NEED TO KNOW

Λιανεμπόριο: Απογοήτευση για τον αποκλεισμό των malls – Ζητείται έκτακτη αποζημίωση

καταστήματα καταναλωτές
Photo by Sunyu Kim on Unsplash

Βαθιά απογοήτευση επικρατεί στους επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα σε εμπορικά κέντρα (malls) από την αρνητική εισήγηση των Ειδικών στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο λιανεμπόριο.

Πολλοί μιλούν για ακατανόητη απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν υφίσταται παρόμοιος διαχωρισμός στα εμπορικά καταστήματα. «Όλα ανοίγουν και κλείνουν μαζί», σημειώνουν χαρακτηριστικά και δεν κρύβουν πως διαψεύσθηκαν για μια ακόμη φορά οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ενόψει του Πάσχα.

Μια περίοδος που παραδοσιακά αυξάνεται η κατανάλωση και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης είναι από τις καλύτερες του χρόνου. Υπολογίζεται πως περίπου ¼ του ετήσιου τζίρου τους, πραγματοποιείται αυτό το διάστημα. «Δυστυχώς χάθηκε οριστικά και το Πάσχα. Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα που θα οδηγήσει σε ζημιές στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών», υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος γνωστής αλυσίδας. Τονίζει μάλιστα ότι ο εμπορικός κόσμος είχε «ποντάρει» στην πασχαλινή περίοδο για την τόνωση των εσόδων αλλά και τη διάθεση κάποιου αποθέματος που είχε συσσωρεύσει από την περσινό Πάσχα, όπου και πάλι τα καταστήματα ήταν κλειστά.

Αυστηρή «γλώσσα» χρησιμοποιεί και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως «η επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων, χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού».

Θεωρεί μάλιστα πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν απολύσεις το επόμενο διάστημα…

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, οι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα σε malls χαρακτηρίζουν μονόδρομο κάποιου είδους έκτακτης αποζημίωσης, ώστε να αντισταθμίσουν τις νέες απώλειες που καλούνται να υποστούν για πολλοστή φορά.

Πολλοί δείχνουν προς την κατεύθυνση των αποθεμάτων, τα οποία θα απαξιωθούν και θα καταστεί δύσκολο να διατεθούν το επόμενο διάστημα ενώ άλλοι εκτιμούν πως θα μπορούσε να υπάρξει ειδική μέριμνα για ένταξή τους στο πρόγραμμα με την επιδότηση των παγίων, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση για την «ανακούφιση» των επιχειρηματιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Η πολυτελής αγορά της Κίνας μετατράπηκε σε υπερδύναμη-Πώς τα καταστήματα νικούν την πανδημία

Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου – Γιατί δεν ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

Σχέδιο «Μικρές Ανάσες Ελευθερίας»: Ανοίγει το λιανεμπόριο με ραντεβού – Πιλοτικά ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα για άσκηση με χρήση κωδικού 6

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση