NEED TO KNOW

Οι παραπλανητικές ειδήσεις στο Facebook είναι περισσότερες το 2020 σε σχέση με το 2016

Photo by cottonbro from Pexels

Η παραπληροφόρηση, υπήρχε ανέκαθεν και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει, το γνωρίζουμε όλοι, κυρίως με όλες τις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον κορονοϊό, οι οποίες σκοπό είχαν να σπείρουν τον τρόμο, αλλά και να κάνουν λόγο για ανυπόστατες συνομωσίες.

Επίσης, οι αμερικανικές εκλογές, βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο τους. Μετά από όλα όσα συνέβησαν το 2016, όταν η Ρωσία χρησιμοποίησε την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει τον Donald Trump, οι άνθρωποι ασχολούνται πολύ περισσότερο με τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook σε σχέση με τότε.

Αυτό είναι το εύρημα μίας νέας έρευνας του «German Marshall Fund», ενός μη κομματικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού στις ΗΠΑ. Η μελέτη αναφέρει ότι η αφοσίωση των χρηστών στο Facebook, σε περιεχόμενο από μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία δημοσιεύουν επανειλημμένα άρθρα που είναι ανακριβή ή παραπλανητικά, έχει αυξηθεί κατά 242%, από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Παρόμοιοι σύνδεσμοι, που έχουν αναπτυχθεί στο Facebook φέτος, εκτοξεύτηκαν κατά 177 % μόνο για το 2020.

Η διευθύντρια του GMF, Karen Kornbluh, είπε: «Μια χούφτα ιστότοπων που μεταμφιέζονται ως ειδησεογραφικά πρακτορεία διαδίδουν ακόμη πιο εντελώς ψευδείς και χειραγωγημένες πληροφορίες από ό, τι πριν από τις εκλογές του 2016».

Το GMF συνεργάστηκε με το NewsGuard και την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών μέσων, NewsGuard, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των πηγών παραπληροφόρησης.

Οι περισσότερες από τις αλληλεπιδράσεις (62%, σύμφωνα με το GMF), προέρχονται από τους 10 κορυφαίους υπερυπολογιστές παραπληροφόρησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο Breitbart («O Υπουργός Εξωτερικών  του Colorado ενθαρρύνει πολίτες που έχουν πεθάνει, να εγγραφούν για ψηφοφορία»), το «The Blaze» («Η υδροξυχλωροκίνη είναι πιο ασφαλής από Tylenol: οι πιο «επικίνδυνοι» γιατροί της Αμερικής μιλούν»), The Federalist («Η αριστερά, σκοπεύει να αντιμετωπίσει την απώλεια του Biden σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα»), και άλλες τέτοιου είδους ειδήσεις.

Οι σελίδες αυτές, συχνά παρουσιάζουν ισχυρισμούς που δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία και παραμορφώνουν κατάφωρα ή παρερμηνεύουν πληροφορίες για να επινοήσουν ένα επιχείρημα, αλλά δεν φτάνουν μέχρι τη διατύπωση αποδεδειγμένων ψευδών πληροφοριών.

Για παράδειγμα, ο τίτλος του Breitbart «Ο υπουργός εξωτερικών του Colorado ενθαρρύνει τους πολίτες, που πέθαναν να εγγραφούν στην ψηφοφορία», ο τίτλος δεν είναι απολύτως αναληθής, αλλά είναι παραπλανητικός.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Colorado έστειλε emails (όχι ψηφοδέλτια) σε όλους που πίστευε ότι μπορεί να είναι επιλέξιμοι να ψηφίσουν. Ανάμεσα τους στάλθηκαν κατά λάθος και σε περίπου δώδεκα άτομα που είχαν πεθάνει ή ήταν μη- εγγεγραμμένοι πολίτες.

Το Facebook δεν αμφισβητεί τα ευρήματα της μελέτης, αλλά υποστηρίζει ότι οι αριθμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέτρηση των προσπαθειών της εταιρείας κατά των ψεύτικων ειδήσεων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει είναι να παραμείνει μακριά από τη διαμάχη όσο περισσότερο γίνεται. Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg, έχει πει πολλές φορές ότι η εταιρεία του δεν πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του «κριτή της αλήθειας» στο διαδίκτυο.

Κάποτε χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα άτομα που αρνούνται το Ολοκαύτωμα στο Facebook, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τιμωρηθούν επειδή «κάνουν λάθος».

Όταν όμως είδε τα πραγματικά αποτελέσματα της απόφασης αυτής, κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αναιρέσει τα λεγόμενα του.

Πλέον λέει ότι το Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον δημοσιεύσεις που αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία επέβαλε επίσης μια πλήρη απαγόρευση σε ομάδες που σχετίζονται με το «QAnon», με στόχο να εξαλείψει τη ραγδαία εξάπλωση της θεωρίας συνωμοσίας.

Η διάδοση κομματικών, ανακριβών ειδήσεων, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με πραγματικές επιπτώσεις. Το Facebook διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην προώθηση του δυσάρεστου κομματικού κλίματος των ΗΠΑ. Αυτό άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία του «German Marshall Fund», σχετικά με την αυξημένη εμπλοκή για παραπλανητικές ειδήσεις.

Οι μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ελεγκτών πληροφοριών και τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δημοσιογράφοι και οι ερευνητές, συνεχίζουν να αποκαλύπτουν στοιχεία ιστοτοπων που σαφώς δεν πρόκειται για ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

 

Διαβάστε επίσης:

Το Facebook κατάργησε post του Trump: Το σχόλιο που παραβίασε τους κανόνες

Χωρίς Facebook και instagram κινδυνεύουν να μείνουν οι Ευρωπαίοι χρήστες

Νέος πονοκέφαλος για τη Facebook: Κατηγορίες για παρακολούθηση των χρηστών Instagram μέσω κάμερας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση