NEED TO KNOW

Μια θλιβερή στιγμή για τα δικαιώματα της γυναίκας: Η Πολωνία απαγορεύει τις εκτρώσεις

Photo by Maria Oswalt on Unsplash

Η χθεσινή μέρα είναι ιστορικής σημασίας για τις γυναίκες της Πολωνίας, για το χειρότερο λόγο. Αποφασίστηκε  σχεδόν καθολική ποινικοποίηση των εκτρώσεων, σε μία χώρα που ήδη ίσχυε αυστηρότατη νομοθεσία για το ζήτημα.

Από το 1993, επιτρεπόταν η διακοπή της κύησης σε περιπτώσεις σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου, βιασμού, αιμομιξίας και υψηλού κινδύνου για την υγεία της μητέρας. Τώρα, ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Τι σημαίνει αυτο;  Οι εκτρώσεις απαγορεύονται ακόμη και εάν η μητέρα πρόκειται να γεννήσει ένα πολύ άρρωστο παιδί, με ελάχιστες ή μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής είχαν στείλει ανεξάρτητους παρατηρητές για την παρακολούθηση των δικαστικών διαδικασιών.

«Οι επικείμενες διαδικασίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων κυβερνητικών επιθέσεων στα δικαιώματα των γυναικών και προσπαθειών να ανασταλούν αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και νομικών και πολιτικών αλλαγών που έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στην Πολωνία», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Julia Przylebska, δήλωσε πως δίνοντας το δικαίωμα άμβλωσης όταν το έμβρυο εμφανίζει ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας, δεν του δείχνουμε σεβασμό και του «αρνούμαστε την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η απόφαση αυτή έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι εκτρώσεις είναι απόλυτα νόμιμες αν έχουν διαγνωσθεί σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda, δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος» σε συνέντευξή του στο Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως είναι επόμενο, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, καταδίκασε τη δικαστική απόφαση.

«Η εξάλειψη των λόγων για σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισοδυναμεί πρακτικά με την απαγόρευση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter. «Συνεπάγεται παράνομες εκτρώσεις ή (που πραγματοποιούνται) στο εξωτερικό για αυτούς που έχουν τα μέσα και υποφέρουν περισσότερο»

Χαρακτήρισε, έπειτα, τη χθεσινή μέρα «θλιβερή για τα δικαιώματα της γυναίκας».


Ο Δήμαρχος της Βαρσοβίας και υποψήφιος τις αντιπολίτευσης στις περασμένες εκλογές, Rafal Trzaskowski, είχε ίδια άποψη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια «κάλυψης της ανεπαρκούς δράσης της ενάντια στον κορονοϊό».

«Το γεγονός ότι εγείρεται το θέμα της άμβλωσης και η απόφαση αυτού του ψευδοδικαστηρίου μεσούσης της πανδημικής καταιγίδας είναι περισσότερο από κυνικό. Είναι πολιτική ατιμία», ανέφερε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Donald Tusk.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε το 2019 μόνο σχεδόν 1.000 περιπτώσεις άμβλωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε επιτραπεί λόγω της μη αναστρέψιμης δυσπλασίας των εμβρύων.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται παράνομα στην Πολωνία ή σε κλινικές του εξωτερικού μπορεί να φθάνει σχεδόν τις 200.000 ετησίως.

Πολλές γυναίκες και οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών διαμαρτυρήθηκαν κατά των νομικών προσπαθειών αυστηροποίησης του νόμου, αλλά η πανδημία περιέπλεξε την κινητοποίηση. Οι Αστυνομικές Αρχές αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, σύμφωνα με το CNN.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαριαλένα Τσίρλη: Η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Πόσο σεξιστής είστε; Το κουίζ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων θα σας δώσει την απάντηση

Πώς το τέλος του παιδικού γάμου θα εκτοξεύσει την οικονομία της Ινδίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση