NEED TO KNOW

Oι 3 στους 4 εργαζόμενους δε θέλουν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας εργασιακά πρότυπα

γυναίκες
Photo by Canva Studio from Pexels

Νέα παγκόσμια έρευνα από το Kaspersky, τον πολυεθνικό πάροχο κυβερνοασφάλειας και προστασίας από ιούς με έδρα στη Μόσχα, στο οποία συμμετείχαν 8.000 εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορους τομείς και κλάδους, αποκάλυψε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους (δηλαδή το 74%) επιθυμούν να επανεξετάσουν τους τρόπους εργασίας πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

Αντί να επιστρέψουν σε ένα μοντέλο «business as usual», προτιμούν να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό μέλλον σύμφωνα με τους δικούς τους όρους, είτε αυτό σημαίνει να περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους (47%), να εξοικονομούν χρήματα (41%) ή να εργάζονται εξ αποστάσεως (32%).

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της τηλεργασίας και κλήθηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα για να παραμείνουν ασφαλείς και ανθεκτικοί, ενώ οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή αλλαγής ως ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τις παλιές τους προτεραιότητες και να σχεδιάσουν ένα μέλλον γύρω από αυτά που πραγματικά τους ενδιαφέρουν.

Και, καθώς η εργασία και η οικιακή ζωή μετασχηματίζονται, οι εργαζόμενοι βλέπουν πλέον τον εαυτό τους «στη θέση του οδηγού».

Κατά την απομάκρυνση των δεσμών των προηγουμένως άκαμπτων εργασιακών διαδικασιών, οι εργαζόμενοι επανεξετάζουν την επόμενη κανονικότητα στον χώρο εργασίας, εμπνέοντας πιο ευέλικτες, φιλόξενες και ανθρωπιστικές εργασιακές κουλτούρες.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, σχεδόν δύο στους πέντε εργαζόμενους (39%) θέλουν να αφήσουν πίσω τη δομή εργασίας 9-5 και αυτό το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις ηλικίες 25-34 (44%), υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη τάση.

Ένας παρόμοιος αριθμός (34%) είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τα κλασικά γραφεία και περίπου το ένα τρίτο (32%) θέλει να μπει ένα τέλος στο κλασικό εργασιακό πενθήμερο.

Η έρευνα υπογράμμισε, επίσης, ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των εργαζομένων βλέπει την τηλεργασία ως το τρίτο μεγαλύτερο όφελος που έρχεται ως υποπροϊόν του νέου κορονοϊού. Την πρώτη θέση κατέχει ο περισσότερος χρόνος με την οικογένεια (47%), ενώ τη δεύτερη η εξοικονόμηση χρημάτων (41%).

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα περιστρέφονται γύρω από την αναζήτηση νέων ευκαιριών για προσωπικό χρόνο εκτός εργασίας, καθώς η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Ωστόσο, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υιοθετούν πιο σύγχρονους και ευέλικτους τρόπους εργασίας, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να αυξάνουν και να προσαρμόζουν την υποστήριξη που παρέχουν. Δεδομένου ότι πάνω από το ένα τρίτο (38%) του εργατικού δυναμικού επιδιώκει ενεργά περισσότερη τεχνολογική υποστήριξη από τον οργανισμό όταν εργάζεται εξ αποστάσεως, η ανάγκη παροχής εργαλείων και τεχνολογίας για να διατηρεί τους χρήστες παραγωγικούς, συνδεδεμένους και ασφαλείς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Ο Alexander Moiseev, Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky, δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια καθοριστική στιγμή στον χρόνο και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό. Είναι σαφές ότι αυτή η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικιακής μας ζωής. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον και γίνονται ενεργά πρωτοπόροι στην υιοθέτηση αλλαγών, στην επιδίωξη μεγαλύτερης ελευθερίας και ευελιξίας. Οι εταιρείες έχουν πλέον την εντολή να προσαρμόσουν και να αναδιαμορφώσουν τον σύγχρονο χώρο εργασίας σε κάτι πιο παραγωγικό, βιώσιμο και εύπλαστο».

Για να βοηθήσει τους οργανισμούς να διατηρήσουν το ευέλικτο εργατικό δυναμικό τους ασφαλές, η Kaspersky προτείνει τα ακόλουθα:

-Ενισχύστε την ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων σας σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Είτε εργάζονται από το σπίτι, είτε από ένα καφέ, η τηλεργασία φέρνει μια εντελώς νέα αλλαγή στη συμπεριφορά και τη νοοτροπία των εργαζομένων.

-Ενισχύστε τη γνώση του εργατικού δυναμικού σας σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας μέσω της πλατφόρμας Automated Security Awareness Platform της Kaspersky.

-Λάβετε βασικά μέτρα προστασίας δεδομένων για τη διασφάλιση εταιρικών δεδομένων και συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης της προστασίας με κωδικό πρόσβασης, της κρυπτογράφησης συσκευών εργασίας και της διασφάλισης της δημιουργίας αντιγράφων ασφάλειας.

-Δημιουργήστε ασφάλεια εντός και εκτός γραφείου. Η εξασφάλιση υπαλλήλων στα γραφεία τους ή εν κινήσει, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν, είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ μέσω λύσεων όπως το Kaspersky Endpoint Security Cloud.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκθεση «Securing the Future of Work». Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Kaspersky Endpoint Security Cloud και πώς μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία από εξελισσόμενες απειλές, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εταιρείας.

Σχετικά με την Kaspersky

Η Kaspersky είναι μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας με έτος ίδρυσης το 1997. Η βαθιά πληροφόρηση απειλών και η τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας της Kaspersky μετατρέπονται συνεχώς σε λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας για την προστασία επιχειρήσεων, κρίσιμων υποδομών, κυβερνήσεων και καταναλωτών σε όλον τον κόσμο.

Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ασφάλειας της εταιρείας περιλαμβάνει την προστασία τερματικών σημείων και μια σειρά εξειδικευμένων λύσεων και υπηρεσιών ασφάλειας για την καταπολέμηση εξελιγμένων και εξελισσόμενων ψηφιακών απειλών.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια χρήστες προστατεύονται από τις τεχνολογίες της Kaspersky και βοηθάμε 250.000 εταιρικούς πελάτες να προστατεύουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς.

Μάθετε περισσότερα στο www.kaspersky.com.

 

Διαβάστε επίσης:

H δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο «κόβει» 3.500 θέσεις εργασίας

Πώς να κάνετε πιο ευχάριστα τα βαρετά κομμάτια της εργασίας σας

Τα επαγγέλματα που εκτοπίζει η αυτοματοποίηση της εργασίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση