NEED TO KNOW

SheDragons: Ένα εργαστήριο game design για θέματα φύλου

Photo by ThisIsEngineering from Pexels

Παναγιώτα Κοντοδήμα

Τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα που προσπαθούμε να αποτινάξουμε, τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα καθημερινών συνηθειών, πραγμάτων που βλέπουμε, διαβάζουμε, ακούμε, επαναλαμβάνουμε, χωρίς να τους δώσουμε τη σημασία που θα έπρεπε.

Το Genderhood είναι ένας σχετικά πρόσφατα ιδρυθείς μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος από το καλοκαίρι επέκτεινε τις δράσεις του και στην Αθήνα. Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα βιωματικής μάθησης σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και ενήλικες, με σκοπό να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από τις έμφυλες προσδοκίες και τα έμφυλα στερεότυπα και να συμβάλλει ώστε όλα τα άτομα να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ανεξαρτήτως φύλου.

Στο πλαίσιο των δράσεών του και πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του “Meet and Code”, διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση SheDragons: a game design workshop about gender.

Πρόκειται για ένα online εργαστήριο, με εκπαιδεύτρια τη Μαρία Σαριδάκη, το οποίο απευθύνεται σε νέα άτομα στον σχεδιασμό ψηφιακών παιχνιδιών σοβαρού σκοπού, ενώ παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων μέσω αλληλεπιδραστικών ιστοριών συμπερίληψης. Μέσα από τη χρήση μεθόδων βιωματικής εκπαίδευσης εξηγεί τις βασικές αρχές της ισότητας των φύλων στην καθημερινή πρακτική, συνοψίζει βασικές γνώσεις όσον αφορά τον κώδικα και τον σχεδιασμό παιχνιδιών σοβαρού σκοπού και συνδυάζει διαφορετικά εργαλεία για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει μία hands-on εκπαίδευση των συμμετεχόντων-ουσών. Με τη χρήση προσβάσιμων εργαλείων (bitsy game maker, twine, ARIS), η ομάδα θα εξοικειωθεί με έναν DIY σχεδιασμό παιχνιδιών και με την ψηφιακή αφήγηση για τη δημιουργία ιστοριών ενδυνάμωσης.

Η εκδήλωση προσκαλεί νεαρά άτομα (18-24 ετών), οποιουδήποτε φύλου, να πειραματιστούν με εργαλεία φιλικά προς τον/τη χρήστη-τρια. Η συμμετοχή απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς εμπειρία στον σχεδιασμό παιχνιδιών, με την προϋπόθεση να τηρηθεί η ισότιμη ποσόστωση φύλου.

Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία παιχνιδιών που αφορούν ιστορίες φύλου και εισάγουν την έννοια της ευθύνης για κοινωνική αλλαγή στον ψηφιακό χώρο. Παράλληλα, τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία ενός εκκολαπτηρίου δημιουργών για μελλοντικές συνεργασίες προς μία κατεύθυνση ισότητας.

Πίσω από το “Meet and Code” βρίσκονται οι SAP, Haus des Stiftens gGmbH και οι συνεργάτες-ιδες του δικτύου των χωρών της TechSoup Ευρώπης (για την Ελλάδα, το Impact Hub Athens). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα διαδικτυακά, μέσω Zoom, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, 17:00-20:00 (απαιτείται προεγγραφή). Απευθύνεται σε νέες και νέους 18-24 ετών, ανεξαρτήτως φύλου και είναι δωρεάν.

Αν εμπίπτετε στο συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα και σας ενδιαφέρει ο ψηφιακός κόσμος του gaming, μπορείτε κι εσείς να δηλώσετε συμμετοχή, μέχρι τη Δευτέρα 29/9, πατώντας εδώ.

 

Δείτε επίσης:

Διάνα Βουτυράκου: Από τους διαγωνισμούς ρομποτικής στους 30 under 30 Greece, κατακτά τον ανδροκρατούμενο χώρο της STEM

11χρονο αγόρι από τη Νιγηρία καταρρίπτει τα στερεότυπα για το μπαλέτο

Οι άντρες νιώθουν μειονεκτικά όταν οι σύζυγοι τους βγάζουν περισσότερα χρήματα από εκείνους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση