NEED TO KNOW

Όσκαρ 2021: Όλα όσα έγιναν τη λαμπερή βραδιά – Οι νικητές και τα… ευτράπελα

oscars
πηγή: instagram @oscars.awards.2021

Μια διαφορετική τελετή των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Έτσι, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να οργανώσουν τη λαμπερή βραδιά σε έναν διαφορετικό χώρο για φέτος.

Τα Όσκαρ 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Union Station, έναν ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά του Λος Άντζελες, περίπου 12 χιλιόμετρα από το Dolby Theater όπου διεξάγονται παραδοσιακά οι τελετές.

Στην εκδήλωση, οι διάσημοι προσκεκλημένοι κλήθηκαν να μην φορούν μάσκες όσο γράφουν οι κάμερες, ωστόσο ζητήθηκε ευγενικά από τους διοργανωτές να το κάνουν όσο η τελετή βρίσκεται σε διαφημίσεις ή παρουσιάζει εμβόλιμα βίντεο. Στο κοινό βρέθηκαν συνολικά 170 άτομα.

Στην εκδήλωση υπήρξε και μια αλλαγή σε σχέση με την σειρά που ανακοινώνονται τα βραβεία. Σε αντίθεση με ότι συνηθιζόταν, το βραβείο καλύτερης ταινίας δεν ανακοινώθηκε τελευταίο, αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, το Nomadland αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του βραβείου καλύτερης ταινίας. Η βραδιά ανήκει ξεκάθαρα στην Κλόε Ζάο, η οποία κέρδισε και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου με το «Hurt Locker») και η πρώτη ασιατικής καταγωγής.

Η Ζάο ήδη απέσπασε με το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και 55 ακόμα βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής.

Η ίδια δήλωσε, παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας: «Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ‘οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί’. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Συνολικά, το Nomadland κατέκτησε τρία βραβεία, καθώς κέρδισε και αυτό του Α’ γυναικείου ρόλου, με την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Με άδεια χέρια γύρισαν οι δύο Έλληνες υποψήφιοι

Η φετινή τελετή των Όσκαρ είχε και ελληνικό ενδιαφέρον. Αυτό γιατί ο πολυβραβευμένος Έλληνας μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός ήταν υποψήφιος για το μοντάζ της ταινίας «Ο Πατέρας» του Φλόριαν Ζέλερ. Επίσης, ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη διεύθυνση φωτογραφίας της «Δίκης των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν. Πρόκειται για τη δεύτερη υποψηφιότητα στα Όσκαρ για τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, μετά με τη «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας το 2014.

Κανείς από τους δύο, ωστόσο, δεν κατόρθωσε να αποσπάσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, καθώς αυτό του καλύτερου μοντάζ πήγε στην ταινία Sound of Metal, ενώ αυτό της φωτογραφίας στην ταινία Mank.

Όσκαρ 2021: Χόπκινς και ΜακΝτόρμαντ τα Όσκαρ πρώτου ρόλου

Όσον αφορά τα βραβεία των πρωταγωνιστικών ρόλων, ο Άντονι Χόπκινς για την ταινία The Father κατέκτησε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου. Είναι το δεύτερο Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου που κερδίζει μετά την Σιωπή των Αμνών 1992.

Στις γυναίκες αναμενόμενη ήταν η επικράτηση της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ από το Nomadland. Για την ΜακΝτόρμαντ είναι το τρίτο Όσκαρ μετά το Fargo (1997) και το Τhree Billboards Outside Ebbing, Missouri (2018).

Το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Ντάνιελ Καλούγια για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas and the Black Messiah» του Σάκα Κινγκ.

Η 74χρονη Γιουν Γιου-τζουνγκ (Youn Yuh-jung) από τη Νότια Κορέα κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Minari» του Λι Άιζακ Τσανγκ, μετά την κυριαρχία της στα SAG, το Νational Board of Review, το βραβείο των κριτικών της Νέας Υόρκης, τα BAFTA και τα βραβεία 45 ακόμα κριτικών ενώσεων. Η ηθοποιός έγραψε ιστορία με αυτή τη «νίκη» της, καθώς πρόκειται για την πρώτη ηθοποιό από την Ν. Κορέα που κατακτά Όσκαρ ερμηνείας. Το βραβείο της απένειμε ο Μπραντ Πιτ.

Η ηθοποιός κατάφερε, μάλιστα, να προκαλέσει… ντελίριο στη σκηνή, καθώς δε δίστασε να φλερτάρει δημόσια τον παραγωγό της ταινίας, Μπραντ Πιτ. «Κύριε Μπραντ Πιτ. Επιτέλους, χαίρομαι που σε γνωρίζω. Πού ήσουν όταν κάναμε γυρίσματα στην Τούλσα;» είπε στην αρχή της ομιλίας αποδοχής της, καθώς ο Πιτ στεκόταν εκτός σκηνής. «Και πάλι όμως, χαίρομαι που σε γνωρίζω» πρόσθεσε η Γουν, ενώ ο διάσημος ηθοποιός της έριξε ένα χαμόγελο από τα παρασκήνια.

Ο Μπραντ Πιτ την καταχειροκρότησε μετά την ομιλία της από τα παρασκήνια και στη συνέχεια την συνόδευσε εκτός σκηνής, όπου της έδωσε το φάκελο με το όνομά της.

Στα highlights της βραδιάς συμπεριλήφθηκε και η Γκλεν Κλόουζ. Η 74χρονη ηθοποιός μπορεί να μην κατάφερε (για όγδοη φορά) να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο, ωστόσο κατόρθωσε να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της με το δικό της τρόπο. Κεφάτη και λαμπερή στο Armani φόρεμά της, δεν δίστασε να δείξει τις χορευτικές ικανότητές της στο twerking, ενθουσιάζοντας το κοινό και όσους παρακολουθούσαν τα βραβεία από το σπίτι και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πόσο ακομπλεξάριστη είναι, αλλά και πόσο χιούμορ έχει.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο χορός της έγινε κυριολεκτικά viral, κάνοντας τον γύρο του κόσμου, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν ότι, και μόνο για τον χορό της, η Γκλεν Κλόουζ άξιζε ένα Όσκαρ!

Οι νικητές των Όσκαρ 2021

• Καλύτερη Ταινία: «Nomadland»
• Α’ Ανδρικός Ρόλος: Άντονι Χόπκινς για το «The Father»
• Α’ Γυναικείος Ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»
• Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο για το «Nomadland»
• Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»
• B’ Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»
• Διασκευασμένο Σενάριο: Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»
• Πρωτότυπο Σενάριο: Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»
• Διεθνής Ταινία: Άσπρο Πάτο (Δανία)
• Μακιγιάζ και χτενίσματα: Σέρτζιο Λόπεζ-Ριβέρα, Μία Νιλ, Τζαμίκα Γουίλσον για το «Ma Rainey’s Black Bottom»
• Κοστούμια: Αν Ροθ για την ταινία Ma Rainey’s Black Bottom
• Καλύτερου ήχου: Sound of metal
• Ταινία μικρού μήκους: The two distant strangers
• Ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: If Anything Happens I love you
• Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul (Pixar)
• Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους: Colette
• Ντοκιμαντέρ μεγάλου Μήκους: My Octopus Teacher
• Οπτικά εφέ: Tenet
• Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»
• Φωτογραφία: Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank»
• Μοντάζ: Sound of Metal
• Μουσική: Soul
• Καλύτερο τραγούδι: Fight for you (H.E.R) από το Judas and the Black Messiah

Διαβάστε επίσης:

Κλόε Ζάο: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας

Ο Μπιλ Γκέιτς δίνει “Όσκαρ” σε ένα ντοκιμαντέρ για την ανθεκτικότητα στους οικογενειακούς δεσμούς

Κλόε Ζάο, Έμεραλντ Φένελ: Για πρώτη φορά στην ιστορία, δύο γυναίκες διεκδικούν Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση