NEED TO KNOW

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση αποχαιρετά την Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση επέλεξε τις πιο απλές, αλλά ουσιαστικές λέξεις για να αποχαιρετήσει την Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.

«Ευχαριστούμε Έλλη. Για τις ιδέες, τις εικόνες, τα σχήματα και τα χρώματα», έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook.

Ευχαριστούμε Έλλη.
Για τις ιδέες, τις εικόνες, τα σχήματα και τα χρώματα.

Δημοσιεύτηκε από Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens στις Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

Η είδηση για το θάνατο της σκηνογράφου και ενδυματολόγου συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο. Χθες, Κυριακή, έδωσε τέλος στη ζωή της πέφτοντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου ήταν ίσως το πιο γνωστό όνομα στην Ελλάδα στον τομέα της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας. Στον κινηματογράφο είχε συμμετάσχει σε όλες τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου που γυρίστηκαν επί ελληνικού εδάφους (όπως ο «Κυνόδοντας»), καθώς και στην ταινία Hardcore (2004).

Στο θέατρο, τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς της παρουσιάστηκαν στις παραστάσεις Όρνιθες (2016), Βάτραχοι (2008), Γκόλφω (2013), Συρανό Ντε Μπερζεράκ (2010).

Ποια ήταν η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Ξεκίνησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλό της τον σημαντικό, αν και παραγνωρισμένο, Μίμη Κοντό. Επέστρεψε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός στη Σχολή του Εθνικού.

Ένας από τους συμφοιτητές της ήταν ο Νίκος Καραθάνος, με τον οποίο έμελλε να συνεργαστεί, χρόνια μετά, όχι ως ηθοποιός, αλλά συμμετέχοντας στο εξαιρετικό του team ως σκηνογράφος.

Από το 1996 έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από εξήντα θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λονδίνο, Ιταλία κ.α.). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες για παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Αμόρε, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Γκόλφω, Ο βυσσινόκηπος, Μόλις χώρισα κ.ά.), το Θέατρο Πόρτα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και σε διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Σχεδίασε τα κοστούμια για την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004) και για τον 51ο Διαγωνισμό της Eurovision (2006).

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης με τον οποίο συνεργάστηκε, δημιουργώντας μαζί του μερικές από τις πλέον αξιομνημόνευτες παραστάσεις του Αμόρε (Θέατρο του Νότου).

Έχει υπογράψει μερικές από τις πιο εμβληματικές συνεργασίες των τελευταίων ετών σε θέατρο και κινηματογράφο, όπως οι ταινίες που έχει γυρίσει ο Γιώργος Λάνθιμος επί ελληνικού εδάφους, τα αιρετικά έργα της Λένας Κιτσοπούλου, οι επιτυχίες του Νίκου Καραθάνου (Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται, Σιρανό, η περίφημη Γκόλφω, το υπέροχο Δεκαήμερο) και ο αμφιλεγόμενος Βυσσινόκηπος στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, που θεωρήθηκε προσωπικό της επίτευγμα.

Ενδεικτικές δουλειές της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ως σκηνογράφου:

– Κυνόδοντας

– Γιούγκερμαν

– Φεγγάρι από χαρτί

– Σ’ εσάς που με ακούτε

– Το Σκλαβί

– Σου φυλάξαμε μια θέση

– Αντιγόνη

– Ο θρύλος του αγίου Κάρτακ και το μικρό λουλούδι

– Είμαστε από καλή γενιά

– Όρνιθες

– Ο βίος του Γαλιλαίου

– Λίλιομ

– Δεκαήμερο

– Ματωμένος γάμος

– Τραχίνιες

– Συρανό Ντε Μπερζεράκ

– Το τρίτο στεφάνι

– Οκτώ γυναίκες

– Hardcore

Ενδεικτικές δουλειές της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ως ενδυματολόγου:

– Σ’ εσάς που με ακούτε

– Τυραννόσαυροι ΡΕΞ

– Αντιγόνη Lonely Planet

– Είμαστε από καλή γενιά

– Top Girls

– Θεέ μου, τι σου κάναμε;

– Βυσσινόκηπος

– Κοκκινοσκουφίτσα – Το Πρώτο Αίμα

– Δεκαήμερο

– Ιππόλυτος

– Ματωμένος γάμος

– Γκόλφω

– Συρανό Ντε Μπερζεράκ

– Άλκηστη

 

Διαβάστε επίσης:

Η Μαριάννα Μόσχου εκ βαθέων: Το Ιδρυμα Ωνάση, η ΕΛΕΠΑΠ και η μεγάλη τραπεζική καριέρα

I’m Positive: Μία συζήτηση για την ομοφυλοφυλία και το AIDS από το Ίδρυμα Ωνάση

Πέτρινα χρόνια από το Ίδρυμα Ωνάση: Δωρεάν στρίμινγκ ελληνικού σινεμά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση