NEED TO KNOW

Rebecca Henderson: Oι επιχειρήσεις μπορούν να «χτίσουν» έναν καλύτερο κόσμο

πηγή: Pexels

Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις πασχίζουν να επιβιώσουν. Κάποιες ίσως βγουν δυνατότερες, υιοθετώντας τεχνικές πιο φιλικές τόσο προς το περιβάλλον, όσο και στην κοινωνία. Στο βιβλίο Reimagining Capitalism in a World on Fire (Επαναπροσδιορίζοντας τον Καπιταλισμό Σ’ έναν Κόσμο που Καίγεται, σε ελεύθερη μετάφραση), η οικονομολόγος και καθηγήτρια του Harvard Business School, Rebecca Henderson, εξηγεί γιατί οι εταιρείες χρειάζεται να ασχοληθούν με θέματα όπως η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή. Θεωρεί πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, η πανδημία μπορεί να φέρει κάτι θετικό στον κόσμο.

«Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε εσφαλμένα επικεντρωθεί στο σκοπό, ενώ θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει το μέσο», τονίζει. Φυσικά και το κέρδος είναι απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης, όμως όχι μοναδικός στόχος.

?LIVE NOW ? Head over to Harvard Business School Online to hear from Professor Rebecca Henderson about sustainable business strategy and why it pays to be a purpose-driven firm: https://hbs.me/2u2XMW9

Posted by Harvard Business School on Monday, March 11, 2019

«Θεωρώ πως ένα από τα πράγματα που μας δείχνει η πανδημία, είναι το εξής: Η κοινωνία μας μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να βγάζει απλώς χρήματα», αναφέρει. «Νιώθω σαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά οι επιχειρήσεις και να λένε ‘Ξέρετε, είμαστε εδώ για να φέρνουμε τα ψώνια σας, ή να προσφέρουμε καλές θέσεις εργασίας, ή να παρέχουμε την ευημερία που χρειάζεται αυτός ο κόσμος’.»

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εκείνων που πράγματι σκοπεύουν να κάνουν τη διαφορά και να επαναπροσδιορίσουν το όραμα και την αποστολή τους, κι εκείνων που θέλουν μόνο να φαίνονται καλύτεροι. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια, όλο και περισσότεροι εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία.

Στο βιβλίο, η Henderson επικεντρώνεται σε τρία σημαντικά προβλήματα: Την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα και τη θεσμική κατάρρευση. Σε συναντήσεις με διευθυντές κολοσσών, λέει πως της ήταν ευκολότερο να θίξει περιβαλλοντικά ζητήματα. «Όταν πήγα τη συζήτηση στην ανισότητα, όλοι με κοίταξαν σαν να μου λένε ‘Καλά, αυτό δεν είναι αρμοδιότητα άλλων;’ Τώρα πια, είναι ένα θέμα που δε γίνεται να αγνοήσουμε. Οι επιχειρηματίες βλέπουν αυτό που βλέπουμε όλοι, δηλαδή ανθρώπους που πασχίζουν να τα καταφέρουν», σημειώνει.

Οι φοιτητές της στο Harvard μιλούν για την «εργατική τάξη» μ’ έναν τρόπο άκρως μαρξιστικό και απαρχαιωμένο. «Στα 30 χρόνια που διδάσκω σε MBA, κανείς δε χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα μαζί μου», αναφέρει. Είναι αναγκαίο οι εταιρείες να γίνουν πιο φιλικές προς την κοινωνία, καθώς ο κόσμος αρχίζει να πιέζεται και να αισθάνεται πως πρέπει να «επαναστατήσει» – κάτι που δεν είναι απαραίτητο. Αν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, δείχνοντας στους εργαζομένους πως είναι όλοι σημαντικοί για το μέλλον της εταιρείας, εκείνοι θα εμπνευστούν και θα βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Τέλος, σ’ ένα ευρύτερο φάσμα, η πανδημία μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες στο να υιοθετήσουν πιο «πράσινες» πρακτικές. Μάλιστα, οι πιο ικανοί επαγγελματίες προτιμούν να εργάζονται σε ομίλους που βάζουν το περιβάλλον στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Εκείνους, άλλωστε, προτιμούν να στηρίξουν και οι επενδυτές.