INSPIRATION

5 γυναίκες της επιστήμης που άλλαξαν τον κόσμο

πηγή: www.instagram.com/tint_eindhoven

Οι γυναίκες έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της επιστήμης. Τόσο τα επιτεύγματά τους, όμως, όσο και τα ονόματά τους, μας είναι άγνωστα, κατά κύριο λόγο. Ναι, η Marie Curie και η Rosalind Franklin είναι διάσημες για το έργο τους, όμως πόσες παραπάνω μπορούμε να αναφέρουμε με ευκολία; Η απάντηση είναι «ελάχιστες». Οι περισσότερες έμειναν στο παρασκήνιο, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα βιβλία ιστορίας της επιστήμης.

Το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στο ερευνητικό κομμάτι των επιστημών αγγίζει μετά βίας το 30%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ δεν το ξεπερνούν ούτε στον τομέα της μηχανικής και της πληροφορικής.

Παρακάτω, είναι 5 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και το όνομά τους πρέπει να μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας:

Tu Youyou

πηγή: www.instagram.com/youyou.tu

Γεννήθηκε το 1930 στην Κίνα και ανακάλυψε τη θεραπεία για μία ασθένεια που άφησε χιλιάδες νεκρούς στο πέρασμά της: την ελονοσία. Εκείνη και η ομάδα της πρόσεξαν ότι το αψίνθιο χρησιμοποιούταν για την αντιμετώπιση ενός από τα συμπτώματα, σύμφωνα με το CNN, και η Youyou προσφέρθηκε ως η πρώτη εθελόντρια για τη δοκιμή του φαρμάκου που παρήγαγε, τη δεκαετία του ’70. Παρότι μέχρι εκείνη την εποχή περισσότεροι από 240 χιλιάδες συνάδελφοί της είχαν αποτύχει, η Tu κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Έσωσε εκατομμύρια ζωές και απέκτησε βραβείο Nobel, χωρίς καν να έχει σπουδάσει Ιατρική.

Shirley Ann Jackson

πηγή: www.instagram.com/dosocialjustice

Σήμερα είναι 73 ετών και έχει κάνει την πρωτιά σε πολλούς τομείς: Ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που έκανε το διδακτορικό της στο ΜΙΤ, μία από τις δύο πρώτες Αφροαμερικανές με διδακτορικό Φυσικής στις Η.Π.Α. και η πρώτη Αφροαμερικανή που ηγήθηκε έρευνας σε εθνικό Πανεπιστήμιο. Τώρα πια ασχολείται με τη διδασκαλία της νέας γενιάς επιστημόνων και ενθαρρύνει τις γυναίκες και τις μειονότητες στο να ασχοληθούν με την έρευνα.

Jennifer Doudna

πηγή: www.instagram.com/gladstoneinstitutes

H Jennifer Doudna είναι 55 ετών και είναι η νεότερη βιοχημικός που ανέπτυξε καινοτόμο μέθοδο γονιδιακής μετάλλαξης. Χάρη σ’ αυτήν, είναι πλέον εφικτή η πρόσθεση και η αφαίρεση γενετικού υλικού και μπορούν να καταπολεμηθούν διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, το έργο της έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου και σε ασθένειες του αίματος, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ μέσα στο 2020 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές για τη θεραπεία μίας σπάνιας ασθένειας του ήπατος.

Lise Meitner

πηγή: www.instagram.com/cosmo_physics

Ένα ακόμη ξεχασμένο ταλέντο, είναι η Αυστριακή φυσικός που εξήγησε πώς λειτουργεί η πυρηνική ενέργεια το 1939. Όμως, ο συνεργάτης της, Otto Hahn, ήταν ο μόνος που βραβεύθηκε με το βραβείο Nobel το 1944 επειδή η Meitner ήταν Εβραία και όνομά της δε συμπεριλήφθηκε στην εργασία τους. Τα επιτεύγματά της αναγνωρίστηκαν δύο δεκαετίες αργότερα.

Alice Ball

πηγή: www.instagram.com/afropositivismo

H πρώτη γυναίκα και πρώτη Αφροαμερικανή που έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, γεννήθηκε το 1892 και συνέβαλλε στην έρευνα για τη θεραπεία της λέπρας, στα 23 της χρόνια. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να δημοσιεύσει τις ανακαλύψεις της και τα εύσημα για τα χρόνια δουλειάς της στην επιστήμη, έλαβε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της. Η προσπάθειά της αναφέρθηκε μόνο σε μία εφημερίδα, το 1922.