BUSINESS OF FASHION

Ξεχάστε τις μετοχές και το χρυσό! Η πιο σίγουρη επένδυση είναι οι τσάντες Hermes

getty images/ideal images/photo by Christian Vierig

Μπορεί μέχρι σήμερα οι πολυτελείς τσάντες Hermes, το αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων γυναικών, να αποτελούν σύμβολο πλούτου και status λόγω της υψηλής τιμής τους και της πολυτέλειας που αποπνέουν, ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία τις κατατάσσουν ως μία από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις.

Ενώ ο δείκτης FTSE 100 που περιλαμβάνει τις 100 εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 12% το 2019, η αξία των τσαντών χειρός πολυτελείας αυξήθηκε κατά 13%, ξεπερνώντας σε απόδοση άλλα σημαντικά συλλεκτικά αντικείμενα, όπως τα ακριβά κρασιά, τα έργα τέχνης, τα κοσμήματα και το ουίσκι. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τεράστια ζήτηση για τις τσάντες Hermes ήταν ο βασικός λόγος για την αύξηση της απόδοσης του συγκεκριμένου κλάδου.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο δείκτης FTSE και ο χρυσός, που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων, αυξήθηκαν κατά 39%, ενώ η απόδοση της τσάντας χειρός Birkin ανήλθε στο 108%, σύμφωνα με το τελευταίο Wealth Report της εταιρείας Knight Frank.

Στο report αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι η αγορά τσαντών χειρός – η οποία έχει σημειώσει έκρηξη στις δημοπρασίες και στις online αγορές- αποτελείται από αρκετά brands, η Birkin της Hermes πρωτοστατεί.

 

getty images/ideal images/Photo by Edward Berthelot

 

“Αν και τσάντες άλλων οίκων πολυτελείας όπως της Chanel και της Louis Vuitton βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των συλλεκτών, αυτές που κατασκευάζει η Hermes πετυχαίνουν τις υψηλότερες τιμές και είναι πιο δημοφιλής”, επισημαίνει ο Sebastian Duthy, διευθυντής της Art Market Research.

Σε συνέντευξη της η Meg Randell, επικεφαλής στον τμήμα τσαντών και αξεσουάρ του οίκου δημοπρασιών Chiswick, στο δυτικό Λονδίνο είχε υποστηρίξει ότι η τιμή της Birkin της Hermes, η οποία πήρε το όνομά της από την ηθοποιό Jane Birkin, έχει αυξηθεί κατά 500% τα τελευταία 35 χρόνια και πρόκειται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, εκτίμηση που την καθιστά ως την ασφαλέστερη επένδυση σε σχέση με πολλές άλλες παραδοσιακές επενδυτικές επιλογές.

Η πιο ακριβή τσάντας χειρός που έχει πουληθεί ποτέ ήταν μία Himalaya Birkin, φτιαγμένη από λευκό δέρμα κροκόδειλου που ζει στο Νείλο, με διαμάντια, την οποία έβγαλε σε δημοπρασία ο οίκος Christie’s το 2017. Η τιμή της ανήλθε σε 379,261 δολάρια! Δεν είναι γνωστό πόσες τέτοιες τσάντες έχει κατασκευάσει η Hermes, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός.

Το όνομα Himalaya προήλθε από την απόχρωση του δέρματος της. Γκρίζο που φθίνει και σε ορισμένα σημεία γίνεται λευκό, σαν την όψη της οροσειράς των Ιμαλαΐων.

Σύμφωνα με την Bernstein Research, η Hermes κατασκευάζει περίπου 12.000 τσάντες Birkin ετησίως, αλλά η πώληση τους περιορίζεται στους κορυφαίους πελάτες της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται λαμπερά ονόματα του διεθνούς jet set και γνωστοί καλλιτέχνες. Η τιμή λιανικής της συγκεκριμένης τσάντας κυμαίνεται από 9.000 δολάρια έως 150.000 δολάρια.

Μπορεί η Birkin να βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης, ωστόσο δεν είναι η μόνη τσάντα πολυτελείας που αξίζει να επενδύσει κάποιος. Οι Elise Whang και Emily Erkel, ιδρύτριες της ιστοσελίδας LePrix, που πουλά διαδικτυακά second hand πολυτελή είδη, δίνουν μία και μόνο συμβουλή για όποιον επιθυμεί να εξασφαλίσει την καλύτερη αξία μεταπώλησης σε τσάντα: επενδύστε στην “αγία τριάδα”, Chanel, Louis Vuitton και Hermes. Και δικαιολογούν την άποψη τους λέγοντας ότι ενώ η αξία στις τσάντες πολυτελείας μπορεί να σημειώσει διακυμάνσεις λόγω των τάσεων της μόδας, αυτά τα τρία εμπορικά σήματα πετυχαίνουν τις καλύτερες τιμές μεταπώλησης, όπως έχουν διαπιστώσει στo ηλεκτρονικό τους κατάστημα.