NEED TO KNOW

Στέλιος Πέτσας: Ποιοι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του καθολικού lockdown. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι η μείωση των κρουσμάτων είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν και 20% πιο αυξημένη από το προηγούμενο του Μαρτίου.

Ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στη μείωση των κρουσμάτων και αυξάνεται ο αριθμός των κενών απλών κλινών στα νοσοκομεία. Καταγράφηκαν 1609 κρούσματα από τα 2.352 που είχαν σημειωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Ωστόσο τόνισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων, είναι ακόμα υψηλός και υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής.

Με αυτόν τον γνώμονα, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών.

– Μέχρι 7 Ιανουαρίου 2021 κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από Super League και Basket League), τα χιονοδρομικά κέντρα. Μέχρι την ίδια ημέρα απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι 7/1/21 παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, όπως και των συναθροίσεων.

Νεότερες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, όπως και για το εάν μπορούν να ανοίξουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Για τις εκκλησίες ειδικότερα είπε ότι θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με αρχιεπίσκοπο για να υπάρξει απόλυτος συντονισμός.

Μέχρι εννέα άτομα στις γιορτές

Μέχρι εννέα άτομα στις γιορτές στα σπίτια, όπως είπε ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι όλα εξαρτώνται και από την ατομική ευθύνη.

«Θα το δούμε για την ώρα που θα πρέπει να επιστρέφουν οι πολίτες σπίτι τους αυτές τις ημέρες κι αν θα πρέπει να επιστρέφουν από τις 9 μ.μ. Πρόκειται για τέσσερις ημέρες. Θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις για το λιανεμπόριο» είπε.

Το sms θα συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μας έως τις 7 Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Πέτσας, ενώ εξήγησε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν αποφασίστηκε, γιατί θα δημιουργούσε ένα επιπλέον ρίσκο.

Νωρίτερα μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής.

«Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου».

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα για τα εποχικά καταστήματα: Το ωράριο και το sms που στέλνουμε

Έρχεται η νέα παράταση του lockdown – Τι ανοίγει εν όψει Χριστουγέννων και τι θα γίνει με τα σχολεία

Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί δεν έχουν προτεραιότητα τα παιδιά για το εμβόλιο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση