NEED TO KNOW

ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια

Νέα στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι η πανδημία ακύρωσε δεκαετίες προόδου, για την εξάλειψη της φτώχειας.

Η μελέτη, που ανατέθηκε από τις γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών και το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ( UNDP ), επισημαίνει αύξηση του ποσοστού φτώχειας για τις γυναίκες κατά 9,1%.

Πριν από τον κορονοϊό , το ποσοστό αναμενόταν να μειωθεί κατά 2,7% μεταξύ 2019 και 2021.

Οι προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι, ενώ η πανδημία θα επηρεάσει γενικά την παγκόσμια φτώχεια, οι γυναίκες θα επηρεαστούν δυσανάλογα σε σχέση με τους άντρες, ειδικά όσες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Μέχρι το 2021, για κάθε 100 άνδρες ηλικίας 25 έως 34 ετών που ζουν σε ακραία φτώχεια, (ζουν με 1,90 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο), θα υπάρχουν 118 γυναίκες, ένα χάσμα που αναμένεται να αυξηθεί σε 121 γυναίκες ανά 100 άνδρες έως το 2030.

Τα δεδομένα που συνοψίζονται στην έκθεση, από το «Insights to Action: Ισότητα των φύλων μετά το COVID-19» , δείχνουν επίσης ότι η πανδημία θα ωθήσει 96 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια έως το 2021, εκ των οποίων τα 47 εκατομμύρια είναι γυναίκες και κορίτσια.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός στα 435 εκατομμύρια άτομα. Δυστυχώς, οι προβλέψεις δείχνουν αυτός ο αριθμός δεν θα επανέλθει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το 2030.

 

Οι γυναίκες στην καρδιά της ανάρρωσης

Η Phumzile Mlambo-Ngcuka, Εκτελεστική Διευθύντρια Γυναικών του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις της ακραίας φτώχειας των γυναικών, αποτελούν «κατηγορητήριο για βαθιά ελαττώματα» σχετικά με το πώς είναι δομημένη η κοινωνία και η οικονομία.

«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη φροντίδα της οικογένειας. Κερδίζουν λιγότερα, εξοικονομούν λιγότερα και κατέχουν πολύ λιγότερο ασφαλείς θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενες γυναίκες στο σύνολο τους, απειλούνται κατά 19% περισσότερο σε σχέση με τους άντρες να χάσουν τη θέση τους».

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία πολλαπλών ανισοτήτων, πρέπει τώρα να οδηγήσουν σε μία πολιτική που θα έχει στόχο την ταχεία αποκατάσταση αυτής της ανισότητας, ενώ παράλληλα θα θέτει τις γυναίκες στο επίκεντρο της ανάκαμψης από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον Achim Steiner, Διαχειριστή του UNDP, περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη φτώχεια, εάν οι κυβερνήσεις βελτιώσουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον οικογενειακό προγραμματισμό, εάν δώσουν πιο δίκαιους και ίσους μισθούς και επεκτείνουν τις κοινωνικές ευελιξίες.

«Οι γυναίκες υφίστανται το βάρος της κρίσης της πανδημίας καθώς είναι πιο πιθανό να χάσουν την πηγή εισοδήματος τους και λιγότερο πιθανό να καλυφθούν από μέτρα κοινωνικής προστασίας», είπε.

Απαιτείται δράση τώρα

Αν και τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι ανησυχητικά, η μελέτη εκτιμά ότι θα χρειαστεί μόλις 0,14 τοις εκατό του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, (περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια) για να βγει ο κόσμος από την ακραία φτώχεια έως το 2030 και 48 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καλυφθεί το χάσμα της φτώχειας των φύλων.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, εξαρτάται από τις κυβερνήσεις. Αν εάν αποτύχουν ή καθυστερήσουν να ενεργήσουν, ο πραγματικός αριθμός θα είναι πολύ υψηλότερος. Ομοίως, οι αυξήσεις σε άλλες προϋπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των φύλων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα τελικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που εργάζονται σε ορισμένους από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες τροφίμων και οι οικιακές υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε απολύσεις και αδυνατούν να είναι αυτόνομες οικονομικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Βομβάη εισάγει γυναικείες φιγούρες στα φανάρια των πεζών-Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την ισότητα

CARE: Oι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες απο τις μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι γυναίκες της Τουρκίας υποφέρουν: Κάθε μέρα, τουλάχιστον μία χάνεται στα χέρια του συντρόφου της

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση