NEED TO KNOW

Πιερ Καρντέν: Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας

Πιερ Καρντέν: Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας
πηγή: Instagram @estadodeminas

Ο Πιερ Καρντέν, ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας, έφυγε από τη ζωή. Ήταν 98 ετών.

Την είδηση μεταδίδουν και γαλλικά ΜΜΕ, όπως το france24 και η lefigaro, επικαλούμενα την οικογένεια του σχεδιαστή.

Ο Πιερ Καρντέν, ο οποίος γεννήθηκε το 1922 στην Ιταλία και μετανάστευσε στη Γαλλία σε μικρή ηλικία, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείου του Νουιγί στο δυτικό Παρίσι.

Έμεινε στην ιστορία για τα avant-garde στοιχεία των δημιουργιών του, τα γεωμετρικά μοτίβα και κοψίματα και την απόλυτη αδιαφορία για τις καμπύλες του γυναικείου σώματος. Ίδρυσε το δικό του οίκο μόδας το 1950, το 1954 καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους του χώρου χάρη στο bubble dress που δημιούργησε και σημάδεψε τη μόδα του ’60, του ’70 και του ’80.

Ποιος ήταν, στ’ αλήθεια, αυτός ο εμβληματικός άνθρωπος;

Γεννήθηκε κοντά στο Τρεβίζο, σε μία ιδιαίτερα οικονομικά επιφανή οικογένεια. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην ασφαλή Γαλλία εξαιτίας της ανόδου του φασισμού, το 1924. Ο πατέρας του, ο οποίος ασχολούταν με το εμπόριο κρασιού, τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική – κάτι που προκαλούσε αφόρητη πλήξη στον Καρντέν. Αντίθετα, από τα παιδικά του χρόνια έδειξε πως το μόνο που τον ενδιέφερε, ήταν η δημιουργία ρούχων.

Ξεκίνησε την καριέρα του αρκετά νωρίς, στα 14 του χρόνια. Έκανε την πρακτική του κι έμαθε τα βασικά για το σχέδιο και το ράψιμο μέχρι το 1939, όταν έφυγε από το πατρικό του σπίτι και μετακόμισε στο Βισύ, όπου ήρθε σε επαφή με το ανδρικό κοστούμι. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εργάστηκε ακούραστα για τον Ερυθρό Σταυρό και,  μετά το τέλος του, επέστρεψε στο Παρίσι.

Αποφάσισε να κάνει το χατίρι στον πατέρα του και σπούδασε αρχιτεκτονική. Συνεργάστηκε, παράλληλα, με τον οίκο μόδας Paquin και την Έλσα Σκιαπαρέλι, ώσπου, το 1947, έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Κριστιάν Ντιόρ.

Ίδρυσε το δικό του οίκο το 1950. Παρουσίασε την πρώτη του ολοκληρωμένη κολεξιόν σχεδιάζοντας 30 από τα κοστούμια για το «πάρτι του αιώνα», έναν χορό μασκέ στο Παλάτσο Λάμπια της Βενετίας που έλαβε χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου 1951. Δύο χρόνια αργότερα, το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την υψηλή ραπτική.

Ο Πιερ Καρντέν έγινε ο πρώτος σχεδιαστής που αναγνώρισε την Ιαπωνία ως κορυφαία high fashion αγορά, όταν την επισκέφθηκε πίσω στο 1959. Εκείνη τη χρονιά, επειδή τόλμησε να κυκλοφορήσει pret-a-porter κολεξιόν, διεγράφη από το Chambre Syndicale de la Haute Couture – μόνο για να επανενταχθεί λίγο αργότερα.

Κατά τη διάρκεια των 60s, έγινε ο πρώτος που συνδύασε τις «μίνι» με τις «μάξι» φούστες, ενώ έκανε την επανάσταση διακοσμώντας στο στρίφωμα με pom-pom ή κρόσσια, τα οποία ακολουθούσαν τις κινήσεις του σώματος κι έδιναν αέρινη όψη σ’ όποια τα φορούσε.

Τη δεκαετία του ’70, σχεδίαζε φορέματα με τα λεγόμενα μανίκια «νυχτερίδα», ενώ κατάφερνε να ταιριάξει αρμονικά τις boho φούστες με τα «στητά» τοπ. Ξεκίνησε ένα ολόκληρο fashion κίνημα, το οποίο βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά.

Το 1970, επισκέφθηκε τη NASA και αποφάσισε να δοκιμάσει τη στολή των αστροναυτών. Του άρεσε τόσο, μάλιστα, που δημιούργησε τη δική του. Την επόμενη χρονιά, σχεδίασε την εθνική φιλιπινέζικη φορεσιά, Barong Tagalog, «ανοίγοντας» το τελείωμα των μανικιών και στενεύοντας την εφαρμογή, κάνοντάς την «ένα» με το σώμα των μοντέλων.

Το ’75, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα επίπλων στην οδό Faubourg Saint-Honoré. Για τα έπιπλά του, αντλούσε έμπνευση από τα εξαιρετικά του ρούχα. Το 1977 και το 1979, βραβεύθηκε από τη γαλλική Υψηλή Ραπτική για τις πιο δημιουργικές κολεξιόν της σεζόν.

Από το 1994, σχεδίαζε για λίγους και εκλεκτούς πελάτες. Ο Πιερ Καρνέν, γνώριζε καλά πως είχε αφήσει το στίγμα του στον κόσμο της μόδας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κλαιρ Μακαρντέλ: Η σχεδιάστρια που επαναστάτησε φέρνοντας την άνεση στα γυναικεία ρούχα

Τζον Γκαλιάνο: Ο σχεδιαστής που διαμόρφωσε τη γενιά «Z»

Coco Chanel: H γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο της μόδας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση