NEED TO KNOW

Ο Bill Gates απαντά σε 13 ερωτήσεις για τον κορονοϊό

πηγή: www.instagram.com/thisisbillgates

Στις 20 Μαρτίου, ο Bill Gates αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Reddit και να ενημερώσει όσο περισσότερο κόσμο μπορούσε για τον κορονοϊό.

«Είμαι ο Bill Gates», έγραψε. «Ρωτήστε με ό,τι θέλετε για τον COVID – 19». Οι χρήστες της πλατφόρμας ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Παρακάτω, βρίσκονται δεκατρείς από τις ερωτήσεις που του έκαναν και οι απαντήσεις του μπορούν να μας βοηθήσουν όλους. Ίσως να είχαμε κι εμείς μερικές από αυτές στο μυαλό μας.

Ως εκπαιδευτικός, τι μπορώ να κάνω για τους μαθητές μου, ειδικά για εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία αυτόν τον καιρό; Προσπάθησα να τους στείλω ενθαρρυντικά emails (ακόμα και φωτογραφίες με γάτες) αλλά ανησυχώ για το αντίκτυπο της πανδημίας τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην ψυχική κατάστασή τους.

Το γεγονός ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά για τους επόμενους μήνες, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Εντυπωσιάζομαι με τη δημιουργική προσέγγιση από πολλούς δασκάλους, οι οποίοι διδάσκουν από μακριά. (Εάν είστε δάσκαλοι και το διαβάζετε αυτό, ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνετε). Όμως γνωρίζω πως δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό. Υπάρχουν πολλές online πηγές, ανάμεσά τους οι Khan AcademyCommonLitIllustrative MathematicsZearn, και Scholastic. Οι εταιρείες τηλεφωνίας και Internet δημιουργούν ειδικά προγράμματα για να βοηθήσουν με τη συνδεσιμότητα. Δυστυχώς, οι οικονομικά αδύναμοι μαθητές πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από την κατάσταση αυτή, οπότε πρέπει να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Ποια η γνώμη σας για τον τρόπο που η Κίνα αντιμετώπισε την πανδημία; Πώς θα τον βαθμολογούσατε από το 1 έως το 10;

Μετά τις 23 Ιανουαρίου που συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, κλείστηκαν στα σπίτια τους και αυτό έκανε τεράστια διαφορά. Φυσικά, αυτή η απομόνωση προκάλεσε πολλές δυσκολίες στους ανθρώπους, αλλά κατάφεραν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Άλλες χώρες θα το κάνουν κάπως διαφορετικά, αλλά ο συνδυασμός του αυτοπεριορισμού και των ειδικών τεστ, ξεκάθαρα δουλεύει και είναι το μόνο που έχουμε μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Κατά τη γνώμη σας, μετά το τέλος της πανδημίας, όσο μακριά κι αν είναι αυτό, ποιο θα είναι το πρώτο βήμα που εμείς, ως παγκόσμια κοινότητα, θα πρέπει να κάνουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία;

Το 2015 μίλησα σε μία εκδήλωση TED για αυτό ακριβώς το θέμα. Είναι ανάγκη να έχουμε τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, φαρμάκων και κυκλοφορία εμβολίων αμέσως. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες μπορούν να το κάνουν αυτό, εάν γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις. Οι χώρες μπορούν να δουλέψουν μαζί για αυτό. Δημιουργήσαμε, βέβαια το CEPI (ομάδα που καινοτομεί για να είμαστε σε ετοιμότητα σε επιδημίες), που έκανε κάποια πρόοδο με τα εμβόλια, αλλά χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση για να βοηθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για ποιο λόγο, πιστεύετε, οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν ήταν προετοιμασμένες εφόσον εσείς και άλλοι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για καταστάσεις όπως αυτή;

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα να μας προσβάλλει ένας νέος ιός. Παρόλα αυτά, όντως γνωρίζαμε πως θα συνέβαινε κάποια στιγμή είτε με τη μορφή γρίπης είτε κάποιου άλλου αναπνευστικού ιού. Δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου χορηγίες. Η δημιουργία του CEPI, την οποία χρηματοδότησαν το δικό μας ίδρυμα, Wellcome, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ένα βήμα, αλλά μικροσκοπικό σε σύγκριση με αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει. Προετοιμαζόμαστε για πιθανούς πολέμους και πυρκαγιές και τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε με την ίδια σοβαρότητα για τις επιδημίες. Τα καλά νέα είναι πως τα βιολογικά μας εργαλεία, ανάμεσά τους και νέοι τρόποι για διαγνώσεις, θεραπείες και εμβόλια, δίνουν τη δυνατότητα για ένα ισχυρό σύστημα αντιμετώπισης φυσικών επιδημιών.

Με ποιον τρόπο βοηθά το ίδρυμά σας σε αυτή την πανδημία; Κάνετε χρηματικές δωρεές, παράγετε προϊόντα για τους εργαζομένους υγείας;

Το ίδρυμά μας συνεργάζεται με όλες τις ομάδες στο χώρο της διάγνωσης, της θεραπείας και των εμβολίων για να σιγουρευτούμε πως δίνεται προτεραιότητα στις σωστές ενέργειες. Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως όλες οι χώρες έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά. Το Φεβρουάριο προσφέραμε 100 εκατομμύρια για διάφορα πράγματα και θα κάνουμε περισσότερα. Μία προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε πως υπάρχει δυνατότητα παραγωγής αρκετών φαρμάκων και εμβολίων. Κάνουμε κι άλλες προσπάθειες, όπως εκείνη του εκπαιδευτικού μας τμήματος που εργάζεται σκληρά για να υπάρχουν στο διαδίκτυο όλες οι πηγές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές.

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να συμβάλλετε στην παραγωγή αναπνευστήρων;

Υπάρχουν πολλά. Εάν κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας, τα κρούσματα θα περιοριστούν. Το ίδρυμά μας εξειδικεύεται στη διάγνωση, τη θεραπεία και τα εμβόλια , οπότε δεν ασχολούμαστε με τους αναπνευστήρες αλλά θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε με κάποιον τρόπο, ειδικά εάν ο ιός εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Αφρική.

Τι αλλαγές θα πρέπει να κάνουμε στη λειτουργία των επιχειρήσεων ώστε να διατηρήσουμε την οικονομία μας σε καλά επίπεδα, ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση αυτοπεριορισμού;

Η ερώτηση για το ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν είναι δύσκολη. Σίγουρα στους τομείς εστίασης και υγείας. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και σύνδεση στο Internet. Οι υπηρεσίες παροχής των αναγκαίων αγαθών πρέπει να συνεχίσουν. Οι διάφορες χώρες ακόμη προσπαθούν να αποφασίσουν τι θα συνεχίσει να λειτουργεί και τι όχι.

Κάποια στιγμή, θα πιστοποιείται ψηφιακά το ποιος ανάρρωσε ή έκανε πρόσφατα ένα τεστ ή ποιος έκανε το εμβόλιο, όταν πια θα το έχουμε.

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

Για να μικρύνουν τα νούμερα παγκοσμίως, χρειαζόμαστε το εμβόλιο. Πολλές πλούσιες χώρες (ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ) θα μπορούν να κρατήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα εάν πράξουν σωστά, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα δυσκολευτούν πολύ να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, οπότε το εμβόλιο είναι αναγκαίο. Μία ομάδα με το όνομα GAVI , βοηθά στην αγορά εμβολίων για τις χώρες αυτές και θα παίξει σημαντικό ρόλο όταν πια θα έχουμε ένα εμβόλιο (για τον κορονοϊό) που θα παράγεται μαζικά.

Για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί;

Αυτό δεν θα είναι ίδιο για όλες τις χώρες. Στην Κίνα εμφανίζονται ελάχιστα νέα κρούσματα καθώς τα διαγνωστικά τεστ και ο εγκλεισμός των κατοίκων απέδωσαν εξαιρετικά. Εάν μία χώρα διεξάγει σωστούς ελέγχους και κλειστούν όλοι μέσα, τότε σε 6-10 εβδομάδες τα νέα κρούσματα θα περιοριστούν και θα επανέλθουν στην παλιά τους καθημερινότητα.

Δε θα ανακάμψει ο ιός μετά το τέλος του εγκλεισμού;

Εξαρτάται από το πώς θα αντιμετωπισθούν οι άνθρωποι που θα έρχονται από άλλες χώρες και κατά πόσο ισχυροί ήταν οι έλεγχοι. Μέχρι στιγμής, στην Κίνα, η ανάκαμψη είναι σχεδόν μηδαμινή. Ελέγχουν εξονυχιστικά εκείνους που μπαίνουν στη χώρα. Το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Εάν το κάνουμε σωστά, η επανεμφάνιση του ιού θα γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Δεδομένου του αντίκτυπου του εγκλεισμού, της απομόνωσης και της καραντίνας στην οικονομά, το ίδρυμά σας θα ασχοληθεί με κάτι πέρα από τον τομέα τις υγείας; Για παράδειγμα, θα αυξηθούν οι χορηγίες στις τράπεζες τροφίμων, θα στηρίξετε τους εργαζομένους, και τα λοιπά;

Το Bill & Melinda Gates Foundation ασχολείται με τον τομέα της διάγνωσης, των φαρμάκων και των εμβολίων. Από τη στιγμή που θα ξέρουμε ποιος βγαίνει θετικός στο τεστ, θα μπορέσουμε να δούμε πώς θα τον βοηθήσουμε ώστε να παραμείνει σπίτι συνεχίζοντας να παίρνει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται.

Πώς θα ανακάμψει η οικονομία μετά από όλο αυτό, κατά τη γνώμη σας;

Θα γίνει κάποια στιγμή. Το οικονομικό αντίκτυπο του εγκλεισμού θα είναι μεγάλο, αλλά εάν αυτός γίνει σωστά (μαζί με τους ελέγχους για τους οποίους επιμένω) σιγά-σιγά θα ανοίξουν ξανά όλα.

Ποια θεωρείτε είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας; Αισθάνεστε πως θα είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για την επόμενη;

Πιστεύω πως όταν όλο αυτό τεθεί υπό έλεγχο, οι κυβερνήσεις και άλλοι παράγοντες θα επενδύσουν σημαντικά ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε παρόμοιο. Θα χρειαστεί παγκόσμια συνεργασία, κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα πληγούν περισσότερο. Ένα καλό παράδειγμα, είναι η ανάγκη για έλεγχο των φαρμάκων οπουδήποτε βρίσκεται αυτή η ασθένει, για να βοηθηθεί όλος ο κόσμος. Ο Ιός δεν κοιτάζει σύνορα.