NEED TO KNOW

Inclusivity Lounge online: Τα πρόσωπα και οι συζητήσεις που ξεχώρισαν

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πάνω από 500 ακροάτριες και ακροατές, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 5 Μαΐου, το Inclusivity Lounge online, ένα διαδικτυακό hub για την ισότητα και τη συμπεριληπτική ηγεσία στα πλαίσια του Delphi Economic Forum.

Το Inclusivity Lounge online διοργανώθηκε από το Women On Top, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. και της Coca Cola Tria Epsilon, και με τη συνεργασία των Women Act και Lean In Hellas, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στα πάνελ του Inclusivity Lounge online φιλοξενήθηκαν καταξιωμένες και καταξιωμένοι ειδικοί από το χώρο της πολιτικής, των ΜΜΕ, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων, οι οποίοι ανέδειξαν σημαντικές έμφυλες πτυχές της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του Covid-19, καθώς και θέματα σχετικά με την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στις θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων που διαμορφώνουν καθημερινά το μέλλον όλων μας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt, τόνισε την ανάγκη προώθησης της συμπεριληπτικής ηγεσίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία έρευνας των έμφυλων επιπτώσεων του Covid-19, και υπογράμμισε τη δέσμευση της Πρεσβείας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αντιμετώπισή τους.

“Η σημερινή μας συζήτηση θα εμπλουτίσει τις δράσεις της Πρεσβείας των Η.Π.Α., καθώς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την γυναικεία επιχειρηματικότητα, να προωθούμε την ισότητα των φύλων μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, και να καταρρίπτουμε τα έμφυλα στερεότυπα» ανέφερε ο Πρέσβης. «Θα ήθελα να με θεωρείτε σύμμαχό σας στο έργο που κάνετε για να υποστηρίξετε την συμπερίληψη και την ισότητα καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο διεθνών προκλήσεων».

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα της έμφυλης ανισότητας, από τα στερεότυπα και τις επιπτώσεις τους μέχρι την ανάγκη συμφιλίωσης της ιδιωτικής με την επαγγελματική ζωή, αλλά και τις έμφυλες πτυχές του Covid-19.

Στο πρώτο πάνελ του Inclusivity Lounge online, συνομιλώντας με την συνιδρύτρια του Women On Top Στέλλα Κάσδαγλη, η συγγραφέας του βιβλίου «Αόρατες Γυναίκες» Caroline Criado Perez, ανέδειξε το έμφυλο κενό δεδομένων που διαιωνίζει τις ανισότητες και υποσκάπτει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.

Παράλληλα, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών και Γενική Διεθύντρια του οργανισμού Solidarity Now μίλησε για το νευραλγικό αλλά συχνά αθέατο ρόλο των γυναικών από το χώρο των υπηρεσιών υγείας, αλλά και για το πώς η υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή να προωθήσει την προσπάθεια για έμφυλη ισότητα.

Στο δεύτερο πάνελ, η Σοφία Κάντα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Coca-Cola 3E για την Ελλάδα και την Κύπρο, και ο Γεράσιμος Κουβαράς, Country Director της ActionAid Hellas, υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου Μαρίας Νικόλτσιου, συζήτησαν για τη σημασία της συμπεριληπτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους αυτή υλοποιείται μέσα από καθημερινές πρακτικές επιχειρήσεων και οργανισμών.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, συζητώντας με την συνιδρύτρια του οργανισμού Women Act Μαίη Ζαννή, ανέδειξαν το ρόλο της εκπαίδευσης για την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

Τέλος, στο πάνελ του οργανισμού Lean In Hellas, η Veronica Kirin, επιχειρηματίας, coach και συγγραφέας, η Νίκη Αλεξάνδρου Senior Associate στην εταιρεία Norton Rose Fulbright Greece και η Βίβιαν Φατούρου, Senior Legal Counsel Corporate Finance, υπογράμμισαν τη σημασία των στρατηγικών ανθεκτικότητας και αυτοφροντίδας που καλούνται να αναπτύξουν οι γυναίκες, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις του Covid-19, που συχνότερα πλήττουν τις ίδιες.

«Η επιλογή που έχουμε να αποφεύγουμε τις δύσκολες συζητήσεις γύρω από το φύλο, την ισότητα και στην συμπερίληψη ή τον αποκλεισμό βρίσκεται στην καρδιά του προνομίου που συχνά δεν αναγνωρίζουμε ότι κατέχουμε» ανέφερε η Στέλλα Κάσδαγλη στο κλείσιμο του Inclusivity Lounge online. «Είναι όμως χρέος μας να αντισταθούμε και να επιλέξουμε να κάνουμε τις συζητήσεις αυτές, γιατί μόνο αν διερευνήσουμε σε βάθος τα ζητήματα, τα στοιχεία και τις ιστορίες αυτές θα μπορέσουμε να φέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή, ακόμα και ή ειδικά όταν βρισκόμαστε σε περιόδους κρίσης».

Όλες οι συζητήσεις του Inclusivity Lounge online είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/delphiforum/videos/2525859387626501/?v=2525859387626501

Περισσότερες πληροφορίες: info@womenontop.gr