POWER

10 γυναίκες που διαπρέπουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Πηγή φωτογραφίας www.borealisai.com

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ανισότητες στον εργασιακό τομέα και είναι καθήκον κάθε κοινωνίας να διασφαλίσει ότι όλες έχουν ίσες ευκαιρίες να αναπτυχθούν σε όποιο εργασιακό αντικείμενο έχουν επιλέξει. Οι γυναίκες θεωρούνται, όπως αναφέρει το Forbes, το κλειδί για την πρόοδο σε τομείς που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους τομείς στους οποίους οι γυναίκες μπορούν να γνωρίσουν τεράστια επιτυχία, ειδικά με τη σωστή ώθηση. Είναι μια απαραίτητη δύναμη, που οι οργανισμοί πρέπει να έχουν στο δυναμικό τους, προκειμένου να επιτύχουν. Και ενώ εν έτει 2020 δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, υπάρχουν μερικές που έχουν χαράξει λαμπρή πορεία και έχουν προσφέρει πολλά σε εργασιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο, αποτελώντας αναπόσταστο κομμάτι των γνώσεών μας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρακάτω ακολουθούν τα κορυφαία μυαλά στον τομέα αυτόν, που ανοίγουν το δρόμο για την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα, καθορίζοντας την πορεία και την εξέλιξή της στον επόμενο αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι πως ανάμεσά τους βρίσκεται και μια Ελληνίδα.

#1 Δρ. Φωτεινή Αγραφιώτη, Διευθύντρια Επιστημών της Royal Bank of Canada και Επικεφαλής του Borealis AI 

Η Δρ. Φωτεινή Αγραφιώτη είναι υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης της Royal Bank of Canada. Επιπλέον, συμπροεδρεύει στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για την τεχνητή νοημοσύνη, συμβουλεύοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά για τη βελτίωση των ικανοτήτων της χώρας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αποκτήσει ηγετική θέση.

Πριν ξεκινήσει η θητεία της στην RBC, η Δρ. Φωτεινή Αγραφιώτη εφηύρε το HeartID. Αυτή είναι η πρώτη βιομετρική τεχνολογία, που ταυτοποιεί τους χρήστες με βάση τους μοναδικούς καρδιακούς ρυθμούς τους.  Βραβεύτηκε ως «Εφευρέτης της Χρονιάς» το 2012 στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου έλαβε διδακτορικό στην Ηλεκτρολογία και Μηχανική Υπολογιστών και ανακηρύχθηκε μια από τις «Top 40 Under 40» του Καναδά για το 2017.

#2 Jennifer Gibbs, Αντιπρόεδρος και Προϊστάμενη του Γραφείου του Διευθυντή Δεδομένων της TD Bank-Canada

Όπως πολλές από τις γυναίκες αυτής της λίστας, η Gibbs ενδιαφέρεται να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, των δεδομένων και της ανάλυσης. Η Gibbs έχει ιδρύσει και είναι εκτελεστική διευθύντρια της κοινότητας Women in Data & Analytics στο TD. Ο ρόλος της είναι να γεφυρώνει τις αποστάσεις ανάμεσα στις στρατηγικές πρωτοβουλίες, που σχετίζονται με δεδομένα και στις κανονιστικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις. Ένας ρόλος σαν και αυτόν απαιτεί εμπειρία, ικανότητα ηγεσίας, νοημοσύνη και ταλέντο. Ο,τι ακριβώς διακρίνει την Gibbs.

#3 Veronique Ventos, CTO (chief technology officer) στην NukkAI

Η Ventos αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τους κορυφαίους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία. Η «Τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να αναπτύξουμε αυθεντικές μεθόδους μέσα από τους κλασικούς τρόπους ενώ χρησιμοποιούμε επίσημα πλαίσια». Με απλά λόγια, επιτρέπει τη δημιουργία νέων και πρωτότυπων λύσεων σε θεμελιώδη προβλήματα με τη χρήση αρχέτυπων αρχών. Είναι ένας αγώνας για κάποιον που θέλει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. «Η συνεχής μελέτη και αφοσίωσή της στο να προχωρήσει είναι ακριβώς το είδος της ηγεσίας που χρειάζεται η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος καθώς προχωράμε στον 21ο αιώνα» σημειώνει ο αρθρογράφος του Forbes.

#4 Elly Hardwick, CDO (Chief Digital Officer) της UBS

Η Hardwick είναι γνωστή στον τομέα της τεχνολογίας, των οικονομικών και της τεχνητής νοημοσύνης. Από τη δουλειά της ως επικεφαλής καινοτομίας στην Deutsche Bank έως τον σημερινό της ρόλο ως CDO στην UBS ωθεί συνεχώς την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος της start up εταιρείας Fintech Credit Benchmark, οδηγώντας την εταιρεία να είναι μια ανεξάρτητη πηγή για δεδομένα, που σχετίζονται με τον πιστωτικό κίνδυνο μεγάλων χρηματοδοτήσεων.

#5 Miku Hirano, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cinnamon AI

Η Hirano επιλέχθηκε από την εφημερίδα Nikkei ως μια από τους 40 νέους ηγέτες που θα αλλάξουν το μέλλον της Ιαπωνίας. Η start up εταιρεία που ίδρυσε, η Cinnamon, εργάζεται για την επέκταση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Μετά τη γέννηση των παιδιών της, εμπνεύστηκε και αποφάσισε να εργαστεί πάνω σε τεχνολογίες, που θα εξαλείψουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες από τον κόσμο. Στόχος της είναι «να αφαιρέσει όλες τις επαναλαμβανόμενες εργασίες από τον κόσμο και να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους».

#6 Moudhi ALJamea, Γενική Διευθύντρια Ψηφιακής Τεχνολογίας του STC Academy

Η πρώτη γυναίκα στέλεχος της Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη χαράξει μια σημαντική πορεία. Έχει διδακτορικό στην πληροφορική και την ασφάλεια των πληροφοριών στον κυβερνοχώρο και υπηρέτησε ως πρόεδρος του κέντρου επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο Imam Abdulrahman Bin Faisal.

#7 Annabelle Kwok, Ιδρύτρια των εταιρειών NeuralBay και SmartCow

Αν και είναι μόλις 24 ετών έχει ιδρύσει δύο νεοσύστατες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχει σπουδάσει μαθηματικά, και στη συνέχεια αποφάσισε να μάθει μόνη της hardware και software μηχανική, ενώ έχει κερδίσει και πολλά βραβεία.

#8 Linda Avery, Chief Data Officer στο Verizon

Το 2019, η Avery ανακηρύχθηκε Chief Data Officer της χρονιάς από το CDO Club για τη δουλειά της στην Federal Reserve. Στη συνέχεια ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στον γίγαντα τηλεπικοινωνιών Verizon. Η καριέρα της περιλαμβάνει δύο δεκαετίες στη Goldman Sachs ως διευθύνουσα σύμβουλος στον τομέα της τεχνολογίας.

#9 Katia Walsh, Διευθύνουσα Σύμβουλος Στρατηγικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, Levi Strauss & Co

Η Walsh μετρά στο βιογραφικό της αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις. Σε περισσότερες από δύο δεκαετίες δουλειάς πάνω στα δεδομένα, τη στρατηγική και τη μηχανική μάθηση, η Walsh έχει χτίσει μια λαμπρή καριέρα, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. 

#10 Hanna Wallach, Eρευνήτρια της Microsoft Research, συνιδρύτρια του συνεδρίου Women in Machine Learning

Η έρευνα της Wallach επικεντρώνεται στον διεπιστημονικό τομέα των υπολογιστικών κοινωνικών επιστημών και έχει αναπτύξει μηχανικές εκμάθησης και μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για την ανάλυση της δομής, του περιεχομένου και της δυναμικής των κοινωνικών διαδικασιών.