NEED TO KNOW

Lockdown: Τα επικρατέστερα σενάρια για την άρση των μέτρων

Προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, αναμένονται οι αποφάσεις σχετικά με το θέμα της άρσης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Η λήψη οποιασδήποτε από αυτές θα γίνει αφού ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιδημία όπως ο αριθμός κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις κ.ο.κ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία (αν και υπάρχουν φωνές περί του αντιθέτου, όπως του δημάρχου της βαριά πληγείσης από τον κορονοϊό Θεσσαλονίκης) και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ ο μεγάλος άγνωστος είναι το τι θα γίνει με την εστίαση.

Παράλληλα, συζητείται και το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης του lockdown, σε δύο φάσεις. Να ξεκινήσει δηλαδή από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εφόσον υπάρξει βελτίωση της εικόνας και εκεί.

Το αντεπιχείρημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται ταχύτατα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των «πορτοκαλί» και «κόκκινων» περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες «λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια ενόψει των Χριστουγέννων», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλους ενόψει της εορταστικής περιόδου: «Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω».

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρότεινε παράταση του «απαγορευτικού» έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε «η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα», καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. Και πρόσθεσε: «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα».

Υπογράμμισε δε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10%– όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων –πάνω από 26.000–, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε την αργή υποχώρηση της πανδημίας, αναφέροντας ότι οι λόγοι είναι αρκετοί, όπως το γεγονός ότι υπήρξε τεράστια διασπορά τον Οκτώβριο και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό, όπως το χαρακτήρισε, και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Επίσης, είπε ότι από την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα αρχίσει να υπάρχει και πάλι διασπορά του κορονοϊού και υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα.

«Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Να σημειωθεί ότι η ημερήσια επιδημιολογική καταγραφή χθες, Σάββατο, δεν προσέφερε περιθώρια για μεγάλες ελπίδες, καθώς παρά τη μικρή μείωση των κρουσμάτων (1.747) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός των θανάτων (121) από Covid-19 αποτέλεσε νέο θλιβερό ρεκόρ, ενώ οι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διατηρείται υψηλός (606).

Διαβάστε επίσης:

Kυριάκος Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Αναγκαίος ο εμβολιασμός-Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν για όλους

Κορονοϊός: Πάνω από το 50% των ασθενών δεν εμφανίζουν συμπτώματα

Πόσο στοιχίζει το lockdown στη Θεσσαλονίκη και πόσο θα… στοιχίσει στην Αθήνα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση