NEED TO KNOW

Πολωνία και απαγόρευση εκτρώσεων: 100.000 άτομα κορύφωσαν την πολυήμερη πορεία για τα δικαιώματα της γυναίκας

πηγή: instagram @kph_official

Στις 22 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Πολωνίας απαγόρευσε δια νόμου τις εκτρώσεις, μαυρίζοντας τη σελίδα της ιστορίας για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ο αυταρχικός και παράλογος νόμος, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε την οργή των Πολωνών αλλά και εκατομμύρια κόσμου έξω από τα σύνορα της χώρας.

Οι πορείες διαμαρτυρίας σχηματίστηκαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση και εξελίσσονται όλες αυτές τις μέρες.

Την Παρασκευή, έπειτα από 9 συνεχόμενες μέρες, πλήθος κόσμου ξεκίνησε μέσα από το κέντρο της Βαρσοβίας προς το σπίτι του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη πορεία ενάντια στην σχεδόν καθολική απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία.


Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας προχώρησε ειρηνικά, ακόμη και σε εορταστικό πνεύμα, με τους ανθρώπους να χορεύουν με μουσική.

Εκατό χιλιάδες άτομα, συμμετείχαν από νωρίς, με οικογένειες και παιδιά. Kυρίως νέoι, ακόμη και έφηβοι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να έχουν οι γυναίκες την ελευθερία της επιλογής να ορίζουν οι ίδιες το σώμα τους.


Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε ορισμένες άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το σπίτι του δεξιού ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Jaroslaw Kaczynski, μέχρι που συνάντησε το μπλόκο της αστυνομίας.

Ο Kaczynski, είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει μόνο τον κυβερνητικό ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό μια πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και τώρα κατηγορείται για το ότι βρίσκεται πίσω από τη δικαστική απόφαση.

«Ο Kaczynski έβαλε φωτιά στην Πολωνία», γράφουν στα πανό της διαμαρτυρίας της Βαρσοβίας.

Οι διαδηλωτές αγνόησαν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας που απαγορεύουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων και αγνόησαν τις κυβερνητικές εκκλήσεις να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Το έθνος των 38 εκατομμυρίων έχει σημειώσει νέα ρεκόρ για επιβεβαιωμένα κρούσματα κοτονοϊού σχεδόν καθημερινά αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των 21.600 που αναφέρθηκαν την Παρασκευή.

Ο εθνικός εισαγγελέας απείλησε με ποινικές κυρώσεις τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας με την κατηγορία για «πρόκληση επιδημιολογικής απειλής», η οποία έχει ποινή φυλάκισης έως οκτώ χρόνια.

Η Klementyna Suchanow, μία από τις βασικές διοργανώτριες της πρωτοβουλίας για την απεργία των γυναικών της Πολωνίας, δήλωσε ότι αυτή και πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι παλεύουν για ένα θεμελιώδες δικαίωμα.

«Πρόκειται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», είπε η Suchanow. «Η βούληση των ανθρώπων να διαμαρτυρηθούν πρέπει να είναι ένα μάθημα για όποιον θέλει να επιβάλει αυταρχικούς τρόπους».

Ο νόμος της έκτρωσης στη Πολωνία, προωθήθηκε από πολιτικούς και καθολικούς ηγέτες της Εκκλησίας το 1993.

Από το τότε, επιτρεπόταν η διακοπή της κύησης σε περιπτώσεις σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου, βιασμού, αιμομιξίας και υψηλού κινδύνου για την υγεία της μητέρας. Τώρα, ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Τι σημαίνει αυτό; Οι εκτρώσεις απαγορεύονται ακόμη και εάν η μητέρα πρόκειται να γεννήσει ένα πολύ άρρωστο παιδί, με ελάχιστες ή μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης.

Παλαιότερες προσπάθειες του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της χώρας να αλλάξει το νόμο για την απαγόρευση όλων των εκτρώσεων, προκάλεσαν επίσης τεράστιες διαμαρτυρίες στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένου του 2016 και του 2017.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι 1.110 νόμιμες εκτρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία το 2019, κυρίως λόγω εμβρυϊκών ελαττωμάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαριαλένα Τσίρλη: Η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Πόσο σεξιστής είστε; Το κουίζ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων θα σας δώσει την απάντηση

Πώς το τέλος του παιδικού γάμου θα εκτοξεύσει την οικονομία της Ινδίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση