NEED TO KNOW

Ζach Carter:«Oι πλούσιοι περνάνε έναν “άλλο” κορονοϊό»

Photo by Adeolu Eletu on Unsplash

Τη στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται στα όρια οικονομικής κατάρρευσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πληρωμές σε μετρητά στους μετόχους τους, απάντησε καταφατικά λέγοντας: «Αυτό είναι ένα απολύτως φυσιολογικό πράγμα στο καπιταλιστικό μας σύστημα».

Η κυνικότητα του, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια από τα ΜΜΕ. Ο δημοσιογράφος της Huffington PostZach Carter, δημοσίευσε ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο, για την κυβέρνηση του Trump, το Κογκρέσο και το τραπεζικό σύστημα.

Αναφέρει ότι ο Powell, ξεκίνησε την πιο επιθετική επιχείρηση οικονομικής διάσωσης, που έχει σκεφτεί ποτέ η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Συνεχίζει να μοιράζει ρευστό στους μετόχους της κατά τη διάρκεια της κρίσης, ως θέμα ρουτίνας.

Οι όροι της νομοθεσίας περί έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού, συζητήθηκαν στο Κογκρέσο, όμως κανένας δεν παρενέβη, για να σταματήσει αυτή τη μεγάλη αποβολή κεφαλαίου. Ούτε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, ούτε η πρόεδρος της βουλής Nancy Pelosi, ούτε καν οι λαϊκιστές Sens. Elizabeth Warren ή Bernie Sanders.

Στη τελευταία οικονομική κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές επέτρεψαν στις 19 μεγαλύτερες τράπεζες να μοιράσουν μερίσματα 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους τους καθώς το τραπεζικό σύστημα κατέρρεε. Η Fed επέτρεψε ακόμη και στην AIG να πληρώσει μέρισμα στους μετόχους μετά τη διάσωση της Fed.

Φυσικά, 80 δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα είχαν σώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα. Αλλά θα είχαν βοηθήσει. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει κάτι σάπιο σχετικά με μια οικονομική τάξη, στην οποία οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιτρέπουν στους super πλούσιους να συνεχίσουν να εξαργυρώνουν, ενώ οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Και δεν είναι μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών που πρόκειται να γιορτάσουν τις πληρωμές σε μετρητά, ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται άνεργοι. Οι περιορισμοί στις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους, ισχύουν μόνο για αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις “κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια”.

Πολλές εταιρείες πρόκειται να απολύσουν ένα σωρό εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος, ενώ στέλνουν επιταγές στους μετόχους τους. Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Τrump, το αφήνουν να συμβεί.

O Carter, τονίζει ότι η ανεργία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τη μεγάλη ύφεση, σχεδόν μέσα σε μία νύχτα και ότι η κορυφαία οικονομική ρυθμιστική αρχή στην Αμερική, προστατεύει τα δικαιώματα των μεγάλων τραπεζών να συνεχίσουν να διοχετεύουν μετρητά στους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.

Το Κογκρέσο δεν έκανε τίποτα. Σύμφωνα με τους όρους του πρόσφατου πακέτου διάσωσης για τον κορονοίό, ο Powell μπορεί να κάνει σχεδόν ό, τι θέλει με τη διάθεση των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων “ευλογημένη”κυριολεκτικά από κάθε γερουσιαστή που εμφανίστηκε να ψηφίσει.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, τα μερίσματα των μεγάλων τραπεζών είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ηγέτες, Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και τεχνοκράτες, χρησιμοποιούν αυτήν την κρίση για να στρέψουν τον κόσμο, προς ένα μέλλον βαθύτερης ανισότητας και μειωμένης πολιτικής δύναμης για τους εργαζόμενους.