NEED TO KNOW

Lockdown στην Κοζάνη – Τα μέτρα της νέας καραντίνας

By Nikos Koutoulas – https://www.flickr.com/photos/nikoskoutoulasphotography/7118319231/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67985470

Το πρώτο τοπικό lockdown που επιβάλλεται στη χώρα, με το ξεκίνημα του δεύτερου επιδημιολογικού κύματος της πανδημίας είναι η Κοζάνη. Στην πόλη μετρούνται 227 ενεργά κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ χθες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 22 επιπλέον. Η εντολή για το lockdown δόθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Επιδημιολόγων.

Η πόλη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) και από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης.

Τι ισχύει από σήμερα στο lockdown της Κοζάνης

Ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από σήμερα ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Αναστέλλεται η λειτουργία στα εξής:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

-Μουσικές σκηνές

-Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

-Γυμναστήρια

-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

-Λιανεμπόριο

-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

-Συνέδρια / Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, συνεχίζεται ως έχει με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή το ερχόμενο Σάββατο για να συζητήσει την κατάσταση με την τοπική αυτοδιοίκηση και να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μέτρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Πιθανό lockdown για τη Μαδρίτη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ισχύουν από σήμερα στην Αττική

Έτσι θα τελειώσει η πανδημία – Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, εξηγούν το πώς θα δοθεί οριστικό τέλος

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση