NEED TO KNOW

Το γυναικείο μπαλαντέρ: Το στοίχημα υπέρ της Moderna εκτόξευσε το κεφάλαιο του κορυφαίου επενδυτή της Ευρώπης κατά 65% φέτος

πηγή: Unsplash

Bloomberg

της Suzy Waite

Ένα κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρείας Bailie Gifflord & Co., το οποίο εστιάζει στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και τη διαχείρισή του έχουν αναλάβει γυναίκες, ξεπέρασε την απόδοση των υπολοίπων του κλάδου κατά 65% φέτος. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στη διορατικότητα των γυναικών εκείνων, οι οποίες δε δίστασαν να επενδύσουν στη μετοχή της Moderna Inc.

Η συγκεκριμένη μετοχή ξεχωρίζει και η αξία της έχει αυξηθεί κατά 700% αυτή τη χρονιά, εξαιτίας της πρόσφατης επιτυχίας των δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Κι άλλες εταιρείες, βέβαια, στις οποίες έχει επενδύσει το Worldwide Health Innovation Fund – όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο κεφάλαιο – είδαν τριψήφιο ποσοστό αύξησης, με αποτέλεσμα να το φέρνουν στην κορυφή των επενδυτών στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με δεδομένα από την Morningstar Inc.

«Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης της Moderna, είναι πως αυτή βρίσκεται στη βάση του ελέγχου της βιολογίας – μπορεί να αναπαράγει οτιδήποτε μπορεί να κωδικοποιηθεί», δήλωσε η επικεφαλής του εν λόγω κεφαλαίου, Τζούλια Άντζελες, η οποία ήταν η πρώτη που επένδυσε στην εταιρεία πίσω στο 2018. «Πίστεψα πως μπορούσε να είναι μία από αυτές τις πραγματικά μοναδικές εταιρείες που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ της βιοτεχνολογίας και της τεχνολογίας».

Ο κορονοϊός παρακίνησε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν υπέρ του νικητή στην κούρσα για το εμβόλιο, με τις Pfizer Inc. και BioNTech SE να εκτοξεύονται τον περασμένο μήνα. Κι όμως, οι επιδόσεις του κεφαλαίου της Baillie Gifford βρίσκονται πολύ μπροστά από τα αμέσως επόμενα στην κατάταξη κεφάλαια στην Ευρώπη, των οποίων οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους έως τον Νοέμβριο κυμαίνονται από 13% έως 45%.

Η πανδημία, πάντως, είχε αμφίσημη επίδραση στη βιομηχανία της υγείας. Πολλοί ασθενείς με άλλες παθήσεις δεν πλησίασαν καν στα επείγοντα ή τα γραφεία των γιατρών, από φόβο πως θα κολλήσουν.

Αυτό, βέβαια, ωφέλησε σημαντικά το κεφάλαιο ως προς την επιλογή των επιχειρήσεων που θα στήριζε, όπως η M3 Inc., μία ιαπωνική εταιρεία που βοηθά φαρμακοβιομηχανίες, γιατρούς και ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο, κάτι που αποδείχθηκε πολύτιμο τον καιρό της πανδημίας. Οι μετοχές της σχεδόν τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Άλλες, όπως η Teladoc Health Inc., καταλήγουν σε τηλεδιαγνώσεις μέσω βίντεο.

«Κάθε επιχείρηση που έχει παρουσία στο Διαδίκτυο και απορρόφησε τη ζήτηση, που σε άλλες εποχές θα αφορούσε τις διά ζώσης συναντήσεις και επαφές, παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο, και πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί», δήλωσε η Άντζελες. «Όλη αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει να αναδιαμορφώσουμε ολόκληρο το σύστημα υγείας».

Η Άντζελες, η οποία γεννήθηκε στη Λευκορωσία, είναι επικεφαλής του κεφαλαίου στο Εδιμβούργο, στο πλευρό της Ρωσίδας Μαρίνα Ρέκορντ, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία από το 2008 κι αναλύει τα δεδομένα των επιχειρήσεων, και της Βιετναμέζας Ρόουζ Νγκιεν, οι γονείς της οποίας είναι φαρμακοποιοί κι ο σύντροφός της γιατρός. Η ομάδα αυτή, αναζητά «κρυμμένα διαμάντια» πηγαίνοντας σε ιατρικά συνέδρια, χτίζοντας ισχυρούς δεσμούς με επιστήμονες και μιλώντας με επενδυτές καινοτομικών κεφαλαίων για τις τάσεις τις αγοράς.

Η σε βάθος κατανόηση της διοίκησης και της στρατηγικής των εταιρειών πριν την επένδυση, αποτελεί «Ευαγγέλιο» για τους managers της Baillie Gillford που βρίσκεται στο χώρο εδώ και 112 χρόνια. Η Άντζελες, συγκεκριμένα, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Moderna, Στέφανι Μπάνσελ, πίσω στο 2017.

«Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε όσο νωρίτερα γίνεται τις εταιρείες που θα ταράξουν τα νερά και ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίζουμε τα σημάδια πρόκειται να αλλάξει», τόνισε η Άντζελες, η οποία διαχειρίζεται συνολικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αντιμετωπίζουμε το κεφάλαιο, κατά κάποιον τρόπο, σαν ένα παιδί και το βοηθάμε να μεγαλώσει.»

Μία εταιρεία που θεωρεί πολλά υποσχόμενη είναι η Butterfly Network, η οποία αναμένεται να ανοίξει στο κοινό του χρόνου και κατασκευάζει μηχανήματα υπερήχων που μπορούν να απεικονίσουν ολόκληρο το σώμα με έναν μονάχα χειροποίητο αισθητήρα. Σίγουρα θα επωφεληθεί από την πανδημία, καθώς υπέρηχοι στους πνεύμονες θα ελέγχουν για συμπτώματα κορονοϊού.

Οι αντιδράσεις της βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας στον ιό είναι απλώς οι τελευταίες σε μία «ατέλειωτη σειρά» εξελίξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να χαράξουν το δρόμο για εξατομικευμένα φάρμακα, σύμφωνα με το διευθυντή αγορών της Interactive Investors, Ρίτσαρντ Χάντερ.

«Θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι, όμως στο σύνολό του, ο τομέας θα αναπτυχθεί δεδομένης της ανάγκης αντιμετώπισης της ασθένειας», είπε.

Ο Ντάμιεν Κόνοβερ, διευθυντής κεφαλαίου της Morningstar, θεωρεί πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν οι εταιρείες στηρίζονται κυρίως στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς και οι τιμές θα «πέσουν».

«Αν οι εταιρείες δε χρησιμοποιούν την τεχνολογία που διαθέτουν για την παραγωγή άλλων φαρμάκων ή εμβολίων, δύσκολα θα έχουν μακρόχρονη πορεία και βιώσιμα κέρδη, μόνο μ’ ένα εμβόλιο για τον Covid», εξήγησε.

Η Άντζελες προβλέπει πως η Moderna, κατά τη διάρκεια του 2021 θα παράγει δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, θα βρίσκονται στην προμήθεια των πρώτων υλών και την εξάντληση του εργατικού δυναμικού. Έπειτα, θα έρθει ένα νέο πρόβλημα: Το πού θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, με πιθανό μελλοντικό στόχο την αναδημιουργία ιστών που θα καταπολεμήσουν καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

«Η φύση της ασυμμετρίας είναι τέτοια που τα κέρδη θα έρθουν από λίγους, μεγάλους νικητές» είπε η Άντζελες. «Η φαντασία μας είναι η μόνη που μας κρατά πίσω και δε μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτές»

 

Διαβάστε επίσης:

Λίζα Ο’ (Pfizer): «Έχουμε αναπτύξει λεπτομερή εφοδιαστικά πλάνα για το εμβόλιο» – Επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων

Κάθριν Γιάνσεν: Η εξαιρετική βιολόγος πίσω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό

Η καθηγήτρια του εμβολίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ εξομολογείται: Πώς είναι να δουλεύεις με τον κόσμο να παρακολουθεί κάθε σου κίνηση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση