NEED TO KNOW

Τα επαγγέλματα που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εξαιτίας του κορονοϊού

επαγγέλματα
Photo by picjumbo.com from Pexels

Η εμφάνιση της πανδημίας, έπληξε σε τεράστιο βαθμό την παγκόσμια οικονομία. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, είδαμε να καταρρέει ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης και των λιανικών πωλήσεων, παρασέρνοντας στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου.

Μια πρόσφατη έκθεση της Wall Street Journal υπολόγισε ότι εκατοντάδες εταιρείες που έλαβαν δάνειο του Προγράμματος Προστασίας Paycheck την άνοιξη και το καλοκαίρι κατέληξαν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης.

Πρόσφατα, η Glassdoor κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση σχετικά με τις προβλέψεις θέσεων εργασίας για το 2021 , η οποία περιλαμβάνει τις 20 θέσεις εργασίας που έχουν τις χειρότερες προοπτικές το επόμενο έτος – υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε ακόμη ένα ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο – με βάση το πόσο έχουν ανοίξει οι θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έκθεση του Glassdoor περιέχει και άλλες προβλέψεις τάσεων εργασίας για το 2021. Προτείνει ότι, σε έναν κόσμο μετά το εμβόλιο, περισσότερα άτομα θα υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας αντί να παραμείνουν πλήρως απομακρυσμένα ή να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Ακολουθούν τα 7 επαγγέλματα που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στην πανδημία και είναι σε πιο δυσχερή θέση να ανακάμψουν το 2021, αν ο κορονοϊός συνεχίσει να απειλεί την οικονομία:

Διοργανωτές εκδηλώσεων – 69% πτώση

Το επάγγελμα αυτό ήταν αναμενόμενο να βρει πτώση, αφού κάθε είδους event, από γάμους μέχρι και φεστιβάλ, ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Επίδειξη – προώθηση προϊόντων – 63% μείωση

Οι προωθητές προϊόντων βασίζονται στην φυσική αλληλεπίδραση με πιθανούς πελάτες και προσφέρουν μια απτή ματιά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα προϊόν. Το επάγγελμα τους σημείωσε κατακόρυφη πτώση από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

Οπτικά – 61% πτώση

Τα οπτικά σημείωσαν μεγάλη πτώση, από τη στιγμή που ο κόσμος δεν είχε ως προταιρεότητα να φροντίσει για τα μάτια του. Επιπλέον ήταν εξίσου αρνητικό το γεγονός ότι πολλά καταστήματα οπτικών συμπεριλήφθηκαν το γενικό κλείσιμο καταστημάτων στα lockdown.

Σεφ – 56% πτώση

Η βιομηχανία εστιατορίων συγκαταλέγεται μεταξύ των βιομηχανιών που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown και των άλλων περιοριστικών μέτρων. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για προσωπικούς σεφ αυξήθηκε πρόσφατα.

Εκτελεστικός Βοηθός – μείωση 55%

Οι εκτελεστικοί βοηθοί διαχειρίζονται τη ζωή των πολυάσχολων στελεχών, είτε καθορίζουν και οργανώνουν το ημερολόγιό τους, τον προϋπολογισμό και τα λογιστικά τους, βοηθώντας στις αναφορές ή τα έργα. Αυτές οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν πριν από τον κορονοϊό, επομένως τώρα μειώθηκε περισσότερο η ζήτηση τους.

Σύμβουλος ομορφιάς – 53% μείωση

Οι σύμβουλοι ομορφιάς εργάζονται σε καταστήματα που πωλούν μακιγιάζ και άλλα προϊόντα ομορφιάς και συμβάλλουν στην παροχή συμβουλών στους πελάτες σχετικά με το ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για αυτούς. Από τη στιγμή όμως που έκλεισαν τόσα καταστήματα, πολλές από αυτές τις θέσεις χάθηκαν και είναι άγνωστο το αν θα μπορέσουν να επανέλθουν στην ίδια ζήτηση με πριν.

Στυλίστας – 50% πτώση

Στυλίστας όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των στιλίστα μαλλιών, στιλίστας μόδας, στιλίστας βλεφαρίδων ή στιλίστας κατοικίδιων ζώων, έχουν επηρεαστεί από μέτρα του lockdown.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα επαγγέλματα που εκτοπίζει η αυτοματοποίηση της εργασίας

Τι άποψη έχουν ηγετικά στελέχη και εργαζόμενοι για την απασχόληση στη μετά κορονοϊό εποχή

Πώς να φτιάξετε ένα online portfolio – Ένα χρήσιμο εργαλείο για τα επαγγελματικά σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση