#BUSINESSNEWS

TikTok: Πώς η Oracle άφησε πίσω τη Microsoft στη μάχη της διεκδίκησης – Όλο το παρασκήνιο

tiktok
πηγή: YouTube

Bloomberg

Στην Oracle φαίνεται ότι περνούν οι αμερικανικές δραστηριότητες της TikTok, τις οποίες διεκδικούσε και η Microsoft, καθώς η κινεζική εφαρμογή μουσικής-βίντεο προσπαθεί να αποφύγει το «λουκέτο» λόγω της σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, μια συμφωνία μεταξύ της ιδιοκτήτριας της TikTok, ByteDance, και της Oracle θα μοιάζει περισσότερο με εταιρική αναδιάρθρωση, επιλογή που φαίνεται προτιμότερη από την άμεση πώληση που είχε προτείνει η Microsoft, αν και είναι πιθανό να περιλαμβάνει μερίδιο σε μια νέα αμερικανική εταιρεία.

Οι διαπραγματεύσεις με την Oracle για τους όρους της συμφωνίας βρίσκονται βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αλλά μία από τις επιλογές είναι η Oracle να αποκτήσει μερίδιο σε μια νέα αμερικανική εταιρεία, ενώ θα λειτουργεί ως τεχνολογικός συνεργάτης της TikTok στις ΗΠΑ και θα φιλοξενεί τα δεδομένα της εφαρμογής βίντεο στους δικούς της cloud servers.

Οι πρώτες προσφορές και από τις δύο πλευρές αποτιμούσαν την αξία των αμερικανικών δραστηριοτήτων σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτό ήταν πριν οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιβάλλουν όρια στις εξαγωγές τεχνολογίας, υποστηρίζουν άτομα με γνώση του θέματος.

Η πώληση της TikTok -η οποία επιβάλλεται ουσιαστικά από μια απαγόρευση της κυβέρνησης Trump για λόγους εθνικής ασφάλειας- είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Η Microsoft, η οποία συνεργαζόταν με τη Walmart για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη μάχη διεκδίκησης του δημοφιλούς app, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών τελικά δεν προχώρησαν. Κι αυτό, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, διότι δεν ζητήθηκε από τη Microsoft να αναθεωρήσει την αρχική προσφορά της, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η συμφωνία με την Oracle δεν είναι σίγουρο ότι θα ευωδοθεί. Θεωρείται ωστόσο ότι ένα deal που θα μοιάζει περισσότερο με εταιρική αναδιάρθρωση είναι πιθανό να γίνει ευκολότερα δεκτή από το Πεκίνο.

Η εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να εγγράφουν και να επεξεργάζονται σύντομα βίντεο κλιπ, έγινε ακόμη πιο δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown. Μάλιστα, το γεγονός ότι η εφαρμογή έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια followers στις ΗΠΑ εξηγεί και το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε σε πρώτη φάση για την εξαγορά της, τόσο από τη Microsoft όσο και από κολοσσούς του private equity, όπως η Sequoia και η General Atlantic.

Η Walmart εξακολουθεί παρ’ όλα αυτά να ενδιαφέρεται να επενδύσει στην TikTok, παράλληλα με μια κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής την Oracle. Εκπρόσωπος της εταιρείας λιανικής δήλωσε την Κυριακή ότι «συνεχίζει τις συζητήσεις με τη διοίκηση της ByteDance και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη». Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία έχει πλήρη επίγνωση «ότι οποιαδήποτε συμφωνία για να εγκριθεί πρέπει να καλύπτει όλες τις ανησυχίες που υπάρχουν σε ρυθμιστικό επίπεδο και επίπεδο εθνικής ασφάλειας».

πηγή: mononews.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Vanessa Pappas: Ποια είναι η νέα CEO του TikTok που κατάγεται από την Ελλάδα;

Ο λόγος που οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την κριτική που τους ασκούν γυναίκες Διευθύντριες

InstaShop: Πώς έγινε το deal του αιώνα- Τι δηλώνει ο Απόστολος Αποστολάκης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση