NEED TO KNOW

Ηλιακή κηλίδα μεγαλύτερη από τη Γη κατέγραψε το νέο αμερικανικό τηλεσκόπιο DKIST

πηγή: instagram @nsfgov

Η ηλιακή δραστηριότητα σημείωσε άνοδο στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο ήλιος είχε γίνει ακόμη πιο έντονος, εμφανίζοντας μια γιγαντιαία κηλίδα, τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από τη γη.

Το πρώτο της στιγμιότυπο, τράβηξε το νέο αμερικανικό ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST), που βρίσκεται στη Χαβάη, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παρατηρητήριο του ήλιου.


Οι κηλίδες δηλαδή οι σκοτεινές ψυχρότερες περιοχές στην επιφάνεια του ήλιου, δημιουργούνται από τη δυναμική του μαγνητικού πεδίου του. Όταν συμβαίνουν εκρηκτικά φαινόμενα, η πλειονότητα των εκλάμψεων και εκρήξεων στεμματικής μάζας, πηγάζουν από περιοχές με έντονο μαγνητικό πεδίο γύρω από τις κηλίδες.

Ο λόγος που αυτό είναι τόσο σημαντικό είναι επειδή μπορούν να επηρεάσουν σε καθοριστικό βαθμό τον διαστημικό καιρό άρα και τη Γη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jason (@jasonastro1)


Η ηλιακή δραστηριότητα, μετριέται παρατηρώντας τον αριθμό των κηλίδων, σε έναν περιοδικό 11ετή κύκλο. Όταν η ηλιακή δραστηριότητα φθάνει στο αποκορύφωμα της, ο Ήλιος γεμίζει σκούρες κηλίδες.

Το 2019 ήταν η χρονιά που ο ήλιος είχε φτάσει στο ναδίρ της δραστηριότητας του τον Δεκέμβριο, με τις κηλίδες να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι ο Ήλιος, αναμένεται να φτάσει στο νέο μέγιστο σημείο του τρέχοντος κύκλου του στα μέσα του έτους 2025.

Η κατασκευή του τηλεσκόπιου Inouye ξεκίνησε το 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Χάρη στην προηγμένη του τεχνολογία κατάφερε να να τραβήξει εικόνες με χωρική ανάλυση περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φωτογραφία ηλιακής κηλίδας έως τώρα, δείχνοντας μαγνητικές δομές διαμέτρου έως 20 χιλιομέτρων στην επιφάνεια του Ήλιου.

Στη φωτογραφία φαίνεται ένα μικροσκοπικό κομμάτι του ήλιου,. το οποίο έχει μήκος 16.000 χιλιόμετρα, λίγο μεγαλύτερο από αυτό της διαμέτρου της γης (12.742 χιλιόμετρα). Η θερμοκρασία σε αυτό το σημείο φτάνει σχεδόν στους 4.200 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Mae Jemison: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα

Η Κίνα εξελίσσεται σε έναν επικίνδυνο αντίπαλο των ΗΠΑ στο διάστημα

Ιστορική στιγμή για τη NASA – Η αστροναύτης Kate Rubins οδηγεί για τελευταία φορά ρωσικό σκάφος στο διάστημα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση