NEED TO KNOW

Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο Έλληνας CEO της Pfizer

πηγή: Twitter @AlbertBourla

«Απλός και ευφυής». Έτσι χαρακτήρισε σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος Πρόεδρο και CEO της εταιρείας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (στις 11/11/2019) είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Α. Μόσιαλος στις Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου που θα προστατεύει 9 στους 10 πολίτες, δε δίστασε να δηλώσει πως η χθεσινή μέρα  ήταν «μια μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».


«Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι ένας από τους πρώτους που θα το κάνουν, για να δείξω στον κόσμο ότι είμαι ο πρώτος», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Εάν έχουμε περιορισμένο αριθμό δόσεων, δεν είμαι σίγουρος εάν θα το συνιστούσαν σε άτομα της ηλικίας μου… ή εάν η εργασιακή ικανότητα θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα συμβάλουν στο ποιος θα λάβει το εμβόλιο. Επομένως, θέλω να το σεβαστώ αυτό».

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας που θα φέρει το εμβόλιο κατά της πανδημίας είναι Έλληνας. Γεννήθηκε, σπούδασε και ερωτεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Έφυγε από τη χώρα μας όταν ήταν ήδη 34-35 ετών κι επιστρέφει για διακοπές κάθε καλοκαίρι.

Αποφοίτησε από το τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε εκεί το διδακτορικό του πάνω στη Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής και, το 1993, μπήκε στην οικογένεια του ελληνικού παραρτήματος της Pfizer. Τότε, ήταν ο  τεχνικός διευθυντής στο τμήμα Υγείας Ζώων.

Πήγε στις ΗΠΑ το 2001, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ, επίσης στο τμήμα Υγείας Ζώων και από εκεί ξεκίνησε η σταθερά ανοδική του πορεία προς την κορυφή. Σήμερα, μπορεί με βεβαιότητα να παραδεχθεί πως έχει διαγράψει μία αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία. Τον Απρίλιο του 2019, μάλιστα, βραβεύτηκε ως Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.


Η εξέλιξη στην Pfizer

Στις αρχές του 2018 εξελέγη μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και προχώρησε στη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (COO).  Πριν από αυτό, ήταν ο Πρόεδρος του ομίλου Pfizer Innovative Health, υπεύθυνος για τις επιχειρηματικές ομάδες Καταναλωτικών Προϊόντων, Φλεγμονής & Ανοσολογίας, Εσωτερικής Ιατρικής, Ογκολογίας, Σπάνιων Παθήσεων και Εμβολίων.

Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπό την ηγεσία του, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ογκολογική δραστηριότητα της Pfizer τριπλασιάστηκε σε μέγεθος και οι δραστηριότητες εμβολίων αυξήθηκαν κατά 50%.

Tώρα πια, είναι Πρόεδρος και CEO.

 

Διαβάστε επίσης:

Vanessa Pappas: Ποια είναι η νέα CEO του TikTok που κατάγεται από την Ελλάδα;

Ελένη Τσακοπούλου Κουναλάκη: Η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, κλειδί για την επιλογή της Κάμαλα Χάρις

Η Ελληνίδα βιοχημικός Αννίτα Λουλούπη κέρδισε το γερμανικό επιστημονικό βραβείο Marthe Vogt

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση