NEED TO KNOW

Ποια είναι η δισεκατομμυριούχος πίσω από την αγορά ακινήτου αξίας 74,7 εκατ. δολαρίων κοντά στο Harrods του Λονδίνο

Πηγή: https://www.instagram.com/p/BTjZ8omBulW/

Η πιο πρόσφατη εξαγορά κατοικίας κοντά στο πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο, έχει άρωμα γυναίκας. Πρόκειται για την Πολωνή δισεκατομυριούχο Dominika Kulczyk η οποία διέθεσε το ποσό των 57,5 ​​εκατομμύρια λιρών (74,7 εκατομμύρια δολάρια) με μία δυναμική επένδυση. Η κίνηση αυτή αποτελεί μία ακόμα ένδειξη ότι η πολυτελής αγορά ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας αρχίζει ξανά να σημειώνει άνοδο.

Το ακίνητο που απέκτησε η Kulczyk βρίσκεται σε μία elegant περιοχή, στο Knightsbridge. H πώληση της luxury κατοικίας έγινε από τον Mike Spink, έναν κατασκευαστή κατοικιών που είναι γνωστός στον business κλάδο για την πώληση ενός ιστορικού αρχοντικού κοντά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ πέρυσι, στον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund, Ken Griffin. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αρχεία, η Kulczyk με την επένδυση της έχει πλέον στην κατοχή της τον έλεγχο του Farringdon Property Trust.

Η Dominika Kulczyk και ο αδελφός της Sebastian κληρονόμησαν την αμύθητη περιουσία τους από τον πατέρα τους τον Jan Kulczyk, ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Πολωνίας. Οι δραστηριότητες του αφορούσαν μια σειρά από αποδοτικές επενδύσεις στους τομείς υποδομών, μπύρας, πετρελαίου και αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την πτώση του κομμουνισμού. Πέθανε το 2015, αφήνοντας στα δύο του παιδιά το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Sebastian Kulczyk είναι ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της «Kulczyk Investments», η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια σε διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η αγορά ακινήτων.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση της αγοραπωλησίας, το ενδιαφέρον όλων στράφηκε στην Kulczyk προκειμένου να μάθουν πληροφορίες σχετικά με την απόφαση της για αυτή την εξαγορά. Παρόλα αυτά, η ίδια μέσω του εκπροσώπου της αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Το ίδιο και ο Spink ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος για οποιοδήποτε σχόλιο όταν το Bloomberg επικοινώνησε μαζί του.

Ακόμα και χωρίς τα σχόλια τους, είναι φανερό ότι η κορυφαία αγορά ακινήτων του Λονδίνου κατέγραψε τεράστιες συμφωνίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών λόγω της πτώσης της αξίας της λίρας. Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έσπευσαν να επωφεληθούν το γεγονός αυτό και να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες τους ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου στις αγορές από ξένους επενδυτές. Ένα μήνα πριν, ο Κινέζος μεγιστάνας Cheung Chung Kiu συμφώνησε να εξαγοράσει ένα ανάκτορο στο Knightsbridge για περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίρες. Με αυτή την κίνηση σημείωσε νέο ρεκόρ στις τιμές ακινήτων της πρωτεύουσας της Βρετανίας.

Ωστόσο, η πώληση μαρτυρά ότι παρά τις επιλεκτικές συμφωνίες, οι τιμές γενικά κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αποτιμήσεις. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Kulczyk καθώς το ποσό που πλήρωσε για το ακίνητο ήταν πιο κάτω από την αποτίμηση της Savills Plc, που άγγιζε τις 65 εκατομμυρια λίρες. Οι τιμές για τις πολυτελείς κατοικίες στις upper περιοχές του Λονδίνου διατηρήθηκαν σταθερές τον περασμένο μήνα, μετά από μια δωδεκάμηνη πτωτική πορεία κατά 2,1%, σύμφωνα με έκθεση του μεσίτη Knight Frank.