NEED TO KNOW

Ο Βαν Γκογκ είναι πιθανό να είχε περάσει δύο μεγάλα ψυχωτικά επεισόδια στη ζωή του

πηγή: Από Βίνσεντ βαν Γκογκ – PgEJ1hPIzqsM2w at Google Cultural Institute maximum zoom level, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22631370

Ο καλλιτέχνης Βίνσεντ Βαν Γκογκ, είναι πιθανό να έχει βιώσει δύο επεισόδια με παραλήρημα, που προκαλούνται από την διακοπή του αλκοόλ, σύμφωνα με νέα έρευνα, όπως αναφέρει το BBC.

Ο μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, γνωστός για έργα όπως τα «Βάζο με δεκαπέντε ηλιοτρόπια» και «Εναστρη Νύχτα», έκοψε το αριστερό του αυτί κατά τη διάρκεια ενός καυγά.

Ο Βαν Γκογκ απέρριψε το επεισόδιο ως μια «απλή τρέλα καλλιτέχνη» και αργότερα σαν έναν «ψυχικό ή νευρικό πυρετό».

Ωστόσο, μια έρευνα στις Κάτω Χώρες έριξε νέο φως στην ψυχική του κατάσταση.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Γκρόνινγκεν πραγματοποίησαν ψυχιατρική εξέταση βάσει εκατοντάδων επιστολών που έγραψε, η πλειοψηφία των οποίων προορίζονταν στον αγαπημένο του αδερφό του, Τέο, καθώς και στα υπάρχοντα ιατρικά του αρχεία.

Διαπίστωσαν ότι ο καλλιτέχνης πιθανότατα βίωσε δύο ψυχωτικά επεισόδια παραληρήματος που προκλήθηκαν από την διακοπή του αλκοόλ αφού έκοψε το αυτί του.

Όμως, καθώς ο ασθενής σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούσε να εξεταστεί, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα συμπεράσματά τους πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Ο Βαν Γκογκ πιστεύεται ότι υπέφερε από έναν συνδυασμό ψυχιατρικών διαταραχών, πιθανότατα διπολικής και οριακής προσωπικότητας, αλλά οι ύποπτες ασθένειές του δεν έχουν διαγνωστεί ποτέ.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα, είναι απίθανο ο Ολλανδός ζωγράφος να έχει σχιζοφρένεια.

Όσον αφορά στο εάν υπέφερε από επιληψία, μια διάγνωση που έδειξαν οι δικοί του γιατροί, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν πιθανότατα «επιληπτική μάσκα».

Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν έχει την τυπική κρίση ενός υγιούς ψυχικά ανθρώπου, αλλά μάλλον μια διαταραχή στη συμπεριφορά, που βασίζεται σε επιληπτική δραστηριότητα, στα βαθύτερα μέρη του εγκεφάλου. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν άγχος, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις.

Στην περίπτωση του Βαν Γκογκ, η επιληπτική δραστηριότητα θα μπορούσε να είχε προκληθεί από εγκεφαλική βλάβη ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του. Η κατάχρηση του αλκοόλ, ο υποσιτισμός, ο κακός ύπνος και η ψυχική εξάντληση, θα μπορούσαν να ήταν παράγοντες, λένε οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι πρόσθετες εξετάσεις και ιδίως οι σαρώσεις εγκεφάλου και οι τεχνικές απεικόνισης δεν ήταν διαθέσιμες στην εποχή του, είναι δύσκολο να εξακριβωθούν αυτά τα ευρήματα πέρα ​​από λογικές αμφιβολίες.

Τα νέα ευρήματα από τους ολλανδούς ερευνητές έχουν δημοσιευτεί στο International Journal of Bipolar Disorders.

Αλλά ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γουίλεμ Νόλεν (Willem Nolen), ο οποίος συντονίζει την έρευνα, προειδοποίησε ότι ο Βαν Γκογκ, μπορεί να «υποτιμήσει ή ακόμη και να εξωραΐσει ορισμένα πράγματα» στις επιστολές του.

«Αν και περιέχουν πολλές πληροφορίες, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν τις έγραψε στους γιατρούς του, αλλά σε … μέλη της οικογένειας και άλλους συγγενείς για να τους ενημερώσει, να τους καθησυχάσει ή για να κάνουν κάτι», δήλωσε.

«Επομένως, το άρθρο μας σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο για τις ασθένειες του Βαν Γκογκ».

Η δημιουργικότητα του Van Gogh αποδίδεται μερικές φορές στα ζητήματα ψυχικής υγείας του, αλλά οι ειδικοί της τέχνης υποστηρίζουν ότι τα επιτεύγματά του είχαν τις ρίζες τους στο τελέντο του, το οποίο δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια.

Στην πραγματικότητα, σπάνια δούλευε σε περιόδους ψύχωσης.

Παρά την εσωτερική του αναταραχή, ο Βαν Γκογκ είχε μεγάλο κίνητρο να συνεχίσει τη ζωγραφική και χαρακτήρισε τις «βαθιές φιλίες» ως τη μόνη του θεραπεία.

Πέθανε στις 29 Ιουλίου 1890, όταν είχε εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, με αποτέλεσμα να αυτοπυροβοληθεί στο στήθος. Κατέληξε δυο μέρες μετά την απόπειρα αυτοκτονίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Claudia Borgogno: Η Ιταλίδα που κέρδισε έναν πίνακα του Picasso αξίας 1 εκατ. ευρώ σε φιλανθρωπική λοταρία

Show Me The Monet: O πίνακας του Banksy που δημοπρατήθηκε για σχεδόν 10 εκ. δολάρια

Μια «γυναίκα» 90 εκατομμυρίων δολαρίων – Σε δημοπρασία έργο του Giacometti

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση