NEED TO KNOW

Τζο Μπάιντεν: Διπλασιάζει το φόρο για τους πιο εύπορους Αμερικανούς – Σε αναστάτωση η Wall Street

Τζο Μπάιντεν
πηγή: instagram @joebiden

Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να διπλασιάσει τους φόρους των εύπορων Αμερικανών, σχεδιάζοντας να προτείνει σχεδόν τον διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή κεφαλαιουχικών κερδών τους στο 39,6%, προκειμένου να χρηματοδοτήσει κρατικές δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς, όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Το BBC αναφέρει ότι τα έσοδα από την αύξηση αυτή θα διοχετευθούν στην εκπαίδευση και στην προστασία των παιδιών, αλλά όχι στην υγεία.

Η είδηση προκάλεσε ξεπούλημα στην Wall Street, με τους κύριους δείκτες να παίρνουν την κατιούσα.

Το σχέδιο του Μπάιντεν αναμένεται να βρει μεγάλη αντίσταση από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο. Αν και οι Δημοκρατικοί κατέχουν ισχνή πλειοψηφία, δεν είναι σίγουρο ότι θα το στηρίξουν ομόφωνα.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει για όσους κερδίζουν 1 εκατ. δολ. και πλέον κατ’ έτος, ο νέος ανώτατος συντελεστής, σε συνδυασμό με έναν επιπλέον φόρο στο εισόδημα από επενδύσεις, θα μπορούσε να αγγίξει έως και το 43,4%.

Σε περίπτωση που γίνει πράξη, ο νέος συντελεστής θα αποτελέσει τεράστια αύξηση από τη σημερινό συντελεστή βάσης του 20%, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μιας και το σχέδιο δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο.

Ο φόρος του 3,8% στο εισόδημα από επενδύσεις μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το Obamacare θα παραμείνει στη θέση του, οδηγώντας την επιβάρυνση στα χρηματοοικονομικά assets υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη για εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Η πρόταση θα μπορούσε να ανατρέψει την μακροχρόνια παράδοση η φορολογία επί εισοδήματος που προέρχεται από επενδύσεις να είναι χαμηλότερη εκείνης που προέρχεται από εργασία. Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα την εξίσωση της επιβάρυνσης στα κέρδη κεφαλαίου και στο εισόδημα από εργασία για τους εύπορους, σημειώνοντας ότι είναι άδικο πολλοί εξ αυτών να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους σε σχέση με εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σε ερώτηση σχετική με το σχέδιο, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην τελική φάση του σχεδιασμού του τι θα πληρώνει ο καθένας». Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αναμένεται να αποκαλύψει την πρότασή του την επόμενη εβδομάδα, ως μέρος του συνολικού σχεδίου του για αύξηση φόρων προς χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών που σχεδιάζει υπό τον τίτλο «American Families Plan”.

Άλλα μέτρα που έχει συζητήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τους πλούσιους. Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι όσοι κερδίζουν άνω των 400.000 δολ. θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη φορολογική επιβάρυνση.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προαναγγείλει αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο 2,25 τρισ. δολ. για τις υποδομές της χώρας, υπό τον τίτλο American Jobs Plan.

Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν στη διατήρηση των φορολογικών περικοπών του 2017, τις οποίες είχε εισαγάγει η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θεωρούν ότι οι χαμηλοί φόροι ενισχύουν την αποταμίευση και την οικονομική ανάπτυξη.

«Θα πλήξει τις επενδύσεις και θα προκαλέσει ανεργία», δήλωσε ο Chuck Grassley, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ο οποίος εκπροσωπεί την Αϊόβα και ο οποίος ηγείται των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών της Γερουσίας, σχετικά με το σχέδιο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Η παγκόσμια τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε για την Ημέρα της Γης

Μέσα στο νέο Air Force One του Μπάιντεν: Η εξωφρενική πολυτέλεια που θα ταξιδεύει πιο γρήγορα από τον ήχο

Τζο Μπάιντεν: Ακυρώνει 1,3 δισ. δολάρια οφειλές σε φοιτητικά δάνεια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση