmann είπε ότι ήθελε να «δείξει γυναίκες που εργάζονται μαζί».

«Σκεφτόμουν συνεχώς γυναίκες, σήμερα, να δουλεύουν σε ένα laptop σε μια κουζίνα, προσπαθώντας να αλλάξουν τον κόσμο», προσέθεσε.

Το μνημείο, αφιερωμένο στις Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton και Sojourner Truth στη Νέα Υόρκη

Οι τρεις επιφανείς σουφραζέτες, που συνέβαλαν στην υπογραφή της 19ης Τροπολογίας, ήταν επίσης Νεοϋορκέζες. Η Stanton ήταν η πρώτη γυναίκα που το 1866 έβαλε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο και, το 1869, ίδρυσε μαζί με την Antony τη National Woman Suffrage Association στη Νέα Υόρκη.

Η Truth δραπέτευσε το 1827 από τη δουλεία στη Νέα Υόρκη, στρατεύθηκε στο κίνημα για την κατάργηση της δουλείας και έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αμερικανική ιστορία. Είναι, επίσης, γνωστή και για τη ρηξικέλευθη ομιλία της «Ain’t I a Woman? (Εγώ δεν Είμαι Γυναίκα;)» στο Συνέδριο για τα Δικαιώματα των Γυναικών, στο Οχάιο, το 1851.

Διαβάστε επίσης:

Η μέρα που οι εργαζόμενες γυναίκες της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν την ισότητα

You Don’t Own Me: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι – ύμνο στην ελευθερία της γυναίκας

«Έχω κάνει περισσότερα για τις γυναίκες από κάθε άλλο Πρόεδρο», δηλώνει ο Donald Trump

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση