NEED TO KNOW

Όλος ο πλανήτης πανηγύρισε για τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας

Τα μηνύματα των ηγετών όλου του κόσμου

Όλος ο πλανήτης πανηγύρισε για τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας
πηγή: Instagram @katerinakatopis
Όλος ο πλανήτης πανηγύρισε για τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας
πηγή: Instagram @katerinakatopis

Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Παγκόσμιοι ηγέτες γιόρτασαν μαζί με τους Έλληνες, έδωσαν τα συγχαρητήριά τους κι εξέφρασαν τη συγκίνησή τους.

Εκτός από τους υψηλούς προσκεκλημένους για τον εορτασμό της επετείου, ανάμεσά τους κι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά», οι αρχηγοί των κρατών έδωσαν τις δικές τους ευχές.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’

«Με τη σημαντική ευκαιρία της 200ης επετείου από την έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, θα ήθελα να μεταφέρω τα συγχαρητήριά σας στην Εξοχότητά σας, μαζί με τις καλύτερες ευχές μου στον λαό της Ελλάδας. Μετά από μια δύσκολη χρονιά, είμαι βέβαιος ότι οι διακοσαετείς εορτασμοί θα φέρουν την υπόσχεση για καλύτερες εποχές, ενισχύοντας παράλληλα τη ζεστασιά των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των λαών μας»


Τζο Μπάιντεν

«Πριν από 200 χρόνια, εμπνευσμένοι από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο λαός της Ελλάδας ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών ενώνεται με τον ελληνικό λαό για τον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις HΠΑ με την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας για να συντάξουν το Σύνταγμά μας και να διαμορφώσουν την πρώτη σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Έχω ευλογηθεί με φιλίες ζωής μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή στην κατάχρηση της εξουσίας.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγέτιδα δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες ναυτικής υποστήριξης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στη Κρήτη και τις δυνάμεις προσωρινής παραμονής των ΗΠΑ σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.

Μέσω του συνεχιζόμενου Στρατηγικού Διαλόγου, έχουμε αναβαθμίσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε την περιοχή περισσότερο ασφαλή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους ανθρώπους των εθνών μας και στον κόσμο.

Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να μεγαλώνει σε βάθος και εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, βελτιώσαμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για το κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που καθοδήγησαν τις κοινωνίες μας για 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμα περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα 200 χρόνια υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς και στους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών που πυροδότησαν τις αντίστοιχες επαναστάσεις μας και τις αξίες που στηρίζουν τις δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό σε μια χρονιά επετειακών εορτασμών και εκδηλώσεων που γιορτάζουν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις στον δρόμο μας».

Εμάνουελ Μακρόν

«Αγαπητοί φίλοι.

Tην εβδομάδα αυτή τιμούμε την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, 200 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας, 200 χρόνια από την ιδέα για την Ευρώπη. Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί επίσης 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και βλέπω στην ταύτιση των δύο ημερών έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Δυστυχώς, δεν μπορώ να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας διά ζώσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ήθελα, ωστόσο, να συμμετάσχω και εγώ σ’ αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για εσάς τους Έλληνες, για τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους, για τις Γαλλίδες και τους Γάλλους με τις λίγες αυτές λέξεις, που σας απευθύνω. Ο πόλεμος για την ελληνική ανεξαρτησία υπήρξε αιματηρός, φρικτός. Με την βιαιότητα του ξύπνησε τις συνειδήσεις των τότε Ευρωπαίων.

Υπήρξε, επίσης, και πόλεμος ιδεών, που κερδήθηκε χάρη στο θέατρο, στη μουσική με την πένα των ποιητών, την γενναιοδωρία των ανωνύμων ευεργετών από τη μια άκρη της Ευρώπης έως την άλλη και ιδιαίτερα στην Γαλλία. Οι Έλληνες επαναστάτες μελέτησαν τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού. Κάποιοι από τους αυτούς είχαν πολεμήσει στους Ναπολεόντειους πολέμους, κάποιοι από αυτούς είχαν πολεμήσει κατά την Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους πολέμους και έτσι το 1821 ένα διεθνές κίνημα διανόησης και ανθρωπισμού, ένα κίνημα εθελοντών ξεσηκώθηκε σε όλη την Ευρώπη για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ήταν το κίνημα των αγωνιστών της Ελευθερίας, των Ελλήνων, που σκοτώνονταν σε συνθήκες φριχτής βαναυσότητας για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, την δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδος. Σημαιοφόροι αυτού του αγώνα, υπήρξαν ο Λόρδος Βύρωνας, ο Ντελακρουά ο Ουγκώ, ο Πούσκιν, ο Σατωβριάνδος.

Και πέρα από αυτούς τους επιφανείς φιλέλληνες ο πόλεμος της Ελληνικής Επανάστασης έδωσε την πρώτη ώθηση μιας καθαρά λαϊκής διεθνούς αλληλεγγύης στην ιστορία, όπου καθένας μπορούσε να συνεισφέρει αγοράζοντας μια παρτιτούρα, παρακολουθώντας μια παράσταση, δίνοντας χρήματα, ζώντας ένα μέρος αυτού του αγώνα.

Η θέληση της Ελλάδος για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο, ένα φως για την Ευρώπη. Η ιδέα αυτή, που έχουμε σήμερα οι Ευρωπαίοι για εμάς τους ίδιους, για την ήπειρο μας, για τις προσδοκίες μας από την Ευρώπη για την κοινή μας αλληλεγγύη, η ιδέα αυτή πιστεύω ακράδαντα πως προέρχεται επίσης από τους αγώνες του 1821.

Ας εμπνευστούμε λοιπόν από τα ιδεώδη του 1821, από την ενέργεια του λαού, από την ώθηση του πνεύματος και της αλληλεγγύης, ας θυμηθούμε με αφορμή αυτή την επέτειο ότι η σχέση φιλίας με την Ελλάδα έχει περάσει από τα όπλα με την ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη γαλλική στρατιωτική αποστολή στο Μοριά, αλλά κυρίως από τα γράμματα, την τέχνη, το πάθος του λαού για έναν δίκαιο σκοπό το αίσθημα ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμαινε να αγαπάς την ελευθερία, το να είσαι Ευρωπαίος σήμαινε να υπερασπίζεσαι έναν πολιτισμό και τις ιδέες του.

Σε μια ήπειρο που το πλήρωσε ακριβά, η Ελευθερία δεν κληρονομείται, αλλά κατακτάται. Ενάντια στην επιστροφή του εθνικισμού, ενάντια στις αυτοκρατορικές λογικές, παραμένει στο κέντρο των δεσμεύσεων και των αγώνων μας.

Αγαπάμε τη χώρα σας ακόμα και σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό των πρώτων Φιλελλήνων. Την αγαπάμε και τις αξίες της τις φέρουμε πάντα όλοι μαζί.

Τις φέρουμε σε στιγμές εντάσεων και αγωνίας και θα συνεχίσουμε να τις εκπροσωπούμε.

Και θα ήθελα να σας πω με πολύ δύναμη, πεποίθηση και φιλία ότι δε σκέφτομαι μόνο την ιστορία, αλλά το παρόν και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι και δική μας».


Έγκιλς Λέβιτς – Πρόεδρος της Λετονίας

«Θερμούς χαιρετισμούς στην Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, για την Ημέρα Ανεξαρτησίας και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Ο Αγώνας για την ανεξαρτησία και τη γέννηση της σύγχρονης Ελληνικής πολιτείας είναι μέρος της ευρωπαϊκής κληρονομιάς μας. Σήμερα, συνεργατικά, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία».


Βολοντιμίρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι – Πρόεδρος της Ουκρανίας

«Θερμά συγχαρητήρια για την  Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας! Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με την  Οδησσό και το νότο της Ουκρανίας που έγινε σπίτι για πολλούς Έλληνες. Για περαιτέρω ενδυνάμωση συνεργασίας, αναμένω επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της 30ης επετείου Ανεξαρτησίας μας»


Σκοτ Μόρισον – Πρωθυπουργός της Αυστραλίας

«Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα! Στον εορτασμό των 200 ετών ενός απίστευτου ταξιδιού, η ελληνοαυστραλική κοινότητα συμμετέχει με υπερηφάνεια στους εορτασμούς σας. Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!»


Γκιτάνας Ναουσέντα – Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας

«Συγχαρητήρια και χρόνια ευημερίας σε όλους τους ανθρώπους στην διακοσιοστή επέτειο της σύγχρονης Ελλάδας. Η Λιθουανία εκτιμά τις επιτυχείς αμφίδρομες σχέσεις με την Ελλάδα, τις στενές επαφές μεταξύ των ανθρώπων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ»


Ιλίρ Μέτα – Πρόεδρος της Αλβανίας

«Με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας των 200 ετών Ελληνικής Δημοκρατίας, έχω τη χαρά να εκφράσω εκ μέρους των Αλβανών τα πιο εγκάρδια και φιλικά συγχαρητήρια στους φιλικούς γείτονες της Ελλάδας»


Μίλο Τζουκάνοβιτς – Πρόεδρος του Μαυροβουνίου

«Σήμερα, 140 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μαυροβουνίου και Ελλάδας και 200 χρόνια από την ηρωική ελληνική Επανάσταση, η οποία ενέπνευσε πολλά βαλκανικά έθνη να επιτύχουν το εθνικό τους όνειρο και να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο συμμετέχουν ως μέλη στην πιο ανεπτυγμένη κοινότητα Δημοκρατιών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου” επισημαίνει στο μήνυμα του ο Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου αναφέρεται επίσης και στην συμμετοχή Μαυροβούνιων αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα στον Βάσο Μαυροβουνιώτη. Επισημαίνει ότι και σήμερα οι δύο χώρες συνεργάζονται άψογα σε όλα τα επίπεδα υπογραμμίζοντας την συμμετοχή της Ελλάδας στην φύλαξη του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου.

Καταλήγοντας στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προς την κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Τζουκάνοβιτς εύχεται “η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο της σταθερής ανάπτυξης και να θέσει την σφραγίδα της στην ανάπτυξη και την σταθερότητα των Βαλκανίων και τη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος»


Ρεουβέν Ρίβλιν – Πρόεδρος του Ισραήλ

«Σε κάθε νέα ενημέρωση που ακούμε για τη διάδοση του ιού στον κόσμο σκεπτόμαστε και εσάς, την οικογένειά μας στο εξωτερικό, και προσευχόμαστε να είστε γεροί, ενωμένοι, υγιείς και καλά. Ο λαός του Ισραήλ, στο διάβα των χρόνων, κατάφερε να ξεπεράσει κινδύνους και κρίσεις και να επιζήσει -πολλές φορές ενάντια στις πιθανότητες- χάρη στην αξία που αποδίδουμε στην κοινότητα και στην αμοιβαία ευθύνη που είναι διάχυτη στην εβραϊκή μας παράδοση. Αυτές είναι οι στιγμές που πρέπει να ενεργοποιήσουμε αυτή την παράδοση και τις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και ακολουθώντας τις οδηγίες να φροντίσουμε και τους άλλους, κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, στις πολυκατοικίες, στις κοινότητες και στις γειτονιές μας, αυτούς που κινδυνεύουν όχι μόνο να αρρωστήσουν αλλά και να βρεθούν απομονωμένοι και χωρίς προμήθειες. Το αίσθημα αμοιβαίας υπευθυνότητας είναι η θεμελιώδης αρχή που μας έχει προστατέψει. Αυτό είναι το εβραϊκό πνεύμα, η νοοτροπία μας, και εάν τη διατηρήσουμε, θα μας βοηθήσει».


Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν – Πρόεδρος της Αυστρίας

«Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο Σακελλαροπούλου και το λαό της Ελλάδας σε αυτήν τη συμβολική μέρα για την επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας»


Έρνα Σόλμπεργκ – Πρωθυπουργός της Νορβηγίας

«Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα».

Μάικλ Χίγκινς – Πρόεδρος της Ιρλανδίας

«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς.

Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.

Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της».


Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η κληρονομιά του 1821 φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της

H εμπειρία του χθες γίνεται καύσιμο προς το αύριο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Η Ελληνική Επανάσταση με τα μάτια των ξένων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση