NEED TO KNOW

Σύψας: Μια ανάσα από το «κόκκινο» η Αττική – Τι θα γίνει με σχολεία και click away

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Την έντονη ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η αύξηση των περιστατικών κορονοϊού στο σύνολο της χώρας, καθώς ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο ημέρες τα νούμερα θυμίζουν… Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, το Rt στη χώρα μας σήμερα είναι στο 0,98, ενώ τόνισε ότι επειδή τα στοιχεία αυτά αφορούν τις προηγούμενες ημέρες, δεν αποκλείεται αυτή τη στιγμή να έχει περάσει το 1. «Αν ο δείκτης φτάσει το 1 θα σημάνει συναγερμός».

Συγκεκριμένα για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, ο κ. Σύψας είπε ότι βρίσκεται μια ανάσα από το να «κοκκινήσει» κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν και πάλι αυστηρά μέτρα.

Αυτά τα μέτρα, όπως εξήγησε είναι η επιστροφή του click away στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να μην ανοίξουν γυμνάσια και τα λύκεια, κάτι που αποκάλυψε νωρίτερα το MEGA.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εξήγησε πως όλα θα ξεκαθαρίσουν με τα στοιχεία που θα έχουν αύριο οι ειδικοί στα χέρια τους.

«Εξαιρετικές αμφιβολίες για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων»

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι κόκκινες ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχής της επιδημίας.

Σημείωσε πως από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. «Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού».

Πρόσθεσε πως το πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα «τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Δεν αποκλείεται η επιστροφή του click away

Επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.

Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα. «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα».

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική – σε ένα RT που πλησιάζει το 1» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την μετάλλαξη του ιού, τόνισε πως βρίσκεται παντού στην Ελλάδα και ότι υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης και εντοπισμού του συγκεκριμένου στελέχους.

To 63% κάλυψης των κλινών στην Αττική είναι όχι μόνο καμπανάκι αλλά μια βαριά καμπάνα τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας πως τα πράγματα δεν πάνε καλά όσον αφορά την κάλυψη των μονάδων γιατί το παιχνίδι με την θνησιμότητα στις επιδημίες παίζεται στο αν μπορούν οι μονναδες αν μπορούν καλύψουν και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και το 63% είναι ένα κακό νούμερο.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι λένε τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες για τα εμβόλια

Η luxury φιλοξενία “ανθίζει” παρά την κρίση της πανδημίας

Στην πανδημία χαθηκαν 4 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας-Γυναίκες και νέοι ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση