NEED TO KNOW

Παραπληροφόρηση για τα έργα στην Ακρόπολη καταγγέλλει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως – Διευκρινίσεις

Photo by Iuliia Isakova on Unsplash

«H νέα διάστρωση, σε αντικατάσταση εκείνης του 1978 που ήταν επίσης από σκυρόδεμα, συμφωνεί ως προς τα όρια για πρώτη φορά με την αρχαιολογική μαρτυρία και είναι ευκολότατα αναστρέψιμη» ενώ η επέμβαση μπροστά στα Προπύλαια «θα διορθώσει χοντρά αρχαιολογικά λάθη της τωρινής μορφής (1957) και θα αποκαταστήσει την αυθεντική αρχαία μορφή (40 μ.Χ.) βάσει μιας εξαντλητικής αρχαιολογικής-αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων διευκρινιστικών, η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) που έχει την επιστημονική ευθύνη για τα έργα στην Ακρόπολη, με αφορμή την αντιπολιτευτική σε μεγάλο βαθμό συζήτηση, που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Δίνοντας παράλληλα  λεπτομερείς απαντήσεις σχετικά με τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί  όσον αφορά εργασίες στον ιερό βράχο, που έγιναν (όπως οι νέες διαστρώσεις των διαδρομών για τους επισκέπτες) ή αυτών που προγραμματίζονται για το μέλλον. Απαντά εξάλλου και στα διάφορα κείμενα με υπογραφές που διακινούνται μεταξύ ανθρώπων του πολιτισμού.

«Το κείμενο «Έκκληση για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη: Ακρόπολη SOS” με αντιρρήσεις για τα έως τώρα έργα διάστρωσης και την προτεινόμενη αποκατάσταση της ρωμαϊκής ανόδου, που κατά τις τελευταίες εβδομάδες προωθείται (για συλλογή υπογραφών) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέραν των γενικών ιδεών του, με τις οποίες μπορεί κανείς να συμφωνεί ή όχι, δυστυχώς παραπληροφορεί», σημειώνει η ΕΣΜΑ.

Όσον αφορά τις διαστρώσεις αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί «δεν έχει οπλισμό παρά μόνον σε λίγες ειδικές θέσεις» ενώ για την επίχωση μπροστά στα Προπύλαια διευκρινίζει: «Η επίχωση που θα απαιτηθεί δεν θα φθάνει τα τρία μέτρα (σημ. όπως υποστηρίζουν κάποιοι), αλλά κατά μέσον όρο τα 36 εκατοστά, με βάθη έως 1,5 μέτρο μόνο σε μικρό μέρος, δηλαδή στο 3% της έκτασής της. Τα αρχαιότερα ίχνη δεν θα καλυφθούν, αλλά θα παραμείνουν ορατά και επισκέψιμα, όπως και κάποια άλλα που τώρα καλύπτονται από την διαμόρφωση του 1957».

Η ΕΣΜΑ  δημοσιεύει εξάλλου συμπληρωματικό κείμενο με περισσότερες λεπτομέρειες, που υπογράφουν τα μέλη της. Σε αυτό  περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αρχές που ακολουθούνται «αυστηρά» και «με διεθνή αποδοχή» κατά τις  επεμβάσεις στα μνημεία της Ακρόπολης, καθώς και οι απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει το κείμενο με τις αντιρρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του αναβατορίου της Ακρόπολης: Το παγκόσμιο μνημείο είναι προσβάσιμο σε όλη την κοινωνία

Η Ακρόπολη και τα μνημεία της θωρακίζονται από έξωθεν επιβουλές

Ελευθερία Ντεκώ: Η γυναίκα πίσω από το νέο φωτισμό της Ακρόπολης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση