NEED TO KNOW

Oι freelancers δούλεψαν δωρεάν φέτος – Βγήκαν οι μεγάλοι ηττημένοι της πανδημίας

Τα 3 ζώδια που θα κατακτήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους αυτόν το μήνα
πηγή: Pexels

H οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία δεν επηρέασε όλους το ίδιο. Μαζί με το μαζικό κύμα απολύσεων που προέκυψε από το κλείσιμο ή τις περικοπές χιλιάδων εταιρειών, υπάρχει ακόμα μια κατηγορία επαγγελματιών, που δεν πληρώθηκαν για φέτος. Πρόκειται για του freelancers οι οποίοι βρέθηκαν και αυτοί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της οικονομικής επιβίωσης.

Μία έρευνα που διεξήχθη από το 99designs, μια πλατφόρμα με έδρα την Αυστραλία που συνδέει ανεξάρτητους σχεδιαστές και πελάτες, διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο δυσκολεύτηκε να βρει σταθερή δουλειά το 2020, το ένα τέταρτο είχε ακυρώσει τουλάχιστον ένα έργο ή τέθηκε σε αναστολή και το 27% των πελατών τους, έχουν μειώσει τους προϋπολογισμούς. Ένα ιδιαίτερα θλιβερό στατιστικό στοιχείο ήταν ότι το 22% των ερωτηθέντων, είχε έναν πελάτη που τελικά δεν τους πλήρωσε για τη δουλειά τους.

Με πολλούς τρόπους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σε συναυλίες, ήταν πιο ευάλωτοι από τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι κυβερνήσεις χορήγησαν ένα μέρος των μισθών των εργαζομένων.

Αλλά αυτά τα προγράμματα γενικά δεν έφτασαν σε πολλούς ελεύθερους εργαζόμενους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 16% των ελεύθερων επαγγελματιών που ερωτήθηκαν έλαβε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνησή τους το 2020. Εκτιμάται ότι το 42% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι αναζητούν ενεργά εργασία και το 32% είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει εργασία που δεν αφορά την ιδιότητα τους, προκειμένου να τα καταφέρουν οικονομικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο αγώνας για να επιβιώσουν οικονομικά οι designers είναι παρόμοιος με αυτόν που δίνουν οι επαγγελματίες σε τομείς που κυμαίνονται από τη δημοσιογραφία έως την επεξεργασία βίντεο και την παροχή υπηρεσιών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν δουλειές, αλλά ότι σε πολλούς κλάδους, οι εταιρείες έχουν απολύσει εργαζομένους πλήρους απασχόλησης για να προσλάβουν με πιο οικονομικές συμβάσεις φθηνότερο και προσωρινό προσωπικό.

Η εργασία από το σπίτι φέτος ήταν επίσης πιο δύσκολη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες έπρεπε να εξισορροπήσουν τις επιπλέον ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και την κατ ‘οίκον εκπαίδευση.

Ο τομέας του σχεδιασμού, στο σύνολό του, έχει πληγεί από την πανδημία και οι υπηρεσίες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες. Οι δημιουργικές εταιρείες πραγματοποίησαν κύματα απολύσεων καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσλάβουν ελεύθερους επαγγελματίες στο μέλλον, δεδομένου ότι δεν τους κοστίζουν τόσο όσο το μόνιμο προσωπικό. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλό, ειδικά για τους πολλούς σχεδιαστές που αναζητούν σταθερές, πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας.

Όπως και με πολλές άλλες πτυχές της κοινωνίας, η πανδημία έχει αποκαλύψει ανισότητες στον κόσμο του σχεδιασμού: Ενώ ορισμένοι σχεδιαστές επιλέγουν να το ελεύθερο επάγγελμα, επειδή τους αρέσει η ευελιξία και αποζημιώνονται σωστά, πολλοί άλλοι συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Διαβάστε επίσης:

Επαγγελματική ανασφάλεια: Ένας οδηγός επιβίωσης από την Aγνή Μαριακάκη

Πώς να φτιάξετε ένα online portfolio – Ένα χρήσιμο εργαλείο για τα επαγγελματικά σας

Οι 4 μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις της τηλεργασίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση