NEED TO KNOW

Ο λόγος που η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από τη βιομηχανική κτηνοτροφία

Photo by John Reed on Unsplash

Στο άκουσμα της λέξης “φάρμα”, ως συνήθως το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς, είναι ένας αχυρώνας, ένα χωράφι και ένα κοπάδι ζώων.

Τουλάχιστον αυτό ίσχυε παλιά. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η παραγωγή κρέατος παγκοσμίως έχει εκτιναχθεί στα ύψη και όλα έχουν αλλάξει.

Για παράδειγμα, στην Αμερική το 1910 υπήρχαν περίπου 30.000 φάρμες με κοτόπουλα, ενώ το 1995 μόλις 20.000. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή κοτόπουλου έχει τριπλασιαστεί. Και αυτό γιατί πλέον οι φάρμες ζώων είναι διαφορετικές, με τα κοτόπουλα να στοιβάζονται μέσα σε περιορισμένο χώρο κάτι που διαιωνεί τη βάναυση μεταχείριση των ζώων, αλλά και αυξάνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία νέων ασθενειών, που απειλούν την υγεία του ανθρώπου.

Έτσι, λοιπόν, πέρα από τις ανησυχίες όσον αφορά το πόσο ηθικός είναι ο τρόπος παραγωγής κρέατος, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πιθανές ασθένειες, καθώς ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, που μπορούν να εξελιχθούν σε πανδημία, όπως αυτή του κορονοϊού που ζούμε σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η βουβωνική πανώλη που επανεμφανίστηκε στην Κίνα και έχει σημάνει συναγερμό

Εντoπίστηκε μετάλλαξη του κορονοϊού δέκα φορές πιο μεταδοτική από πριν

8 αλήθειες που θα μας κάνουν να βγάλουμε για πάντα το πλαστικό από τη ζωή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση