NEED TO KNOW

«Το να είσαι “η μόνη” είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο από τη ρίζα του»: Πώς η Sumati Sharma φέρνει την ισότητα στο χώρο εργασίας

H Sumati Sharma, πηγή: Virgin Atlantic

Η NASA ανακοίνωσε πως, με την αποστολή Artemis, το 2024 θα περπατήσει η πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1972 που οι αστροναύτες θα επισκεφθούν τη Σελήνη, αποφασισμένοι να φτάσουν τις επιστημονικές τους ανακαλύψεις στο επόμενο επίπεδο.

«Επιστρέφουμε για επιστημονικές ανακαλύψεις, οικονομικό πλεονέκτημα και έμπνευση για την επόμενη γενιά εξερευνητών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του διαστημικού οργανσιμού, Jim Bridenstine. Πρόσθεσε ότι «θέτουμε τα θεμέλια για τα πρώτα ανθρώπινα βήματα στον Κόκκινο Πλανήτη».

Κι όμως, παρά την τεράστια πρόοδο της κοινωνίας, την τεχνολογική εξέλιξη και τα επιτεύγματα των ειδικών, ο χώρος της αεροπορίας και του διαστήματος παραμένει ανδροκρατούμενος. Βρισκόμαστε στο 2020 και εξακολουθούμε να διαβάζουμε για τη «μοναδική γυναίκα» που δραστηριοποιείται σε τέτοιους τομείς, ενώ οι άνδρες είναι αμέτρητοι. Η Sumati Sharma, είναι αποφασισμένη να το αλλάξει αυτό.

Έχει περάσει τα τελευταία 16 χρόνια στη βρετανική αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic  και από το 2018 είναι Αντιπρόεδρος Ειδικών Προγραμμάτων. Χάρη στη θέση της αυτή, πρόσεξε το τεράστιο μέγεθος της ανισότητας. Μόλις το 5% των πιλότων είναι γυναίκες, σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο ισχύει για το 15% των φοιτητών μηχανολογίας και τεχνολογίας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό.

H Sumati Sharma, πηγή: Virgin Atlantic

Η Sharma ένωσε τις δυνάμεις της με την Αντιπρόεδρο της Airbus στην Αγγλία, Katherine Bennett, και μαζί ίδρυσαν Women in Aviation and Aerospace Charter. Δύο χρόνια πριν, είχαν μόλις σαράντα μέλη. Τώρα, ο αριθμός τους έχει πενταπλασιαστεί. Οι οργανισμοί που συνεργάζονται μαζί τους, δεσμεύονται να φέρουν την ποικιλομορφία στα γραφεία τους, προσφέροντας δίκαιες ευκαιρίες εξέλιξης σε γυναίκες, χωρίς να τις αποκλείουν επειδή είναι μητέρες. Τελικός στόχος, είναι να φτάνουν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, εκεί που τους επιτρέπουν οι δυνατότητές τους.

Η Sumati Sharma, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια κυνηγώντας τα όνειρά της. Ξεκίνησε να φοιτά σε Πανεπιστήμιο από τα 16 της, ενώ από παιδί μετακόμιζε συχνά με τους γονείς της. Παρότι έμαθε πολλά, δεν της ήταν εύκολο να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες ζωής της. Έμαθε, όμως, να ελίσσεται. Έμαθε να εργάζεται σκληρά, απέκτησε ομαδικό πνεύμα και πλέον εγκλιματίζεται πανεύκολα όπου κι αν της ζητηθεί να σταθεί.

Αναλαμβάνοντας όλο και πιο υψηλά ιστάμενες θέσεις, πρόσεξε ότι η ισότητα χανόταν. Όσο «ανέβαινε», τόσο λιγόστευαν οι γυναίκες που είχε γύρω της. «Ως έγχρωμη διευθύντρια, πολλές φορές μπήκα σε αίθουσες συνεδριάσεων – αλλά και σε ολόκληρα τμήματα – που ήμουν “η μόνη”. Το να είσαι “η μόνη” είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο από τη ρίζα του», δήλωσε στο Forbes.

Παρότι η πανδημία διεύρυνε ακόμη περισσότερο το χάσμα των φύλων στο χώρο εργασίας, γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό του. Ήδη, η συνεργασία της NASA με τη SpaceX οργανώνει προγράμματα ενημέρωσης για τα μικρά κορίτσια, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους. Παιχνιδοβιομηχανίες, επίσης, προωθούν νέα προϊόντα που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των κοριτσιών. Η Lego, για παράδειγμα, δημιούργησε γυναικείες φιγούρες αστροναυτών, ενώ η Barbie κυκλοφόρησε ως Sally Ride.

Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως γίνονται βήματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ναι, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν θεμελιώδεις αλλαγές, ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό σύστημα και την οικογένεια ακόμη, όμως η αρχή γίνεται και τη βλέπουμε μπροστά μας.

Μέχρι το 2030, η Sumati Sharma ελπίζει να μην υπάρχουν άλλες «μόνες» γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια, καμπίνες πιλότων ή γραφεία εταιρειών. Ο μόνος τρόπος για να γίενι αυτό, είναι να πάψουμε να μιλάμε για όσα θέλουμε να αλλάξουν. Αντί για αυτό, ας ξεκινήσουμε να τα αλλάζουμε, ο καθένας όπως μπορεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Margaret Hamilton: Η γυναίκα που οδήγησε τον άνθρωπο στο φεγγάρι

ΟΗΕ: Η ανισότητα των φύλων θα έπρεπε να προκαλεί παγκόσμια ντροπή

Πόσο σεξιστής είστε; Το κουίζ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων θα σας δώσει την απάντηση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση