#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

#μένουμεσπίτι: Απαγόρευση κυκλοφορίας – Ποιοι και γιατί εξαιρούνται

Από αύριο 23 Μαρτίου στις 6 το πρωί, ισχύει η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας πολιτών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία:

Στον δρόμο μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται:

Προς και από την εργασία τους

Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα ή φάρμακα

Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα

Όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο

Συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.

Τέλος επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Με βεβαίωση

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται:

Είτε με έγγραφο του εργοδότη του – αν πρόκειται για μισθωτό – είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση – σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.