NEED TO KNOW

Το άλλο πρόσωπο του Banksy: Χρηματοδοτεί πλοίο για την διάσωση μεταναστών στην Μεσόγειο

πηγή: Instagram @banksy

Ο διάσημος καλλιτέχνης, του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει άγνωστη, έχει δείξει επανειλημμένα και μέσα από την τέχνη του πόσο ευαισθητοποιημένος είναι με τα σημαντικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα.

Όπως έγινε γνωστό, ο Banksy χρηματοδότησε πλοίο, που στόχο έχει την διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική.

Το σκάφος, που χρηματοδότησε ο μυστηριώδης Βρετανός street artist, ονομάσθηκε “Louise Michel” , από το όνομα μιας Γαλλίδας αναρχικής του 19ου αιώνα και διακοσμήθηκε με ένα γκράφιτι του Banksy. Ναυλώθηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, απέπλευσε στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια και χθες διέσωσε στην κεντρική Μεσόγειο 89 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 14 γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, που όμως δεν διευκρινίζει την ακριβή θέση του πλοίου.

«Ψάχνει τώρα ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους επιβάτες ή να τους μεταφέρει σε κάποιο σκάφος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Luciana Naccari (@lu2loud) στις


Το πλοίο είναι βαμμένο με ροζ και λευκό χρώμα, με ένα γκράφιτι που φαίνεται ότι είναι του Banksy και αναπαριστά ένα μικρό κορίτσι που φοράει σωσίβιο γιλέκο και κρατάει ένα σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς. Το πλήρωμα αποτελείται από δέκα μέλη, «Eυρωπαίους ακτιβιστές με μακρά πείρα στις έρευνες και διασώσεις στη θάλασσα», ενώ χρέη καπετάνιου έχει αναλάβει η Γερμανίδα Πία Κλεμπ, που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι γνωστή, επειδή κυβέρνησε και άλλα σκάφη διάσωσης, μεταξύ των οποίων το Sea-Watch 3.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Banksy είχε γράψει στην Pia Klemp: «Γειά σου Pia(…) Είμαι ένας καλλιτέχνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανα μερικά έργα για τη μεταναστευτική κρίση, προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα νέο πλοίο ή κάτι; Παρακαλώ, απάντησέ μου. Μπράβο σου. Banksy».

Η Klemp, η οποία νόμισε αρχικά πως επρόκειτο για αστείο, πιστεύει πως ο Banksy την επέλεξε λόγω της πολιτικής στάσης της. «Δεν βλέπω τις θαλάσσιες διασώσεις ως ανθρωπιστική δράση, αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα», δήλωσε μιλώντας στη Guardian. Το πλοίο είναι ένα παλιό σκάφος των γαλλικών τελωνείων.

Με μήκος 31 μέτρα, είναι μικρότερο, αλλά σημαντικά πιο γρήγορο από τα συνηθισμένα σκάφη των MKO που επεμβαίνουν μέσα στη ζώνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξεπερνάει σε ταχύτητα τα σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής. O Banksy δεν θα επιβαίνει στο σκάφος, διαβεβαιώνει η Guardian, η οποία προσθέτει πως η όλη επιχείρηση οργανώθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Μπουριάνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ελαιογραφίες του Banksy πωλήθηκαν για 2.4 εκ. ευρώ σε δημοπρασία για νοσοκομείο παίδων της Βηθλεέμ

Παράξενες λεπτομέρειες κρυμμένες σε 3 από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης

«4 λεπτά στα μάτια ενός πρόσφυγα»: Η ισότητα δεν έχει σύνορα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση