NEED TO KNOW

Κορονοϊός: Πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στην οικονομική κρίση που έρχεται;

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Η πανδημία αποτελεί πρόβλημα όλων μας, ακόμα κι αν δε νοσούμε. Από τη μία στιγμή στην άλλη, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Δεν μπορούμε όλοι να εργαστούμε από το σπίτι, ενώ κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Και τι θα γίνει, όταν ξεπεραστεί αυτή η παγκόσμια κρίση στην υγεία; Πόσα καταστήματα θα λειτουργήσουν ξανά;

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, επιδρούν άμεσα στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά μας. Έρευνες έχουν δείξει τα εξής:

Τα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να έχουν διάρκεια

Ανάλυση στα αποτελέσματα της έρευνας MIDUS (Midlife in the United States) έδειξε πως ο κόσμος ήταν πιο «ανεβασμένος» στην εποχή που ακολούθησε το Μεγάλο Κραχ, από εκείνη που προηγήθηκε. Όμως, όσοι δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα λόγω της Ύφεσης – εξαιτίας οικονομικών, οικογενειακών ή εργασιακών παραγόντων – υπέφεραν από κρίσεις πανικού και άγχος, ενώ έκαναν και χρήση ουσιών.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και το 2013, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του 2008.

«Η πανδημία επιδρά άμεσα στην οικονομία, με ενδείξεις ότι θα έρχεται μία ακόμη παγκόσμια ύφεση», τόνισε η Miriam Forbes, ερευνήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie, η οποία ηγήθηκε της παραπάνω έρευνας. «Πολλοί χάνουν τις δουλειές τους, βρίσκονται σε οικονομική στενότητα και δεν αισθάνονται ασφαλείς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Όλα αυτά θα οδηγήσουν, πιθανότατα, σε προβλήματα της ψυχικής τους υγείας.»

Οι συνέπειες δε θα είναι ίδιες για όλους

Η ίδια έρευνα παρατήρησε πως, από το 2011 έως το 2014, αυξήθηκαν τα ποσοστά αυτοκτονιών στους λατινοαμερικάνικους πληθυσμούς – που δεν είναι οικονομικά επιφανείς.

Αντίθετα, εκείνοι που είχαν μία παραπάνω άνεση, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν τόσο, αλλά η κατάστασή τους ίσως και να βελτιώθηκε. Όσο χαμηλότερο είναι το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο κάποιου, τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ψυχική του υγεία.

Η ανεργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αυτοκτονικές τάσεις

Έρευνα που συνέλεξε δεδομένα από 54 χώρες πριν και μετά την οικονομική κρίση του 2008, έδειξε κάτι ανατριχιαστικό: Πραγματοποιήθηκαν 4.884 αυτοκτονίες το 2009 – ένας αριθμός που θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερος, με βάση τα δεδομένα της περιόδου 2000-2007.

Από τις χώρες αυτές, οι 27 ανήκουν στην Ευρώπη. Οι άνδρες που έδωσαν τέλοσ στη ζωή τους αυξήθηκαν κατά 4.2% , ενώ τα ποσοστά των γυναικών παρέμειναν σταθερά.

Βρέθηκε ένα σύνδεσμος μεταξύ των αυξημένων εκείνων ποσοστών και της ανεργίας, ειδικά στις περιοχές που, πριν από το 2008, η τελευταία βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα κίνητρα καταπολεμούν τις οικονομικές δυσκολίες

Δεν θα είναι εύκολο να διατηρούμε την καλή ψυχική μας υγεία μετά από μία πανδημία που, μάλιστα, θα έχει προκαλέσει οικονομική κρίση. Όμως, οι ψυχολόγοι πιστεύουν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πώς; Βρίσκοντας ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας. Θα έχουμε κίνητρο για να τον κατακτήσουμε και θα λειτουργήσει για εμάς σαν ένα «προστατευτικό μαξιλάρι».