NEED TO KNOW

Ο Έλον Μασκ εκθρόνισε τον Τζεφ Μπέζος της Amazon και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Έλον Μασκ
πηγή: instagram @elonmuskofficial

Bloomberg

Ο Έλον Μασκ είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Μια εξέλιξη που πριν από ένα χρόνο θα φάνταζε απίθανη έγινε πραγματικότητα, καθώς η τιμή της μετοχής της Tesla σκαρφάλωνε το 2020 σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.

Την Πέμπτη, ο τίτλος της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενισχύθηκε κατά 7,9%, με αποτέλεσμα η περιουσία του ιδρυτή της, Έλον Μασκ, να ξεπεράσει την περιουσία του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, σύμφωνα με την λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου του δείκτη Bloomberg Billionaires Index .

Συγκεκριμένα, η περιουσία του Μασκ αγγίζει πλέον τα 194,8 δισ. δολάρια, δηλαδή είναι κατά 9,5 δισ. δολάρια πλουσιότερος από τον Μπέζος.

Η θεαματική άνοδος της Tesla υπογραμμίζει τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών που έχουν αυξήσει κατά πολύ τα επίπεδα του πλούτου παγκοσμίως.

Ωστόσο, κανείς δεν έχει βιώσει πιο δραματική αλλαγή από τον Μασκ. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο γεννημένος στη Νότια Αφρική μηχανικός, πρόσθεσε περισσότερα από 165 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του, σημειώνοντας ίσως την ταχύτερη αύξηση πλούτου στην ιστορία.

Την αύξηση πυροδότησε το πρωτοφανές ανοδικό ράλι της μετοχή της Tesla, η οποία σημείωσε άνοδο 743% πέρυσι, εισήχθη στον δείκτη S&P 500 και ενθουσίασε τη Wall Street και τους ιδιώτες επενδυτές.

Οι μετοχές έχουν κερδίσει περισσότερο από 23.900% από την αρχική δημόσια προσφορά του 2010, συμπεριλαμβανομένου του split μετοχών που πραγματοποίησε πέρυσι, σε αναλογία 5 προς 1 .

Υψηλή αποτίμηση

Η άνοδος της τιμής μετοχής της Tesla διογκώνει περαιτέρω την αποτίμηση της, η οποία απέχει έτη φωτός σε σχέση με αυτές των άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Tesla παρήγαγε πάνω από μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα πέρυσι, ένα μέρος της παραγωγής της Ford Motor και της General Motors.

Η χρηματιστηριακή αξία των 773,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Facebook. Το μερίδιο 2% που κατέχει ο Λάρι Έλισον στην Tesla, θα ήταν αρκετό για να τοποθετήσει τον ιδρυτή της Oracle μεταξύ των 175 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Oracle που κατέλαβε την 10η θέση).

Σημειώνεται ότι ο Μασκ τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο προσκήνιο αρκετές φορές με αφορμή τα αυθόρμητα tweets του. Το 2018 συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Tesla, αφού έγραψε σε tweet την ιδέα που είχε, να κάνει την εταιρεία του και πάλι ιδιωτική με τιμή 420 δολάρια ανά μετοχή και με «χρηματοδότηση εξασφαλισμένη», κάτι που δεν έκανε ποτέ.

Σε πολλές περιπτώσεις ο Μασκ παραπονιέται ότι είναι «φτωχός σε μετρητά». Η συντριπτική πλειοψηφία της καθαρής αξίας της περιουσίας του συνδέεται με ίδια κεφάλαια των εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένης της Tesla – που δεν πληρώνει μερίσματα – και των εταιρειών SpaceX και Boring Company, μια κοινοπραξία. Ωστόσο, διατείνεται ότι έχει περιορισμένο ενδιαφέρον για τις υλικές «παγίδες» του πλούτου.

Πέρυσι έγραψε στο Twitter ότι σκόπευε να πουλήσει «σχεδόν όλα» τα φυσικά του περιουσιακά στοιχεία και είπε στη γερμανική Axel Springer σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο, ότι ο κύριος σκοπός του πλούτου του είναι να επιταχύνει την εξέλιξη της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Αφού δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία που τον καθιστούν τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο Μασκ έγραψε στο Twitter «Πόσο περίεργο» και στη συνέχεια πρόσθεσε «Λοιπόν, πίσω στη δουλειά».

Ωστόσο, έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία από τις νέες τάσεις των υπερ-πλούσιων. Επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ίδιος μετεγκαταστάθηκε από την Καλιφόρνια στο Τέξας, μια πολιτεία που είναι δημοφιλής στους πλούσιους λόγω της επιβολής μηδενικού φόρου εισοδήματος.

Ακόμα και με την αξιοσημείωτη άνοδο της Tesla, ο Μπέζος θα εξακολουθούσε να έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Μασκ, αν δεν είχε προχωρήσει στο διαζύγιό του, λόγω του οποίου μετέφερε το 1/4 του οικογενειακού μεριδίου της Amazon στην πρώην σύζυγό του, Μακένζι Σκοτ, και δεν έδινε τόσα χρήματα σε φιλανθρωπίες. Τον Νοέμβριο, δώρισε μετοχές αξίας περίπου 680 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άντρας στον κόσμο – Ξεπέρασε τον πλούτο του Μπιλ Γκέιτς

Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος: Αυτή είναι η start up στην οποία επενδύουν οι δύο δισεκατομμυριούχοι

Έλον Μασκ: Έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άντρας στον κόσμο με αξία 123 δισ. δολάρια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση